Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60% До 2025 г. са осигурени 800 млн. лв. за водния сектор в най-големия град

Отказахме офертата за изтребители Ф-18 Остават Ф-16, “Грипен” и “Еврофайтър”

До 5000 лв. за далечни роднини

Меган Маркъл – бременна и сияйна на благотворително събитие

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 21 ноември 2018

Груевски във фейсбук: Продължавам борбата за македонската кауза

Белият дом загуби битка със Си Ен Ен Върна акредитация на журналист

Лекарският съюз иска отпадането на вторичния профилактичен преглед Пациентите масово не се явяват на него и парите оставали неусвоени

Председателят на ВКС е нарушил установения ред на държавното управление

Замесиха „Берое“ в уреден мач

Над 460 км второ и третокласни пътища ще бъдат обновени с пари от ОПРР

Унгария даде убежище на Груевски

Иван Цветков стана скаут в „Лудогорец“

Спецсъдът остави в ареста Вълчо Арабаджиев

1028 полицаи са охранявали протестите вчера

За един има, за други няма На границата полицаи и военни са рамо до рамо, но едните с 15, а другите с 10 процента увеличение на заплатите?!

В битките с природните стихии пожарникари и военни са заедно.

Пари в държавата има. Знае се и кой ги раздава. Този път щастието кацна на рамото на полицаите. Вместо с 5 процента, както предвижда приетият от Народното събрание бюджет за тази година, заплатите им ще скочат с 15 на сто по волята на премиера. Протестите дадоха резултат. Според някои, европредседателството ни също си е казало думата.

Само че полицаите не са единствените в сектор „Сигурност“, за който, когато положението стане напечено, започваме да носим вода от девет дерета, за да докажем, че трябва да бъде интегриран и да действа като едно цяло. В интерес на сигурността на държавата и нейните граждани, разбира се. Да вземем за пример границата. Парламентът промени Закона за отбраната и Въоръжените сили и прати армията в помощ на Гранична полиция, за да се подсигурим при евентуален бежански бум. И това продължава вече две години.

Втори пример. В колко горски пожара наред с пожарникарите виждаме да гасят и войниците. Кои вертолети летят над огъня и хвърлят вода? Армейските! Когато зимата затрупа пътищата и хвърли в бедствено положение редица селища, армейците са заедно със спасителите от МВР. Същото наблюдаваме и при честите наводнения, когато животът виси на косъм и зависи от мъжете, които се спускат по въжето от вертолета на 24-та авиобаза от състава на Военновъздушните сили на Българската армия.

Трети пример. Какво се случи в началото на септември м.г. 44-годишният Георги Генов, заподозрян за убийството на жена си Катя Генова от Пещера, беше обявен за общодържавно издирване, след като избяга от местопрестъплението и се укри. По разпореждане на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в помощ на полицейските сили се включиха екипи и високопроходима техника на 68-ма бригада „Специални сили“.

Още по-пресен пример. В първите дни на новата година армията се включи в издирването на шесторния убиец в Нови Искър Росен Ангелов. И не само участва. Екип на Военна полиция откри тялото му.

Така трябва да бъде, но 100 милиона допълнително за заплати има само за полицаите. Няма спор, че трябва да получат и повече. Въпросът е как се стигна до това решение на ранната сутрешна среща на премиера с полицейския синдикат. Според министър-председателя тези пари са заради приноса на служителите на МВР към охраната на външната граница, борбата с престъпността и контрабандата, довела до повече приходи в бюджета. Обещанията за догодина са за още 10-процентно увеличение.

А за тези, които в редица рискови ситуации са рамо до рамо със служителите на МВР? Въпросът е напълно логичен. Те, т.е. другата част от сектор „Сигурност“, наречена военнослужещи, остават с 10-процентното увеличение. За тях депутатите гласуваха 100 милиона повече за заплати. Бойко Борисов обаче няма да им извади още 55 милиона, за да се изравнят с колегите си от МВР. Защо ли в Министерството на отбраната и войсковите командвания си блъскат главите да намерят ключа за преодоляване на големия некомплект от личен състав, след като той им се измъква от най-високо място. Този въпрос обаче трябва да го постави министърът на отбраната, който, за съжаление, е в много по-незавидно положение от колегата си в МВР.

Съзнателно или не, в нашите Въоръжени сили нещата са така подредени, че хората с пагони нямат професионална организация. Ако говорим за социален диалог, той е ограничен само до отношенията между политическото ръководство на МО и синдикалните организации, в които членуват цивилните служители. С тях се водят разговори, с тях се подписват споразумения и колективни трудови договори. Социален диалог в истинския смисъл на думата с военнослужещите няма. Поради това те не познават пътя до Министерския съвет и няма как да ги чуе премиерът. Може би и за това в законодателството се поучиха някои неудачи с неприятни последствия, особено в Кодекса за социално осигуряване. Хората с пагони разчитат, както, разбира се, изисква законодателството, на своя министър.

Все пак Европа научи, че заплатите на българските полицаи са ниски. Дано в следващите шест месеца разбере, че мотивацията на военнослужещите също се нуждае от конкретни решения. А нашите политици би следвало да са наясно, че сигурността на държавата не се дължи само на едно ведомство. И още нещо – армията няма инструменти да внася пари в държавния бюджет, за да чака на тази основа по-големи заплати. Изпълнява обаче ангажиментите на държавата в колективната система за сигурност, поддържа мира в Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, Мали и къде ли не още, стои на границата, поддържа непрекъсната готовност за предотвратяване на терористични заплахи и за подпомагане на населението и местните власти. Дори се включва в преследването на криминално проявени лица. Вярно е, че не поставя билбордове с английски текстове, но…

 

Сектор „Сигурност“ – на парчета

Като че ли у нас има страх от провеждането на стратегически преглед на целия сектор за сигурността. Има периодично подобни действия в отбраната, в структурите на МВР и в специалните служби. Като цяло, обаче, няма. Обикновено ведомствата работят независимо едно от друго. А един такъв преглед с произтичащите от него законови и не само законови промени, би могъл да предотврати инцидентни решения, породени от определен натиск. И най-важното да установи стабилност в целия сектор, което е много важно при тези рискови професии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.