На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

За е-управление са изхарчени около 100 млн. евро По данни на Българската стопанска камара в периода 2002-2016 г. са дадени 2 млрд. лв. за информационни ресурси

„За е-управление са изхарчени малко над 100 млн. евро. Останалите разходи са за компютри и принтери, което не е-управление”, коментира пред „Труд” вицепремиерът Томислав Дончев. Той бе в парламента заради искането на БСП да се създаде специална комисия, която да установи колко средства са дадени за е-управление. Предложението на левицата бе отхвърлено. Парламентът гласува до 31 март вицепремиерът Томислав Дончев да представи в НС доклад за текущото състояние на електронното управление, Депутатите възложиха на Дончев и да внесе в Народното събрание отчет и годишен план за развитието на информационните ресурси, след като бъдат приети от Министерски съвет.

По време на дискусията депутатът от БСП Димитър Данчев припомни, че за електронно управление в България се говори от 1998г. „Оттогава до днес, за изграждане на електронно управление в държавната администрация са „усвоени” поне няколкостотин милиона лева. Писани са няколко стратегии, отчитани са много успехи, но практическият резултат е значително под очакванията на гражданите и бизнеса”, каза още червеният депутат. По неговите думи в България има 265 общини и общо над 500 администрации.

В края на миналата година Българската стопанска камара пресметна, че в периода 2002-2016 г. са дадени 2 млрд лв. за информационни ресурси. Това прави средно по около 150 млн. лв. годишно национално и европейско финансиране.

За сравнение, Естония е похарчила около 50 млн. лв. (около 25 млн. евро), от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код.

„Със сигурност „човекът на гише” трябва да изчезне и то не след много време. Защото патологията е там, там се случват нарушенията. Човекът има субективна власт да ви пусне или да не ви пусне, да ви издаде документа, или не”, коментира Томислав Дончев. Той припомни, че България е от малкото страни, в които европейските проекти се подават и отчитат по електронен път. „Говорим за проекти за около 20 млрд. евро”, подчерта Дончев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Томиславе,за какво е-управление ни говориш,като навсякъде по институции,болници ,банки документите,които се издават са на хартия?! В повечето администрации и служби компютрите са много стари,развалят се и бавят клиентите. Вчера на един познат в банка ДСК за един лист хартия са му поискали 10 лева! За разпечатка на сметката му. Този лист струва 2 стотинки. С мастилото за 4 реда букви и цифри да е 10 стотинки. Банката от 18-ти януари т.г. въвела правилото за 10 левовата такса. За каква цифровизация иде реч,г-н Дончев?

 2. Томиславе,за какво е-управление ни говориш,като навсякъде по институции,болници ,банки документите,които се издават са на хартия?! В повечето администрации и служби компютрите са много стари,развалят се и бавят клиентите. Вчера на един познат в банка ДСК за един лист хартия са му поискали 10 лева! За разпечатка на сметката му. Този лист струва 2 стотинки. С мастилото за 4 реда букви и цифри да е 10 стотинки. Банката от 18-ти януари т.г. въвела правилото за 10 левовата такса. За каква цифровизация иде реч,г-н Дончев?

 3. Moshenici , Izmamnici , Prodajjnici , za tlasti komisioni , Prestapnici , nishto drugo ne sa teia vav vlastta … Toia mishok ne se li vijda ostrani kakva shmatka e .. don4ev … otkade gi namirat takiva zabludeni papagali ..

 4. Това наистина е пълна лудница – смятат се всички пари за компютри, програми обслужване за 20 години и се казва че са отишли за електронно управление. Това е просто тъпо.
  За електронно управление могат да се смятат само парите, които са отишли за софтуер свързващ системи и услуги в н на брой администрации и бази данни, според не знам колко изисквания за защита на информацията и свързаноста и й Европейските масиви. Всеки който има понятие от програмиране знае какъв ужас е да се направи това и 100 млн лева определено не са много

 5. Това наистина е пълна лудница – смятат се всички пари за компютри, програми обслужване за 20 години и се казва че са отишли за електронно управление. Това е просто тъпо.
  За електронно управление могат да се смятат само парите, които са отишли за софтуер свързващ системи и услуги в н на брой администрации и бази данни, според не знам колко изисквания за защита на информацията и свързаноста и й Европейските масиви. Всеки който има понятие от програмиране знае какъв ужас е да се направи това и 100 млн лева определено не са много.

 6. Много пара е открадната, еле па пт крадеца борисов. Е прибалтика без да са харчили повече от десетина милиона и вече са приложили е-управление. И тук може за по-малко от 10 милиона да се въведе, но нали крадеца борисов и айдуците му трябва да откраднат преди това няколкостотин милиона.

 7. Първият бе , доколкото помня, т.н.” джуджето Халяско ” или царския министър Василев, после се разбра , че той ставал за всички постове ! Той щеше да създава електронно правителство ! УВИ ! И до днес НЯМАМЕ ! А той си управлява тишината във Варна .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.