1 млн. лева ще струва реферундум за Морската градина във Варна

Меркел идва в София в събота

Новоизбраният парламент на Каталуния се събра за първото си заседание

Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана с модерно оборудване

Полицейска охрана спира опасния достъп до чинията на Бузлуджа

Вижте мотивите за вота на недоверие на БСП за корупция

300 лв. глоба за мъж, уринирал пред вратите на съседи

Изнасят урок за комунизма в Гимназията по туризъм в Търново

Двама осъдиха прокуратурата за 10 000 лв. обезщетение

Конкурс за лого на ново компютърно училище Определят победителя с електронно гласуване

Чешкото правителство подаде оставка

Френската полиция нахлу в централата на „Лакталис” (Lactalis) заради скандала със салмонела

Бойко Борисов разговаря с косовския президент Хашим Тачи

Румен Петков обсъди междудържавните отношения с шефа на руското разузнаване

Досъдебно производство за хулиганство срещу лекаря, явил се пиян по време на дежурство

За жестокия инцидент в Козловец, където кучета разкъсаха жена, вина носят няколко институции

Снимка: Архив

Заради безхаберие на институциите и грубо нарушение на законодателството, миналата седмица станахме свидетели на жесток инцидент, при който в свищовското село Козловец глутница кучета разкъсаха възрастна жена. Това е поредният случай, в който отговорно за прилагане на закона лице обяснява, как трябва да се променят законите, защото правата на кучетата били по-големи от тези на хората, вместо да се спазва адекватното в случай законодателство.Това коментира във Велико Търново зам.-председателят на парламента Иван Иванов.

Той е категоричен, че има няколко отговорни за инцидента. На първо място това са кметът на селото и общинския градоначалник, които имат законово задължение за осъществяване контрол върху собствениците на кучета. Те имат правомощия по закон да контролират, да глобяват и да съставят актове. В случай на нужда, имат право и да поискат съдействие от органите на реда и от служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ).

„Другата страна на проблема е точно това ведомство. БАХБ като контролен орган по Закона за защита на животните, следва да осъществява контрол върху това, как кметовете изпълняват задълженията си по същия този закон. БАБХ, чрез областните си дирекции, би трябвало да контролира също, дали тези кучета са чипирани и вкарани в електронния регистър ВЕТИС. Би трябвало да се осъществява контрол и за начина на отглеждането им. Защото кучета масово се гледат за пазачи, вързани на метър синджир, без никакво спазване на минималните изисквания за хуманно отношение“, заяви Иванов.

По думите му БАБХ носят огромна вина, защото от 2008 г. до сега не са успели да направят работещ регистър и да накарат ветеринарните лекари да впишат в него кучетата със собственици. Не са успели и да накарат кметовете на общини да работят за регистрация на домашните и овладяване на безстопанствените кучета.

„Защото не знаем да има нито един глобен кмет, който не е изпълнил задълженията си по ЗЗЖ. Не знаем да има глобен и нито един собственик, който е изхвърлил кучето си на улицата. Защото кучетата на улицата – независимо дали са на някой, или ничии – не падат от небето. Те са били нечии. И някой безнаказано се е отървал от тях. Поради несвършената от държавата и общината работа, много вероятно за пореден път да се окаже, че тези кучета не са били на този собственик. Че са били ничии. Най-удобно: бездомни. И ще бъдат наказани не отговорните лица, а само самите кучета, сякаш те могат да носят отговорност за действията си.

Но бездомните кучета са функция на безотговорността на горепосочените институции и безконтролното отглеждане на домашните животни. Общините в България масово отделят пари за „справяне“ с безстопанствените кучета, като абдикират от мерките за справяне с първопричината – домашните животни. На всеки е ясно, че докато не се повлияе на причината, следствието остава. И така кръгът е омагьосан- докато не се прилагат мерки за контрол на домашните кучета, бездомни винаги ще се възпроизвеждат и винаги ще се усвояват пари за „справяне“ с проблема, които дори не отиват по предназначение“, коментира още зам.-председателя на Народното събрание. Той е категоричен, че така се нарушават няколко текста от Закона за ветеринарно-медицинската дейност и Закона за защита на животните.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Виновни са тези, дето търпят помиярите. Купувате си от аптеката Изонид и Дега, вземате 30хапчета Изонид и едно Деган. Стривате и слагате в малко кайма. Храните помияра посред нощ и на сутринта е минал под дъгата. Постъпвай така с всяко куче, което е пуснато да тича по улицата. Няма помияр, няма разкъсани хора.

    1. Нищо няма да се оправи, докато в нашата България приматите като тебе са болшинство. Та тези, които ти наричаш помияри са много по – добри същества от тебе. В нормална държава за такъв коментар ще бъдеш подведен под съдебна отговорност.

    2. Ти жалка измет заслужаваш да те одерат жив\а!!! Такива като тебе не трябва да се размножават!

  2. Малоумието не е диагноза. Просто така се раждаш, лишен от мозък. Горката ти майка какво е създала …

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.