Медик от Спешна помощ хвърли оставка след нападение в ромската махала на село Каменар

Най-старият ни морски курорт показва богатствата си в три европейски града

Обраха касата на социален дом в Дряновско Откраднати са голяма сума пари, златни накити и дебитни карти на обитателите

Проф. Иво Петров, Милка Христова и арх. Борислав Игнатов са новите заместник-председатели на СОС

5-годишно дете загина в Русе, след като бе блъснато от камион Шофьорът е избягал и се издирва от полицията

Жена пострада, след като трамвай излезе от релсите си на бул. „Витоша“ (СНИМКИ)

Кола излетя от пътя и се преобърна в нива Катастрофата станала на пътя Михалци-Павликени

Ердоган: Ако ЕС продължи да ни притиска за Кипър, може да прекратим преговорите за членство

Арестуваха габровец, стрелял с незаконен револвер и заплашвал съседите си В дома му са открити нелегални боеприпаси, граната и газов пистолет

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Пътни полицаи усетиха 95 кг. тютюн без бандерол

Ловци и диви свине се сблъскаха в Балкана, паднаха пет жертви

Анджела Pодел – явление в преводаческото изкуство

Урсула фон дер Лайен: Ако не предложим европейска перспектива на Западните Балкани ще отворим вратата за Русия в региона

Фандъкова предлага законови промени с цел борба с презастрояването Владимир Данаилов е поканен за зам.-кмет на София с ресор "Дигитализация"

За какво протестира Христо Иванов? Бившият правосъден министър се извъртя по заповед на олигарха Прокопиев за електронното гласуване

Миналата седмица героите от стенограмите „Арго“ организираха поредната си атака срещу държавността, институциите и главния прокурор.

Сценарист на мероприятието е Иво Прокопиев, а неговите инструменти (както винаги) за битка срещу неудобното държавно обвинение са партията на Христо Иванов „Да, България“, инициатива „Правосъдие за всеки“, грантовите еколози и фейсбук обществениците на щат при олигарха. Всички те добре захранени от фондация „Америка за България“ – всекиму според заслугите.

Формална причина за недоволството на Христо Иванов и приятелите му е начинът, по който съдии, прокурори и следователи ще излъчат своите представители в следващия Висш съдебен съвет. Според Иванов предвидената възможност за електронно гласуване щяла да компрометира процедурата.

Нека припомним на аудиторията кой е Христо Иванов. Кой протестира срещу електронното гласуване за нов състав на Висшия съдебен съвет.

До 2014 г. той ръководи Българския институт за правни инициативи. Юридическото НПО е сред най-щедрите бенефициенти на фондация „Америка за България“. Само от последното раздаване организацията на Иванов получи близо милион и 200 хиляди лева от фондацията, която „укрепва съдебната система, подкрепяйки програми, които целят повишаване на общественото доверие в съдебната система и допринасят за прозрачност в управлението й“. Явно Иванов е сред най-бележитите родни юристи, щом точно той получава милиони, за да допринася за прозрачността в съдебната система.

Христо Иванов е не само бележит юрист. Той е и виден политик. Участваше дейно в летните протести през 2013 г. След това подкрепяше усърдно Близнашки при събиране на подписите за референдума на Плевнелиев – онзи за електронното гласуване. За старанието си бе награден от тогавашния президент с висок пост – правосъден министър в служебния кабинет на гореспоменатия Близнашки. А после остана и в редовното правителство. Според най-разпространената в обществото версия това се дължи на натиска от Прокопиев върху лидера на ГЕРБ. Косвено това потвърди и самият Иванов, който в студиото на Сашо Диков призна, че е виждал добрия олигарх в кабинета на Бойко Борисов през есента на 2014 г.

Днес Христо Иванов е председател на партия „Да, България“. И организира протест срещу електронното гласуване за избор на нов Висш съдебен съвет.

Как се появи въпросното електронно гласуване? Неговото прилагане бе заложено още през 2012 година. Когато Иванов бе просто директор на институт, прибиращ милиони от „Америка за България“. Нека видим къде е заровено кучето:

Преходни и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който е обнародван в „Държавен вестник“ на 3.07.2012 г.(брой 50).
Законът е приет на второ четене от 41-вото НС на 27.06.2012 г.
§ 33. (1) В 30-месечен срок от влизането в сила на този закон в Закона за съдебната власт се създават правила за пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт чрез гласуване по електронен път.

През въпросната 2012 г. бяха избирани сегашните членове на ВСС (все още не бе разделен на съдийска и прокурорска колегия). Следователно изискването за електронно гласуване се отнася към избора за новите кадровици на Темида. Условието е недвусмислено подсказано от 30-месечния срок.

В края на 2015 г. 43-вото Народно събрание прие окончателните промени в Основния закон на републиката. Поправките предвиждаха серия от промени, касаещи дейността на Висшия съдебен съвет.
Така стигаме до март следващата година. На 7.03.2016 г. Министерският съвет внася в деловодството на 43-тото Народно събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Нормативният акт трябваше да отрази конституционните промени.

Ето и точните думи на Данаил Кирилов, председател на правната комисия, която на 9.03 е разгледала законопроекта. Изказването е направено при откриване на дебатите относно първото четене на промените в ЗСВ (16.03.2016 г.).
„Предлаганите в Законопроекта промени са съобразени с приетите изменения в Конституцията на Република България и са в изпълнение на основните мерки, предвидени в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа.“

Към датата на дебатите Христо Иванов вече е подал оставка като правосъден министър в кабинета „Борисов 2“. Причина за неговото решение стана нежеланието на депутатите да приложат неговите идеи за квотите в съдийската и прокурорската колегия на ВСС. Но не чухме други негови аргументи срещу приетите конституционни промени.

Не чухме и аргументи срещу споменатата Актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа. Тя е приета на 21.01.2015 г. с гласовете на 173 депутати. По това време Иванов е министър, а стратегията отразява основните му виждания и желания.

Тоест на база промените в Конституцията и стратегията за продължаване на съдебната реформа кабинетът внася промени в ЗСВ. Според част от тях е предвидена възможност новият Висш съдебен съвет да се избира и по електронен път.

Иванов по това време не обелва и думичка. А приближените му тогава депутати са първи на амбразурата.
Ето какво казва Петър Славов от така нареченото опозиционно крило в Реформаторския блок (излезли в опозиция, последвайки оставката на Иванов).

Изказването е направено по време на дебатите преди приемането на промените в ЗСВ на второ четене от 43-тото НС, 31.03.2016 г.

„Всички знаем позицията на БСП, че са против дистанционното електронно гласуване. Те са ни го казвали 101 пъти досега във връзка с Изборния кодекс. Сега да ни преповторят нещата за 102 път мисля, че абсолютно не е нужно. В Комисията проведохме вече сериозен дебат, тя подкрепи предложенията в този им вид, както са внесени. Обръщам Ви внимание, че даването на възможност и трите вида гласувания (хартиено, електронно и машинно) да се използват, гарантира на практика, че ще се проведе качествен и успешен избор. Ако случайно с някой вид гласуване има проблем, то тогава може да се гласува по алтернативните други начини.“

Припомням, че въпросният Славов е пръв участник в стенограмите с Прокопиев и Христо Иванов. В тях видяхме, че Радан Кънев и Петър Славов са в близки контакти с друг виден радетел за съдебна реформа – Лозан Панов. (Кънев предлага на участниците той и Славов да информират Панов за кандидатпрезидентската му номинация.)

В тях видяхме още, че Петър Славов и сиамският му близнак Мартин Димитров са на практика подчинени на олигарха Прокопиев. Те в прав текст казват, че Иво им е възлагал и поръчвал определени задачи. Всички те са най-яростните защитници на електронното гласуване за нов Висш съдебен съвет. Ето го и конкретния текст:
Преходни и Заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който е обнародван в „Държавен вестник“ на 8.04.2016 г. (брой 28)
Законът е приет на второ четене от 43-тото НС на 31.03.2016 г.
§ 78. (1) Прекият избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите се провежда чрез електронно дистанционно гласуване, в случай че преди избора Висшият съдебен съвет внедри система, която да гарантира тайната на гласуването и свободното волеизявление. Електронното гласуване не отменя възможността за гласуване с хартиени бюлетини.

14_1_191928

Против са 7 от БСП, а въздържалият се депутат е от ДПС. Всички останали подкрепят.

Видно е, че през пролетта на 2016 г. единствено БСП са против. Работещият по нов политически проект Христо Иванов не обели и дума. А неговите хора в парламента (с които впоследствие организираше проекта) бяха твърдо „За“.

Иванов не каза и дума против електронното гласуване за Висш съдебен съвет, когато през 2015 г. се приемаха стратегията за съдебна реформа и предложенията за промени в Конституцията. А беше министър тогава.

Иванов не каза и дума през 2012 г., когато 41-вото НС залага възможността за електронно гласуване при избор на нови членове на ВСС от съдебната квота.

По онова време е директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), получава пари от „Америка за България“ уж за да следи съдебните теми, но тази странно му убягва, защо ли?

Съвсем съзнателно оставяме настрана факта, че Христо Иванов и половината Изпълнителен съвет на „Да, България“ рамо до рамо с Близнашки събираха подписи за референдума за електронното гласуване. Всички те създадоха инициативния комитет „Гласувай без граници“. Той подкрепяше отговора „да“, а негово лице бе Мануела Малеева – член на оперативното ръководство на „Да, България“.

Има разлика между избори за депутати от всички българи и избор на ВСС от професионалните колегии на съдии, прокурори и следователи.

Но за Христо Иванов такава разлика няма. Той защитава каузата, която е подсказана от ментора Прокопиев. Същата би послужила за атаки срещу прокуратурата, която разследва добрия олигарх.

Днес повдига глас, за да обслужи олигархията. Която тръпне в очакване, копнее да вкара свои хора в следващия ВСС. Но за момента кроежите є са толкова прозрачни, че ритат възглавницата в земята (по думите на Христо Иванов) и организират поредните кльощави протести пред българските институции.
Активни мероприятия, представляващи гротескно ехо от грандиозния изборен провал на олигархичния политически проект. Същият получи звучното неодобрение на над 97 процента от българските граждани. Дано най-накрая атакуващите държавността осъзнаят шамара, който им заби народът. Пък нека го мислят за тъп. В края на март той ги опроверга категорично.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. той протестира само, за да търси внимание. просто се чуди как да се навре в медиите и да се говори за него. иначе за нищо не му дреме, а и за нищо не го бива

  2. Иванов ще протестира за всяка една кауза на Прокопиев срещу съответната сума

  3. „Труд“, извинявайте за моята некомпетентност, ама моля ви да разясните това на снимката горе орангутан ли е или е някакъв нов вид наскоро открит примат в дебрите на Амазонка?

  4. В същия контекст, парламентарните партии какво звучно неодобрение получиха от народа, да сметнем ли? 😉 Или е срамно за партии, влезли в парламента?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.