За кралицата, погребението и Седмицата на модата

Дъщерята на Ема Томпсън закри дефиле

Каква оригиналност - да починеш в началото на седмицата на модата в Лондон. Нейно Величество отново прояви ексцентричност, като си отиде от този свят, свързана с модата. Няма да бъдат забравени нейните цветни тоалети и шапките, тихата добродушност, която излъчваше, едновременно с това и непоколебима властност.

Успях да уловя настроенията в тази интересна седмица, в която беше погребението на кралицата и се провеждаше седмицата на модата. Два паралелни свята, единият от които ражда, създава красота и другият, тръгнал си безвъзвратно. Но той, разбира се, се преражда с качването на Чарлз на трона, събирането на братята Уилям и Хари, появата на Мегън Маркъл в Лондон. В част от тази седмица бях отседнал в замъка на лейди Колин Кембъл, която, смея да твърдя, написа най-достоверната биография на Хари и Мегън. Телефонът на кралския биограф не спря да звъни, дори организирах екип на телевизия да я заснеме. Усещах дълбочината на скръбта, която изпитваше тази жена, написала книги за принцеса Даяна, Кралицата-Майка и други членове на кралското семейство.

Усетих тази тъга и по улиците. На местата, на които бях. В два от клубовете, в които членувам – The Lansdowne и Royal Overseas league беше поставена книга за съболезнования. Написах своето послание на български, за да се усети надявам се, съпричастието и на нашата страна в този траур. Повечето от магазините, затворили дни преди погребението, бяха поставили снимки на Нейно Величество с упоменати годините на раждането и смъртта. Служителите на престижни клубове и хотели бяха с черни вратовръзки.
Лорд Евгени Минчев с кралския биограф лейди Колин Кембъл
Лорд Евгени Минчев с лейди Колин Кембъл

Седмицата на модата сякаш дойде, за да подчертае какво е Лондон - една смесица от оригиналност, дисциплина, красота и задълбоченост. Лондонският дизайнер Малан Бретон, чието дефиле „закри“ седмицата на модата, представи изключителни модели. Шоуто му закри дъщерята на актрисата Ема Томпсън.  Самият той ексцентричен и с огромно професионално въображение, показа щедрост от елегантност и стил, затвърждавайки репутацията му. Бях на първи ред на едно от дефилетата на друг дизайнер, редом с писателката Тайн О’ Нийл. Сочена за първа дама в своя неподражаем стил, тя блестеше в центъра на събитията и аплодираше всеки модел. Имах среща с моя приятелка, чиито син се оказа един от войниците, носещи ковчега на Кралицата. Тя беше наистина толкова горда.

С писателката Тайни О Конъл

Всичко изглеждаше така, сякаш модният свят се бе наговорил да изпрати Нейно Величество с водопади от мода. Да, сигурно има тук и Божия пръст. Една легенда бе изпратена с почитания, каквито едва ли някой някога е получил. Лондонските улици бяха почернели от хора облечени в тъмно. Оживени и същевременно натъжени. Докато наблюдавах траурната церемония, в главата ми се избистри стих от Смирненски, макар писан за Роза Люксембург- „А в черната прощална катафалка, лежи звезда наместо труп“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица