За ловната култура и етика

Утвърдени символи и ритуали

Облеклото е основна съставка

Робува се на стари привички

Формирането на ловен и риболовен морал сред членовете на БЛРС предполага преди всичко изграждането им като истински стопани и защитници на родната природа и нейната дивечова и рибна фауна. И в тази връзка освен всичко друго важно средство за възпитание са утвърдени символи и ритуали. Те осмислят и придават тържественост на лова, укрепват дисциплината и другарството, учат на спортна етика. А ловното облекло е основна съставка на ритуала.

 Отколе се говори и пише, че на излет трябва да се ходи само със спортно ловно облекло /жилетка, зелен клин, ловна шапка/. Направените наблюдения показват, че все още много ловци по време на лов имат занемарен външен вид. Причината е липсата на ловна култура, робува се и на стари привички и разбирания.

Искаме да обърнем внимание и на нещо друго, свързано с ловната култура. Добрият ловец например никога не одира кожата на отстреляното животно на видно място. За доста хора, особено за децата, много от които се отнасят с огромна любов към всички животни, подобно зрелище не е приятно. Но за съжаление често се срещат такива „популяризатори” на ловните си успехи.

Защита при гръмотевична буря

Ако ви настигне гръмотевична буря, трябва да внимавате: ситуацията е опасна. Има някои сериозни правила за предотвратяването й.

- Необходимо е да застанете далече от единични високи дървета и самотни стърчащи скали.

- Не лягайте и не докосвайте земята с ръце.

- Седнете клекнали и прилепете плътно краката си, наведете главата и притискайте коленете в гърдите си.

- Бягайте далече от вода.

- Застигне ли ви бурята край водоем, бавно се отдалечавайте от това място.

- Ако сте в лодка, веднага се насочете край брега.

- Най-добре е да се подслоните в естествена пещера и то поне на три метра от входа й.

- Не стойте до електропроводи, трафопостове, металти огради...

- Шофирате ли кола, трябва да спрете и да я паркирате, приберете антената и не напускайте автомобила.

- Вървите ли групово, гледайте да сте на четири-пет метра един от друг.

- Не тичайте и не се допирайте до метални предмети, всички те привличат светкавиците.

Кинология

Чистопородното развъждане

Чистопородното развъждане се използва за запазване по-нататъшното развитие и усъвършенстване на най-ценните качества на дадена порода кучета. То може да бъде неродствено и родствено.  При първото се съешават животни, които нямат никакво родство помежду си. То се използва много широко в развъдната работа и дава добри резултати. По-сложно е използването на родственото развъждане /или инбридинг/. Съществуват няколко степени на родствено съешаване: кръвно /тясно или кръвосмешение/, близко, умерено и далечно. При кръвното родство се съешават полусестра и полубрат, сестра с брат, майка със син, дъщеря с баща, баба и внук, внучка с дядо. При близкото родство има връзки на първи братовчеди, при умереното-на втори братовчеди.

За да се установи дали дадено животно е получено  при родствено съешаване или не, трябва да се проследи неговият произход. За целта се използва родословието му /или както се нарича-педигре/. Когато има родствено съешаване, животните имат общи прародители. Тогава в родословията се срещат повтарящи се еднакви имена. Ако се изучи историята на такива известни ловни породи като пойнтер, английски сетер и отчасти ирландски сетер, ще се установи, че през някои периоди от тяхното развитие са се прилагали системни тесни родствени връзки.

Отношение на подчиненост

При някои видове риби съществува отношение на подчиненост. То е изучено добре при малката рибка данио малабарикус, която се среща в някои езера на Индия. Съществата от този вид живеят на семейства, по десет индивида във всяко едно. Там има строг устав, за нарушаването на който по-старшите наказват по-младите с  удари на перките си. Всяко семейство заема в езерото определена територия и ревностно я охранява от навлизането на други риби.

Вътре в семейната територия най-добрият участък /най-големият и най-безопасният/ се заема от „предводителя”.

Участъците на подчинените рибки са по-малки. Разположени са в края и са по-опасни. Старшият по ранг може да навлезе в територията на младия, но обратното не е позволено. На някого би могло да се стори, че тази йерархия е проява на насилие, че тя тежи на водните същества и те постоянно се мъчат да се избавят от нея. В действителност тази ситуация не предизвиква разпри, а, напротив, поддържа мира в групата. Йерархията определя положението на всеки член от стадото и той вече знае къде му е мястото. Недоволни от този ред на взаимоподчинение няма. А ако пък има, те не влизат в бой, особено с водача. Рибите сякаш чувстват, че царуващият ред и послушание са от полза на всички.

От засада

Покрай бреговете на Европа от Черно до Баренцово море в придънната зона се среща рибата морски дявол. Тя прилича на огромна, дълга до метър и половина попова лъжичка с широка зъбата уста. Главата и гърбът му са осеяни с игли, кожата му е покрита с брадавички. Предният лъч на гръбната перка на морския дявол се е превърнала във „въдичка”: той е удължен и представлява дълга и извита пръчка с четчица на върха. Хищникът се заравя наполовина в пясъка, спотайва се и мърда четчицата, която изпълнява ролята на примамка. Щом някоя любопитна рибка я забележи, доплува до нея и се наканва да я глътне. Но морският дявол не дреме: той разтваря огромната си уста, всмуква водата, а заедно с нея и дребната наивница.
И много други риби ловят плячката си от засада. Морската змийоркообразна морена причаква плячката си, притаена в пукнатината на някоя подводна скала или в някоя пещера. Знаменитият калкан лежи на дъното, замаскиран сред заобикалящата го среда, очакващ малките рибки. Бодливоопашатият скат също дебне скришом жертвата си. И щуката умее да стои на мястото си, притаена сред водните растения. И щом някаква рибка мине покрай нея, прави мълниеносен скок и жертвата се оказва в устата на зъбатата хищница. Могат да изчакват в засада и костурът, и сомът. Но в откритите водоеми, които не са обрасли с водни растения, щуката и костурът ловят жертвите си, като ги преследват упорито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл