За мненията и нагласите на варненци

Започна анкета за съдбата на Дупката

Онлайн проучване за нагласите на варненци относно съдбата на т.н.Дупка в центъра на града стартира навръх празника на морската столица – 15-ти август.

Анкета е достъпна на платформата www.ideavarna.com до 20 септември и всеки анонимно може да сподели визията си за пространството, заключено между булевард "Княз Борис I" и ул. "Княз Александър Батенберг", ул. "Воден" и ул. “Архимандрит Филарет", съобщават от пресцентъра на община Варна.

След обработване на резултатите ще бъде обявен международен конкурс за пространството, каза кметът Иван Портних. Целта е да се намери точната функция на пространството като отправна точка от пешеходната зона на Варна към Приморския парк, Римски терми - големи и малки, пристанището и други градски музеи, археологически обекти и обществени пространства.

Т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост.

Коментари

Задължително поле