Мит е, че след приемането на еврото, инфлацията ще е голяма

Рапърът Кание Уест за Тръмп: Той е мой брат!

Българка убита с 16 удара с нож в Полша

ВМРО: Промените в Закона за енергетиката връщат контрола на държавата в енергийния сектор

Мишел Барние: В софийското метро са вложени 1 млрд. европейски средства

Над 400 000 руснаци вече имат “втори дом” в България 557 915 туристи от Руската федерация са били у нас през 2017 г.

Клиенти изпочупиха таксиметров автомобил

63-годишен шофьор пострада при обратен завой, отнел предимство и ударил кола

Мъж от Бяла укривал смъртта на майка си в продължение на три години и прибирал пенсията й

Над 4000 гости посреща Павликени на Празника на яйцето За забавните игри и кулинарни изкушения са осигурени 4000 яйца

Владислав Горанов: България изпълнява всички критерии за приемане в еврозоната

7,3 млн. лева от Европа влизат в Лом

Борисов: До една година влизаме в чакалнята на еврозоната

Сергей Станишев: Чрез влизане в Еврозоната трябва да се стремим влезем в „А“ отбора на ЕС

Една година условно за мъж, теглил пари от чужда дебитна карта

За неразбраното „Не подкрепям никого”*

Напълно нелепо е един глас да се брои за действителен, а при определянето на изборните резултати да се окаже недействителен

Изумен съм от това, че в разгорялата се дискусия на тема „Не подкрепям никого” масово не се разбират елементарни неща. Най-напред да кажа, че наистина е напълно нелепо един глас да се брои за действителен, а при определянето на изборните резултати да се окаже недействителен.

Той трябва еднозначно да се тълкува или като недействителен, или като действителен. Ако се тълкува като недействителен, изборните резултати ще се изчисляват както досега. А именно – сборът от гласовете, подадени за отделните кандидати, ще се приеме за 100%, а процентът за всеки отделен кандидат ще е неговият относителен дял от гласовете, подадени за всички кандидати. Така е било на всички произведени досега в България избори. Ще отбележа и това, че дали един глас се обявява за действителен или недействителен, не оказва НИКАКВО влияние върху избирателната активност (в широко цитираната публикация във вестник „Сега” е допусната груба грешка в това отношение, от неразбиране или умишлено – не знам). Това е така, защото избирателната активност се изчислява като отношение между броя на гласувалите (по какъвто и да е начин) и броя на хората, имащи право на глас. Т.е. при изчисляването й се вземат предвид, и то с еднаква тежест, и действителните, и недействителните гласове. Ако не беше така, нямаше как да знаем каква е активността в хода на изборния ден, когато урните още не са отворени и гласовете не са преброени.

Последици ще има, ако „Не подкрепям никого” се брои за действителен глас. Нека кажа ясно какви биха били тези последици:

При мажоритарни избори (президентски и кметски): колкото повече хора гласуват с „Не подкрепям никого”, толкова повече нараства вероятността да се стигне балотаж. Това е така, защото спечелилият на първи тур кандидат, за да бъде избран още на първи тур, трябва да има повече гласове не само от всички други кандидати (както е сега), а от всички други кандидати плюс „Не подкрепям никого”. На втори тур обаче „Не подкрепям никого” няма да има никакво въздействие, защото просто се избира кандидатът с повече гласове, подадени за него.
При пропорционални избори (парламентарни, общински, европейски): колкото повече хора гласуват с „Не подкрепям никого”, толкова по-висока ще става 4-процентовата бариера за влизане в парламента, изчислена като абсолютен брой гласове. И следователно с нарастването на „Не подкрепям никого” големите партии ще преразпределят повече гласове и ще получават повече парламентарни мандати.

Т. е. два основни ефекта върху изборния резултат: по-вероятен балотаж при мажоритарен избор, дори при категорична победа на водещия кандидат (но без влияние на втори тур), и облагодетелствуване на големите партии (а те са „партиите на статуквото”) при пропорционален избор. Донякъде комичното в цялата история е, че хората масово съзират манипулация в полза на големите партии, ако „Не подкрепям никого” е недействителен глас. Всъщност е точно обратното при пропорционални избори. А при мажоритарни – ако окаже изобщо влияние (ще окаже само при категорично преимущество на единия от двамата, но недостатъчно, за да се прехвърлят 50% при отчитането на „Не подкрепям никого”), то ще е в това, че първите двама ще се джавкат още една седмица.

И последно: единственият начин да не вдигате избирателната активност (ако тази е политическата ви позиция) е, както свикнахме да казваме, да отидете за гъби и да не изпълните провъзгласеното от законодателя задължение да гласувате.

* Текстът е от личната на Цветозар Томов страница във фейсбук. Мнението е лично и не ангажира ЦИК

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Престъпниците на България са …… Всички които са били във власта от ….. 1989 …. до …… 2016 …… От президенти те , до наи ниските етажи във власта ….. Това са престъпниците на България …… Това са виновниците за тази тежка национална катастрофа …. Тея престъпници место да са по затворите , те отиват на избори …. България живеят добре само престъпниците , за бедния народ няма работа , няма пенсий , няма помощи , няма доходи , има само затвори за бедния народ , а за престъпниците … Рана пенсия .. 50 .. години , 20 заплати , и пак на работа , .. за Робите .. работа докато умрат на работните места , за да има пари за пенсий за престъпниците … Бягаите мили хора , не робуваите на престъпницие … На избори със големите сопи ….

  2. КОКО говири за престъпници. Има ли ги в Б-я? Спомням си виц: Африканска държава кандидатствова за 4лен на ООН. Отказват и, защото там имало 4овекоядци. “Ве4е няма” – възразяват представителите на държавата: “Ние ги изядохме”. Не е виц, подобно се слу4и в Б-я непосредствено след 9.9.1944г. Бяха убити (из4езнаха безследно) около 25000 “престъпници”, без съд, който да постанови такова определение. Оициално не е оповестено името на нито единот убийците, възмойно е някой от тях да е жив, на преклонна възраст, и да отговори, дали има в Б-я престъпници: НЯМА, НИЕ ГИ ИЗБИХМЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА 1944г., после управлявахме стртаната 45 год.. .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.