За Ники Митов и ефекта Дънинг-Крюгер

Чели ли сте за ефекта на Дънинг-Крюгер? Това е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. По-опростено казано - липса на самооценка. И без да сме психолози, можем да признаем, че точно такива симптоми се забелязват в интервюто на Николай Митов, настоящия треньор на „Септември“ (София), пред Канал 3. Работилият на два пъти в „Левски“ специалист изрази възмущение от двойния аршин, по който е бил третиран на „Герена“, визирайки отношението към италианеца Делио Роси, начело сега на „сините“.

„Отношението на ръководството към мен и към Делио Роси се различава – обясни Митов. - Към мен нямаше търпение. Грешката ми е, че съм наивен. Ако знаех, че ще стане така, нямаше да отида в Левски.“

Факт е, че „сините“ не играят по начина, по който искат феновете, но подобни колебания се наблюдават и в конкурентите за титлата. И докато в „Лудогорец“ и ЦСКА говорим за обигран от миналия сезон състав, то на „Герена“ още не си знаят вторите имена.

Но така и така темата е отворена, хубаво е да се направи кратък паралел между двамата специалисти. Двоен стандарт има, но само в качеството.

Вторият престой на Митов на „Герена“ започна през март 2017-а с успех над ЦСКА (2:1), а до края на сезона тимът имаше баланс от 5 победи, 3 равенства и внимание ... 6 поражения.

Този на Делио Роси след идването му у нас е 12 победи във всички турнири, 5 ремита и 2 загуби. Можем само да гадаем дали, ако италианецът бе записал 6 загуби за такъв кратък престой, щеше още да е още треньор на „Левски“. Да гадаем ли и какво щеше да се случи, ако Роси изпусне титла в последния кръг, когато му трябва победа срещу същата тази „Славия“, след която сега дойдоха критиките. Тук могат да бъдат споменати още отпадането от „Иртиш“ в Лига Европа и загубата във финала за Купата на България от „Берое“ във времена, когато пари на „Герена“не липсваха.

А изказването на Митов идва само дни, след като по темата вече се бяха изказали също Станимир Стоилов и Велислав Вуцов. И докато мнението на Мъри винаги е от значение, то това на останалите идва някак слабо. Като резултатите им начело на „Левски“ през годините...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ