Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Зеленски призова за нови международни санкции срещу Русия

Голф влезе под автобус в столичния квартал „Надежда“

За охолството на властта и нахалството на Анкара В цивилизованото общество грешки се прощават, но тоталната загуба на мяра се наказва сурово

Карикатура Иван Кутузов – Кути

За шефа на Върховния касационен съд си затваряме очите, на него всичко ли му е позволено

Измина поредна седмица на скандали във властта. Гъста пелена от съмнения за корупция, незаконни доходи и търговия с влияние, обгърна жълтите павета. На светло излезе една публична тайна – партийни номенклатурчици, които цял живот са на чиновническа заплата, тънат във версайски апартаментен разкош. Днес на пангара са управляващите, но ако утре се разрови из опозицията, гледката едва ли ще е по-красива. Защото става дума за системен проблем. Наред с почтените хора от всички партийни цветове, у нас има и критична маса от други, за които пребиваването във властта се ползва за лично устройване и облагодетелстване. Коя партия не е подготвила списъка с апаратни писарушки, роднини и шуренайки, които да грабнат „тлъстите дробчета“, ако докопа властта? Общественият интерес и службата в полза на обществото отдавна са подменени с политическа партизанщина, която глозга до кокал държавата. Сякаш партиите у нас не са инструмент за политическо представителство, а организирани банди за експлоатация на властта и публичните ресурси. Като в Третия свят.

На този фон реакцията на министър-председателя Бойко Борисов с отстраняването на новодомците от държавни постове сне поне част от напрежението около управляващата партия. В случая не става дума за типичната реакция на отстъпление при всяка реална или изкуствено нагнетявана обществена шумотевица, каквато е характерна за политическия маниер на г-н Борисов. „Разжалването“ на поувлекли се в демонстрации на охолство и имане управници, е аксиоматичен прийом на всеки далновиден държавник. Историята е пълна с подобни примери. Дори да е законно, охолството на властта е политически зловредно и обществено неприемливо. В цивилизованото общество грешки се прощават, но тоталната загуба на мяра се наказва сурово.

Докато политическата власт реагира сравнително адекватно на скандала, не може да се каже същото за онези обитатели на върховете на съдебната, чиито имена също се оказаха клиенти на строителната фирма, оплела властта в луксозните си паяжини. Докато за политическата номенклатура е недопустимо да тъне в необяснимо охолство, явно това е напълно в реда на нещата за висшата съдебна номенклатура. С други думи на правосъдния министър държим сметка за всеки квадратен сантиметър жилищна площ (което е правилно!), но за шефа на Върховния касационен съд си затваряме очите, защото на него всичко му е позволено и е над закона. Или поне така излиза от хвърлилите се на амбразурата да бранят имотите на Лозан Панов специфични медии, изразяващи интересите на група лица, които са подсъдими за крупни приватизационни и данъчни злоупотреби.

В опит да бъде опънат пропаганден чадър над „своя“ магистрат, бяха избълвани откровени мошеничества срещу шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Приписаха му покрива на кооперацията в кв. „Гео Милев“. Чак да им се учудиш, че не развихриха малко повече въображението си. Можеха, примерно, да му припишат и градинката в междублоковото пространство, а също и отсрещния тротоар. Защо го правят ли? Защото шефът на КПКОНПИ е същият, под чието ръководство, комисията успешно наложи на едно от подсъдимите лица, които сега го атакуват, запор за 200 милиона, за които има данни, че са придобити по незаконен начин. Пак той впрегна цялата законова мощ на КПКОНПИ в съдебните дела срещу банкера-беглец от правосъдието Цветан Василев и наложи запори за 2,2 милиарда лева на свързаните с него фирми и лица. Непростим „грях“ на Георгиев от гледната точка на въпросните подсъдими лица, които неприкрито влязоха в колаборация с укриващия се в Белград бивш банкер.

Освен за изваждането на светло на цяла мрежа от зависимости и интереси, имотните скандали, без съмнение ще окажат влияние и на предстоящата предизборна кампания. Не толкова от гледище на съотношението на силите, колкото с това, че ще изместят съдържателните дебати за бъдещето на ЕС и българската позиция по него. Ако не допуснат други провали с подобен мащаб, най-вероятно ГЕРБ няма да претърпи съществени електорални щети заради „апартаментгейт“ по две причини. Санкционира новодомците и изглежда съумява да канализира организационната енергия на Цветанов в правилна посока – за партийна мобилизация. За това благоприятства и хаотичната линия на БСП на Нинова, която тича след събитията и е по-скоро в позицията на реактивен коментатор, а не фактор, който задвижва процеси и тенденции и задава темите на политическите дебати. Освен това, скандалът около Цветанов ще нахъса актива на ГЕРБ, докато БСП отива към избори с тежък вътрешен конфликт и в пълна изолация без приятели и съюзници. Напълно е възможно, възстановената „Коалиция за България“, върху която своите исторически права имат и някогашният й архитект Георги Първанов, и другите партии-учредителки, а не само „Позитано“ 20, да привлече избиратели от левия център. Това допълнително ще усложни предизборните сметки на хората на Нинова.

Неочакван „подарък“ от пропагандно гледище получиха през последните дни разединените „патриоти“. Арогантната и унизителна за България позиция на Турция, артикулирана от външния министър Чавушоглу. Дали хората на Каракачанов, Симеонов и Сидеров ще съумеят да осребрят в политически смисъл тази ситуация, зависи изцяло от това дали ще наложат една по-радикална и категорична позиция на правителството.
Но извън партийните калкулации, турското вмешателство в българската политика повдига и някои сериозни въпроси от държавническо естество. Ескалиращите опити на Република Турция да се държи като попечител на България и като настойник на българските турци, трябва да бъдат рязко пресечени. До момента реакцията на българското правителство е правилна, но съвсем не е достатъчна. Анкара отказва извинение.

Затова българската държава трябва да продължи със своите реакции, като изтегли за консултации нашия посланик от Анкара. Това е стандартен знак в ситуация на изострени отношения между две държави. А какво по-изострящо, освен подобни унизителни изявления? Трябва да покажем, че няма да търпим османски манталитет в двустранните отношения. Тези обидни изявления на Турция се вписват и в един по-широк контекст. Чухме наскоро, пак в условията на турската предизборна кампания, изявления на Ердоган, който щял да възстановява джамията в историческата „Св. София“ в Константинопол, наричан днес Истанбул. Това би било откровено поругаване на тази историческа за християните светиня и заедно с това пълно отричане на наследството на Кемал Ататюрк, който е взел едно мъдро и компромисно решение, с оглед на историческите реалности – „Св. София“ да бъде един общодостъпен исторически паметник, който не се дава на никое вероизповедание. Сега, ако бъде превръщан отново в джамия, това е все едно джамията „Ал Акса“ в Йерусалим да бъде превърната в християнски храм – тежко посегателство върху едно вероизповедание. Тези изявления на Ердоган не са никак случайни и България трябва да бъде много категорична. Добросъседството не означава снишаване. Нямаме причина да раболепничим пред Турция. Нито „Турски поток“, нито заплахи с бежански вълни. България не е безсилна.

Достатъчно е да затворим южната граница, за да нанесем сериозни щети на Турция. Целият турски бизнес, турските ТИР-ове, гастарбайтери минават през „Капитан Андреево“ към Европа. Следва да оттеглим и подкрепата, която сега даваме на Турция в европейските институции.  България трябва да защити достойнството си. Османската империя е в историята и ще остане завинаги там. Ердоган ще си отиде, но България и Турция ще останат и трябва да имат нормални и взаимоуважителни отношения.

Целият въпрос е, че докато се ровим само в тинята на българската вътрешна политика, често пропускаме съдбоносни моменти на международната арена, когато е нужно да  покажем на дело, че сме силна държава с характер и достойнство, а не колониален персонал, който заради подхвърлените огризките на богатите, е готов да търпи всякакви унижения.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Работата е там, че Турция желае изявление по въпроса. Защо не желае да се извини? Защото работата е съгласувана с нашите гьотверени, вкл. Цецо. Колкото до автора, от около месец очевидно си е дал г++ под наем. Следва сигурната схема на Кеворкян – добрият Боко и лошото му обкръжение. Може да е очаквал, човекът, БСП да го включи в евролистата си.

  2. цеков, ти нормален ли си споменавайки затварянето на южната граница?

  3. Тоя помияр докога ще лиже задника на Тиквата? Колкото и да се осират гербавите все били подведени, все някой правел заговори, та трябва такива боклуци като Цеков да им бършат насраните задници. Смях!

  4. Границата няма да бъде затворена,защото ще загубят и двете страни.Но фесовете трябва да разберат,че нямат никакво право да се намесват във вътрешните ни работи.Сигурно делиорманския идиот няма да се съгласи?За него е най-добре турция постоянно да се меси.Дори отново да се настани тука.На краставите турци никога не им е липсвало наглост!!!Но нека смело заявим:БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!Нищо общо с турция!!!!

  5. По добре да не дърпаме лъва за опашката, че не сме стока за мирисане и ние. Какво толкова е станало, турци защитават турци, няма да защитават арменци или евреи я. Нормално е.

  6. споко-а кога БЪЛГАРИ ще защитават БЪЛГАРИ?Недей да оприличаваш туркия на лъв,защото е смешно!По-скоро турската държава е една мързелива,нечиста свиня!Те са вредни за цялото човечество!!!

  7. Със сигурност ако не бяха ГЕРБ много неща щяха да са още по зле .. Така ,че такива хора кмет като Данчето и премиер като Бойко не са за изтърване !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.