Българин е осъден на 9 г. затвор за интернет измами във Великобритания

Маринела Нинева спечели с рекорд „Витоша моята планина 2019“

Пет признака, че сте срещнали някого от минал живот

ГЕРБ: В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите

Неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация

Тропическата буря „Имелда“ взе пет жертви в Тексас

Тръмп взел решение да не нанася незабавен военен удар срещу Иран

Паника в Карлскрон след убийството на български студент Извършителят все още е на свобода

Бърз влак от София за Свиленград престоя в гара Искър заради повреда в скоростомера на локомотива

Кифла или кроасан? Респект или уважение… Прости сме като кифли понякога

Ангел Джамбазки влиза в битката за София със заявка да премахне гетата

Километрични опашки на „Капитан Андреево“ към Турция

Да живеят печените чушки

Ренета Инджова: Скандалът с руска намеса и шпионаж у нас е постановка

Волубилис – сърцето на древен Рим в Мароко

За поредна година: България най-корумпираната страна в ЕС

Mеждународната организация „Прозрачност без граници“ обяви резултатите от традиционното си годишно изследване „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2016 г., което обхаща 176 държави по света.

България заема 75 място в световната класация с 41 пункта и е на последно място по този показател в ЕС (за сравнение, средната стойност на индекса за ЕС е 65,36). Миналата година държавата ни отново получи 41 точки, от 168 оценявани страни, но беше на 69-о място, заради по-слабите резултати на някои други.

В тазгодишната класация непосредствено преди нас се подреждат Соломонови острови, Сърбия, Буркина Фасо и Гана.

С най-висок индекс могат да се похвалят Дания и Нова Зеландия, които имат резултат 90 пункта, следвани от Финландия, Швеция и Швейцария. Последните три места са за Северна Корея, Южен Судан и Сомалия.

Стойността на индекса на България за 2016 г. показва не само липса на развитие в рамките на един относително дълъг период – на фона на другите държави-членки на ЕС индексът откроява тенденция на драстично изоставане.

индекс корупция 2016

Сравнителните данни за индекса на България за последните пет години показват липса на какъвто
и да било напредък. Той остава далеч под критичната стойност от 50 пункта, което е показател за системно несправяне с корупцията, коментират авторите.

Резултатите подчертават острата необходимост от промяна в политиката за противодействие на корупцията, като в тази връзка трябва да бъде изоставен формалният подход в борбата с това явление и да бъде поет ясен ангажимент за дълбоки реформи в институциите, които играят основна роля в тази област.

Изоставането на България се откроява още повече на фона на устойчивата тенденция за повишаване на индексите на страните от Централна и Източна Европа (така наречените нови държави-членки на ЕС, с които страната ни традиционно се съизмерва) и на редица държави от Балканския регион.

54

През 2016 година България губи позиции спрямо държавите, с които през последните няколко години споделяше последните места в региона на Европейския съюз – Румъния (48), Италия (47) и Гърция
(44). Нещо повече – страната ни изостава и от държави като Черна гора (45) и Сърбия
(42), чиито индекси се повишават устойчиво в последните няколко години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Щом сме стигнали до там да се краде от храната на децата, която и без това е недостатъчна, няма какво да говорим. Понеже се сблъсках с тоя проблем, трябваше да изпратя 6 (шест) имейла до 2 общини в София, едната Столична, за да вземе някой мерки и да пратят проверка. Абсолютно никакъв контрол от никой, години наред. На въпроса ми кой контролира качеството и количеството на храната в детските градини, все още нямам отговор. Когато една държава стигне дотам, че дори и децата и не я интересуват е свършена, отвсякъде. Това е жалката действителност.

  1. Нека да благодарим на Тиквата за тиквения медал !!!

 2. фяаэофоаффжхщпрр
  аэяафяффофа
  Това ми е коментара, защото другия упорито го триете.

 3. Във всички държави по света има корупция.Разликата е, че в развитите страни механизмът на корупцията е отработен много добре, а при страните от третия свят/въпреки членството в ЕС, вижда се в класацията заедно сме със Соломонови острови, Сърбия, Буркина Фасо и Гана./ каквато е нашата, корупцията е очевадна.

 4. Интересно, как “ Прозрачност без граници“ събират данни и правят статистика ? В никоя анкета ( социологическа или друга ) сериозен въпрос като “ вие корумпиран ли сте „.
  Най вероятно данните се събират от коментари на плювачи на родното като горенаписанита.

 5. Е къ иначе, бойко и айдуците му не си губят времето за празни приказки, пари печелят ората.

 6. Виновни са Станишев и Доган. Боко е невинен! И детето няма да плаче.

  1. А да бе, от 2009 до сега келеша бойко риташе мачлета и возеше звездите на Пайнер с авиоотряд 28 и хич не е виновен. Парите от бюджета, държавните заеми, еврофондовете и контрабандата не ги прибираше бойко борисов, а Фан Фан Лалето.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.