За първи път връчват 10 награди "Пловдив"

Избраха победителите измежду 49 номинации

За първи път в историята на учредената през 1981 г. награда "Пловдив" за ярки постижения в изкуството и културата се връчва в 10 раздела, като новият сред тях е "Културно наследство и съхраняване на паметта".

24pl4005-2Негов пръв носител стана Елена Кривошиева, уредник в къща "Клианти" в Стария град. Тя събра най-много гласове при гласуването на осемте специализирани комисии, които излъчиха победителите в 10-те категории от общо 49 номинирани.

Александър Секулов спечели пореден приз в раздел "Художествена литература" с поетичната си книга "Море на живите", а наградата за художествен превод грабна Анета Ташева, превела от френски романа "Напълно побъркан" от Жил Льогардиние. Руслан Йорданов спечели награда "Пловдив 2016" за журналистика за рубриката си "Разни разкази" в сайта www.PlovdivTime.com. В раздел "Театър" приза бе спечелен от Държавния куклен театър за постановката "Дама Пика", а този в категория "Музика" бе връчен на солистката на Държавна опера-Пловдив Евгения Ралчева за ролята на Сестра Анджелика в едноименната опера на Пучини.

Победители в останалите раздели са: "Архитектура" - "АРКОНТ-АУООД"; "Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство" - Виолин Палейков и Нончо Нончев за документалните филми "OPERA OPEN", "Българска трилогия" и "Театър - безкрая"; "Изобразително изкуство" - Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов за съвместната им изложба акварел и скулптура; "Произведение на изкуството, предназначено за деца" - Хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева" за празничния концерт за 40-годишния му юбилей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони