За първи път жена става директор на Ватиканските музеи

Ватикана, музеи

За първи път жена става директор на Ватиканските музеи. Престижната длъжност е поверена на Барбара Ята, професор по история и графично изкуство, предаде БНТ.

Ватиканските музеи представляват ненадмината колекция от произведения на изкуството. В тази съкровищница влиза и прочутата Сикстинска капела, изрисувана от Микеланджело и Ботичели.

Папа Юлий Втори основава музеите през 16 век. За първи път в тяхната история, директор ще им бъде жена. Това е 54 годишната Барбара Ята, професор по история и графично изкуство в Неаполския университет. От 1996 та, Ята работи в архива на Ватиканската библиотека, в която се съхраняват 1 милион и 600 000 произведения. Новата директорка не планира промени.

"Музеите са прекрасни, мога само да ги съхранявам каквито са, с някои малки корекции", коментира Ята.

Барбара Ята встъпва в длъжност на 1 януари. Тя ще наследи Антонио Паолучи, бивш министър на културата на Италия, на когото беше заместник. Ята ще ръководи огромен комплекс от общо 11 музея с 5 галерии и 1400 зали.

Неотдавна папа Франциск, наблегна на необходимостта от реформа в Римската Курия или управлението на Църквата. Светият отец смята, че повече постове трябва да се поверяват на жени и миряни от цял свят. Миналата година Ватиканските музеи бяха четвърти по посещаемост в света с над шест милиона туристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа