За първи път от 14 години военна клетва в Сливен

kletva3Деветнайсет новоназначени войници в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен положиха военна клетва за вярност към народ и родина. Това стана с тържествен ритуал във формированието. Подобен ритуал се провежда за първи път от 14 години насам, тъй като през този период заради реформите в армията не са извършвани назначения.

Със заповед на военния министър са били обявени 45 вакантни места в Центъра за подготовка на специалисти /бивша танкова бригада/. „Кандидатите се явиха на конкурс, физическа подготовка и тест за интелигентност . На 2 октомври бяха назначени 25 мъже“ – съобщи командирът на поделението полк.Любомир Вачев.  Някои от тях са били на служба и по-рано, положили са военна клетва и затова в ритуала са участвали 19 от войниците. Те бяха поздравени освен от командира си, от областния управител на Сливен Чавдар Божурски. Гост на събитието бе и директорът на Регионалната служба „Военна полиция“ полк. Деян Цветков.

Новото попълнение в сливенското формирование идва от различни краища на страната, включително Видин, Лом, Благоевградско и други региони. Войниците са на възраст между 19 и 32 години, повечето са семейни, бащи на едно или две деца. На церемонията присъстваха съпругите и децата им, родители, много близки.  По.младите от тях снимаха с мобилните си телефони и ръкопляскаха. По-възрастните, бащите, които в младините си са били в казарма, се просълзиха.

"Тук момчетата стават мъже и се учат да носят отговорност. Аз съм "за" казармата" - заяви Мирчо Христов. Самите войници разказаха, че са предпочели службата заради предизвикателствата и заради гарантираните доходи. "Аз за втори път постъпвам в армията. Семеен съм, имам дете на 8 години. Това е една от най-сигурните професии в днешно време" - заяви войникът Христо Танев от Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България