За първи път показаха подземията на Мавзолея

Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

За първи път бяха показани пред медиите подземията под бившия мавзолей на Георги Димитров. Сградата, където бе държана мумията на вожда, бе разрушена преди 19 години и до нея имаха достъп само отделни държавни служители.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов разведе журналисти в помещението, което ще се превърне в пространство за изложби, филиал на Софийска градска художествена галерия. Той подчерта, че то ще бъде първата обществена галерия за съвременно изкуство в България. „Като подземен музей имаме криптата на Света София, но такъв точно в бункер все още няма и това беше мотив да търсим точно такова пространство“, обясни Чобанов. Над бункера ще има място за временни арт инсталации. Първата от тях ще бъде Бронзовата къща, създадена от Пламен Деянофф.

Той очаква галерията да отвори врати до две-три години. Тя ще се простира на 1500 кв. м. И входа й вероятно ще е откъм „Гранд хотел България“. Предстои да бъде обявян конкурс за обновяването на зоната от центъра на София, където попада и бъдещата подземна галерия. Паралелно с него ще бъде обявен и още един конкурс за интериора й. В заданието ще има специално изискване да бъдат запазени някои от съоръженията, които в момента са в помещенията. Други от тях ще отидат като експонати на Политехническия музей и на Музея на София.

В изложбена зала ще се превърне помещение, в което сега има солидна климатична инсталация, последно ремонтирана през 70-те години. Според Чобанов тя е най-големият климатик в България, а размерите й са колкото плувен басейн.

В подземията са останали солидни стари елинсталации, генератори, телефонна централа. В някои от тях гният бюра, поставяни за да работят структури на правителството в случай на въоръжени комфликти. Не е напълно ясно за какво са служили помещенията, защото липсва документация.

 

Там са били останките на Георги Димитров

Стаята на мумията разрушена

При разрушаването на мавзолея в София частта от комплекса, която е свързана с обслужването на мумията на Георги Димитров, е пострадала. До там в момента няма достъп. Други помещения в подземията все още работят и до тях достъпът е забранен.

dsc_2845 dsc_2847 dsc_2862 dsc_2886 dsc_2894 6-1-3

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България