Министър Кралев показа зала „Арена Армеец“ на иранска делегация

Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция, заяви Цветанов

Държавата с извънредни мерки заради нарасналия приток към язовирите

85 000 деца може би са умрели от глад в Йемен, според хуманитарна организация

​23-годишна италианка е отвлечена в Кения

Румъния е подготвена за председателството на Съвета на ЕС, заяви Виорика Дънчила

Рамадан Аталай към ГЕРБ: Докога ще продължавате да угаждате на националистите?

Цветан Цветанов: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес

Нинова: Оставката не решава нищо, изходът е предсрочни избори

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците

Ето какво подари Цвета Караячева на библиотеката на японския парламент

Прокуратурата иска ефективна присъда за шофьора, който прегази кмета на село Кочово

Посланикът на САЩ: Изтребителите Ф-16 ще са най-добрата инвестиция за България

Марешки си рекламира аптеките и бензиностанциите Обяви, че все още управлява бизнеса си, въпреки че по закон няма това право

Бисер Петков: По още 100 лева ще получат хората, на които е отпусната помощ за отопление

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

За първи път бяха показани пред медиите подземията под бившия мавзолей на Георги Димитров. Сградата, където бе държана мумията на вожда, бе разрушена преди 19 години и до нея имаха достъп само отделни държавни служители.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов разведе журналисти в помещението, което ще се превърне в пространство за изложби, филиал на Софийска градска художествена галерия. Той подчерта, че то ще бъде първата обществена галерия за съвременно изкуство в България. „Като подземен музей имаме криптата на Света София, но такъв точно в бункер все още няма и това беше мотив да търсим точно такова пространство“, обясни Чобанов. Над бункера ще има място за временни арт инсталации. Първата от тях ще бъде Бронзовата къща, създадена от Пламен Деянофф.

Той очаква галерията да отвори врати до две-три години. Тя ще се простира на 1500 кв. м. И входа й вероятно ще е откъм „Гранд хотел България“. Предстои да бъде обявян конкурс за обновяването на зоната от центъра на София, където попада и бъдещата подземна галерия. Паралелно с него ще бъде обявен и още един конкурс за интериора й. В заданието ще има специално изискване да бъдат запазени някои от съоръженията, които в момента са в помещенията. Други от тях ще отидат като експонати на Политехническия музей и на Музея на София.

В изложбена зала ще се превърне помещение, в което сега има солидна климатична инсталация, последно ремонтирана през 70-те години. Според Чобанов тя е най-големият климатик в България, а размерите й са колкото плувен басейн.
В подземията са останали солидни стари елинсталации, генератори, телефонна централа. В някои от тях гният бюра, поставяни за да работят структури на правителството в случай на въоръжени комфликти. Не е напълно ясно за какво са служили помещенията, защото липсва документация.

 

Там са били останките на Георги Димитров

Стаята на мумията разрушена

При разрушаването на мавзолея в София частта от комплекса, която е свързана с обслужването на мумията на Георги Димитров, е пострадала. До там в момента няма достъп. Други помещения в подземията все още работят и до тях достъпът е забранен.

dsc_2845 dsc_2847 dsc_2862 dsc_2886 dsc_2894 6-1-3

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.