Божков на „Герена“ за среща с феновете

Арестуваха българин за продажба на бебета в Гърция

Премиерът Борисов се срещна с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева

Японски милиардер си търси жена за полет до Луната Кандидатките трябва да са позитивно настроени

Осигуряват по-добър достъп до домовете на инвалиди

Състоянието на жената, която се лекува от свински грип в Смолян, остава стабилно

31-годижен мъж почина след инцидент в заведение във Видин

Тесла общувал с гълъб телепатично Получил видения на 7 години, след смъртта на брат си

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради срив в бранша Ръководството на БХРА излиза с петиция за законодателни промени

Пожар затвори пътя Симитли – Кресна

Емил Димитров: ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, новият холдинг ще помогне на всички

Арестуваха мъж от Кюстендил, заподозрян за убийство на съпругата си При първоначалния оглед са установени следи от насилие

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин имаше склонност към самоагресия

Ивелина Василева: Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Обирът на сребро и пари от Митница-Благоевград е станал чрез вътрешна информация

За първи път София събира разделно текстилни отпадъци Правят дизайнерски дрехи от боклук

София ще има контейнери за преработка на текстилните отпадъци във всеки район, съобщи заместник.-кметът на София Йоана Христова по време на посещение във Виена на заводи за преработка на боклук. Промените предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

Вече са поставени четири контейнера за текстил – два в Южния парк, и по един в Борисовата градина и пред Столичния инспекторат. Има и пети мобилен контейнер. Преминаването му не е в работно време, за да е удобно на гражданите, а графикът е видим на сайта на Столичната община, уточни за „Труд“ Христова.

Част от текстилния боклук ще се използва от дизайнери за направа на облекла.

В рамките на пилотната инициатива с 5-те контейнера събрание отпадъци ще бъдат предадени на фирми, които в последствие ще установят с кои от тях може да бъдат направени дизайнерски облекла, които ще бъдат представени в рамките на кампанията Green Facion Week.

„Приключи работата на работната група на ниво Столична община, в рамките на която бяха разработени пакети документи, с които да възложим разделното събиране на отпадъци на различните потоци от опаковки, хартия, пластмаса, но за първи път Столичната община ще входира в Общинския съвет за одобрение пакета документи, с които да възложим разделното събиране на текстилни отпадъци. Така ще надградим същесрвуващата система от 12 потока разделно събирани отпадъци“, коментита Христова. Системата вече включва разделно събиране на хартия, пластмаса, кенчета, стъкло, системи за събиране на излезли от употреба превозни средства, на едрогабаритни отпадъци, на зелени отпадъци.

Текстилните боклуци са 2% от отпадъка на домакинствата в София или 12 хил. тона на година. Само за седмица с 5-те нови контейнери са събрани над 2 тона.

В сряда кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Йоана Христова имаха работна среща във Виена с г-н Ерих Валентин, който е председател на градската комисия по околна среда. „От много години Столичната община работи с община Виена в областта на преработката на отпадъците и акцента на срещата беше именно разделното събиране на отпадъци, тъй като прилагаме в голяма степен опита на Виена.“, каза Христова. Градската управа получила уверение че е на правилен път относно разделното събиране на отпафъци.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.