Министри обсъждат правата на жените в Токио

Си Цзинпин пристигна в Монако

Кой каза, че Италия няма поколение?

35-годишна жена загина при пожар в къща в ямболско село

Рамос отсрами нападателите на Испания

Изгубеното в Балкана дете е открито в труднодостъпна местност, без обхват Топ-планински спасител и двама полицаи са го намерили

Стивън Баркли: Възможни са избори във Великобритания, ако парламентът завземе контрола над процеса на Брекзит

Шефът на ДП ”Пристанищна инфраструктура”: Започваме да строим яхтени марини във Варна и Бургас

Мощният циклон „Вероника“ удари северозападното крайбрежие на Австралия

Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

За първи път София събира разделно текстилни отпадъци Правят дизайнерски дрехи от боклук

София ще има контейнери за преработка на текстилните отпадъци във всеки район, съобщи заместник.-кметът на София Йоана Христова по време на посещение във Виена на заводи за преработка на боклук. Промените предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

Вече са поставени четири контейнера за текстил – два в Южния парк, и по един в Борисовата градина и пред Столичния инспекторат. Има и пети мобилен контейнер. Преминаването му не е в работно време, за да е удобно на гражданите, а графикът е видим на сайта на Столичната община, уточни за „Труд“ Христова.

Част от текстилния боклук ще се използва от дизайнери за направа на облекла.

В рамките на пилотната инициатива с 5-те контейнера събрание отпадъци ще бъдат предадени на фирми, които в последствие ще установят с кои от тях може да бъдат направени дизайнерски облекла, които ще бъдат представени в рамките на кампанията Green Facion Week.

„Приключи работата на работната група на ниво Столична община, в рамките на която бяха разработени пакети документи, с които да възложим разделното събиране на отпадъци на различните потоци от опаковки, хартия, пластмаса, но за първи път Столичната община ще входира в Общинския съвет за одобрение пакета документи, с които да възложим разделното събиране на текстилни отпадъци. Така ще надградим същесрвуващата система от 12 потока разделно събирани отпадъци“, коментита Христова. Системата вече включва разделно събиране на хартия, пластмаса, кенчета, стъкло, системи за събиране на излезли от употреба превозни средства, на едрогабаритни отпадъци, на зелени отпадъци.

Текстилните боклуци са 2% от отпадъка на домакинствата в София или 12 хил. тона на година. Само за седмица с 5-те нови контейнери са събрани над 2 тона.

В сряда кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Йоана Христова имаха работна среща във Виена с г-н Ерих Валентин, който е председател на градската комисия по околна среда. „От много години Столичната община работи с община Виена в областта на преработката на отпадъците и акцента на срещата беше именно разделното събиране на отпадъци, тъй като прилагаме в голяма степен опита на Виена.“, каза Христова. Градската управа получила уверение че е на правилен път относно разделното събиране на отпафъци.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.