Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Гребеца от “Наглите” остава в затвора Отвлечен от бандата излиза предсрочно

Наши депутати ще ритат футбол с азерски От 2020 г. Получаваме азерски газ

Зеленият рекет е убийствен за българската икономика (обзор) Шепа псевдоеколози блокират развитието на страната, заяви пред “Труд” председателят на АИКБ Васил Велев

Красен Кралев: Ще подготвим искане за частично изменение на плана за управление на Витоша

От Балканите зависи сигурността на ЕС (обзор) България е вдъхновяващ пример за региона, а Бойко Борисов е доказан европейски демократ, заяви Жан-Клод Юнкер

Първо издание на книга за Хари Потър беше откраднато във Великобритания

За рейтинга на генералитета Депутатите решиха да го вдигнат с поправка в закона

Президентът Румен Радев вижда други пътища за повишаване авторитета на генералите.

Каракачанов не крие симпатиите си към възстановяването на Генералния щаб

Не обичам думата генералитет, но и този жаргон влезе в речника на сериозните политици. Както, впрочем, казармата, която някои искат да връщат, без да се замислят, че говорят за сградите, където се отбива военната служба. Но това е тема за друг коментар. Включително и за неправенето на разлика между постоянен секретар на отбраната и началник на отбраната.

Нямам съмнение, че с много добри намерения групата депутати от ГЕРБ внесе в парламента промяна в Закона за отбраната и Въоръжените сили, с която поиска Министерският съвет да разглежда предложенията за удостояване на офицери с висши военни звания, т.е. генерали и адмирали, след изслушването им в Комисията по отбрана към Народното събрание. Същото отношение имам и към онези 94 народни представители, с чийто гласове поправката беше приета на първо четене. В мотивите се посочва, че това изслушване ще издигне авторитета на висшето офицерско звание.

Оставям настрани политическите скандали, които нямаше как да не избухнат. Просто промяната дойде в дните, когато войната между институциите не е преминала, а очакваното примирие между президента и премиера продължи по-малко от 24 часа. Въпросът не опира само до вмъкване на Комисията по отбрана в утвърдената процедура по производство във висше военно звание. А най-вече до риска при този, раздиращ се от политически надлъгвания парламент, да се стигне до начало на партизиране на армията и особено на нейния висш команден състав, каквото опасение изрази и президентът. Преобладаващият експертен тон в Комисията по отбрана не бива да води до заблуда, че така е и в пленарната зала. По всичко личи, че тази нагласа изигра лоша шега на управляващите и предложението им се прие само с девет гласа повече. И с общото мнение, че между двете четения ще се наложи сериозно прецизиране на текста, което да докаже най-вече, че са били честни, когато заявяваха от парламентарната трибуна, че поправката не е насочена срещу президента.

Факт е, обаче, че депутатите могат да направят много повече неща в полза на авторитета на висшето ни военно командване, в сравнение с очаквания от тях позитивен резултат от едно такова изслушване. Лошото е, че кълвачовщината във военното ни законодателство не си е отишла. От време на време се срещаме нещо и искаме промяна. Общата картинка обаче остава същата.

Наистина или на шега министърът на отбраната Красимир Каракачанов не крие симпатиите си към възстановяването на Генералния щаб на Българската армия. Защо висшето военно командване да не си върне автономността? Не само заради това да не бъркат постоянния секретар на отбраната с началника на отбраната. Въпросът е да се намери достатъчно смело политическо ръководство, което да отиде на тази стъпка и в същото време да се откаже от амбициите да командва армията. По принцип основният инструмент, с който политиците контролират Въоръжените сили, е бюджетът. От всички останали желания, ако има такива, прозира недоверие към командирите.

Крайно време е депутатите да върнат командващите на трите вида въоръжени сили. След като имат по-високи изисквания към тях, нека да вдигнат ранга им от командир нагоре, а от там ще скочи и рейтингът, което те напълно основателно искат. Така няма да държат потенциалните кандидати за началници на отбраната на генералмайорски звания. И още нещо, да прегледат цялата система за кариерно израстване на българския офицер, така че, когато се налага повишаване в генералско или адмиралско звание, да има много широк избор, за да не се стига до такива странни за една сериозна армия длъжности, като изпълняващ длъжността.

Какво могат да направят депутатите, за да сме сигурни, че са честни, когато отричат обвиненията за някаква атака срещу президента? На второто четене на поправката да гласуват, че времето на изслушване в Комисията по отбрана е след като държавният глава издаде съответния указ за повишаване в звание и връчи пагоните. По този начин също ще се сбъднат всички намерения на вносителите, а и самата комисия няма да пада на ниво полковник, без да подценявам тежестта на това звание в армията. Тогава депутатите ще комуникират с командир на бригада, например, а не със заместник или началник-щаб. По-сериозно е.

Разбира се, има нещо друго, което всички го разбират, но много трудно се решават да го реализират. В случая рейтингът на генералите и адмиралите, и не само на тях, ще се вдигне чувствително, когато се повиши престижът на военната професия. Докато държавните институции не са на едно мнение да имаме ли силна армия, да влагаме ли средства в превъоръжаването й и в хората, които служат в нея, нито една поправка на закона няма да свърши работа.

 

Президентът Румен Радев: Виждам опит за политизация на армията

“Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам опити за връщане към обратния процес. Ако Комисията по отбрана и парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху Българската армия, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали”. Това заяви в отговор на въпрос за предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Той предупреди, че съществува риск реализирането на тези промени да отслаби президентската институция.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Свинете от свинефермата герб изперкаха съвсем. Толкова малоумия могат да натворят само безспорни малоумници, -о-л-и-г-о-ф-р-е-н-и- и -к-р-е-т-е-н-и-. Някой да каже друго за парцала Борисов и свинефермата му герб?

  2. Свинете от свинефермата герб изперкаха съвсем. Толкова малоумия могат да натворят само безспорни -м-а-л-о-у-м-н-и-ц-и-, -о-л-и-г-о-ф-р-е-н-и- и -к-р-е-т-е-н-и-. Някой да каже друго за парцала Борисов и свинефермата му герб?

  3. Тупана Каракачанов какво е свършил до момента? Едно голямо НИЩО!

  4. Да се разберем, първо къде я видяхте тази армия , къде са тези ВМС и ВВС, че да говорим за генерали ? То начело на държавата имаме генерали , единият се прави на президент, а другият на премиер то затова и държава нямаме , само някаква жалка имитация ! Та виновни за това няма !

  5. „Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. “ – само идиот може да твърди, че армията е деполизирана.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.