За седми път в Драганово посрещнаха гости за Празника на градинаря

С поднасяне на венец пред паметника на градинарите в Драганово започна седмото издание на Празника на градинаря. Отслужен бе водосвет за здраве и плодородие. Специално място до сцената на празника бе отредено за знамето на Градинарското дружество „Св. Стефан”. Дружеството е едно от първите в страната. Основано е на 16 януари 1928 г. Под найименованието „Общо градинарско зеленчукопроизводително дружество „Св. Стфефан”.

Гостите на празника бяха поздравени от кмета на Драганово Нели Грошкова. „Празникът се оформя като идея и се осъществява след подписването на договора за приятелски отношения и сътрудничество на Драганово с унгарския град Фелшьожолца, където са работили за прехраната си немалко драгановчани, за чието добро съжителство с унгарците още се разказват спомени”, припомни в словото си Нели Грошкова.

Празника в Драганово уважиха и заместник-кметът Николай Георгиев, Милена Николова – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” и кметът на Правда Венета Василева.

„Днешният пъстър празник, почита предците ни, които завещават основния поминък на селото за поколения. Надявам се, че и за в бъдеще земеделската дейност ще продължи да развивана успешно от жителите на село Драганово”, поздрави присъстващите Николай Георгиев от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

В празничния ден пред сградата на НЧ „Съединение-1888” бе разположено пъстро изложение на зеленчуци и плодове от местни производители.

В празничната програма взеха участие самодейци от Драганово и Стражица.

Гостите на празника имаха възможността да опитат и вкусна градинарска чорба, приготвена по традиционна местна рецепта от майстора-готвач Ваня Каракушева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България