България гласува за Европейски парламент

На 26 май 2019 да почерпят

Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

За спасението на войнишкия паметник в Сливен – нестинарски танци върху жар на площада

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен.

С „Нестинарка“ на балета при Държавната опера в Стара Загора ще бъдат открити на 2 май вечерта Майските дни на културата в Сливен. Премиерата на танцовата драма по музика на Марин Големинов се състоя през май миналата година и премина при голям интерес. На интерес се радва и гостуването й на сцената на сливенския драматичен театър. Още повече, че то е свързано с родолюбива кауза: набиране на средства за спасението на рушащия се паметник на Шести артилерийски полк в града. Входът за спектакъла е с покани на цена от 3 лева, като приходите от продажби ще бъдат преведени по дарителската сметка за реставрация на паметника.

Същата вечер ще има още нестинарски танци. Староезическият обичай ще бъде представен от действащи нестинари, върху жар на централния площад.

Паметникът на Шести артилерийски полк е изграден след края на трите освободителни войни в началото на 20 век, с личните средства на завърналите се в мизерия обикновени войници и техните офицери. Седемметровата композиция представлява фигура на артилерист, до оръдие с пречупена ос и насочена към Одрин ръка. Фигурата е поставен върху постамент с имената на героите от полка, които завинаги са останали по бойните полета.

Паметникът е изработен от врачански камък, бетон и арматура. Намира се в двора на бивша казарма в центъра на града. Под влиянието на атмосферните влияния фигурата е започнала да се руши. Преди две години общината откри дарителска кампания за възстановяването му. Към момента са набрани близо 19 хил.лева, дарени са и строителни материали за 2000 лева. 10 хил.лева са заделени в общинския бюджет. За реставрацията ще са нужни около 100 хил.лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.