За спасението на войнишкия паметник в Сливен - нестинарски танци върху жар на площада

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен.

С "Нестинарка" на балета при Държавната опера в Стара Загора ще бъдат открити на 2 май вечерта Майските дни на културата в Сливен. Премиерата на танцовата драма по музика на Марин Големинов се състоя през май миналата година и премина при голям интерес. На интерес се радва и гостуването й на сцената на сливенския драматичен театър. Още повече, че то е свързано с родолюбива кауза: набиране на средства за спасението на рушащия се паметник на Шести артилерийски полк в града. Входът за спектакъла е с покани на цена от 3 лева, като приходите от продажби ще бъдат преведени по дарителската сметка за реставрация на паметника.

Същата вечер ще има още нестинарски танци. Староезическият обичай ще бъде представен от действащи нестинари, върху жар на централния площад.

Паметникът на Шести артилерийски полк е изграден след края на трите освободителни войни в началото на 20 век, с личните средства на завърналите се в мизерия обикновени войници и техните офицери. Седемметровата композиция представлява фигура на артилерист, до оръдие с пречупена ос и насочена към Одрин ръка. Фигурата е поставен върху постамент с имената на героите от полка, които завинаги са останали по бойните полета.

Паметникът е изработен от врачански камък, бетон и арматура. Намира се в двора на бивша казарма в центъра на града. Под влиянието на атмосферните влияния фигурата е започнала да се руши. Преди две години общината откри дарителска кампания за възстановяването му. Към момента са набрани близо 19 хил.лева, дарени са и строителни материали за 2000 лева. 10 хил.лева са заделени в общинския бюджет. За реставрацията ще са нужни около 100 хил.лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони