За четирите мандата във Видинско ще се борят 43 жени и 77 мъже кандидат-депутати

120 са кандидат-депутатите за народни представители в област Видин, които ще се борят за четирите мандати. От тях жените са 43 и 77 са мъжете, показва справка в Районната избирателна комисия(РИК).

Предсрочните парламентарни избори на 27 октомври ще са вторите национални избори за 2024 година и седми поред за последните 3 години. В пети многомандатен видински избирателен район в изборите за 51-НС ще участват 17 партии и 9 коалиции.

Най-много жени кандидат за депутати са регистрирани в листата на ПП „Възраждане“ –

5, в повечето от регистрираните листи на 26-те партии и коалиции нежният пол е представен от 2 и 1 жена. Има и листи, които са заложили в борбата за депутатско място само на мъже.

В 5-МИР Видин на предсрочния вот ще се гласува в 236 избирателните секции, от които 234 са редовни секционни избирателни комисии, 2 са в специализирани институции в Община Димово-в селата Извор и Орешец. Секционни избирателни комисии в специализирани институции и лечебни заведения са разкриват със заповед на директора на конкретното учреждение и срокът за това все още не е изтекъл, уточни Соня Иванова, зам.-председател на РИК-Видин.

РИК следят за осигуряване на условията за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднение в придвижването, като за целта взаимодействат с общинската и областната администрация. Не по-късно от 16 октомври общинските администрации трябва да уведомят районните избирателни комисии за предприетите от тях мерки, позволяващи избирателите с увреждания да се придвижат и да гласуват в изборния ден.

Броя на избирателите за избори за народни представители, насрочени на 27 октомври 2024 г.,  в област Видин е 81 580.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони