За чистотата в Шумен купиха техника за над 1 млн. лв.

Многофункционален автомобил заменя метачки в парковете

С нови машини за сметосъбиране и почистване се оборудва общинското предприятие „Чистота“ в Шумен, съобщават от кметството. Амбицията е създадената преди година общинска фирма да поеме хигиената в целия град, сега действа само в половината. Закупен е специализиран камион за повдигане и транспортиране на контейнери, две метачни машини, миеща машина и многофункционален автомобил за почистване и миене на улиците в града.

Специализираният камион разполага с телескопична система за повдигане и транспортиране на контейнери с обем до 4 куб.м. и ще вдига както 4-кубиковите контейнери за битова смет, така и тези за строителни отпадъци. Мотометачките побират 6 кубика отпадъци, а миещата машина е с вместимост на цистерната 8 кубика. Многофункционалният автомобил разполага с метачна система и ръчен смукателен маркуч. С него ще се чистят по-големите паркове и алеи в града, които в момента се метат ръчно.

Машините са на стойност над 1,130 млн. лв. и са закупени със средства от натрупаните отчисления, изисквани при депониране на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците и с разрешение на РИОСВ-Шумен.

Коментари

Задължително поле