За шеста поредна година Несебър отбеляза Празника на мартеницата

За шеста поредна година Община Несебър отбеляза Празника на мартеницата. Събитието се състоя в читалище „Яна Лъскова“ на 1-ви март, когато отбелязваме уникалния български празник Баба Марта. Културната проява е по линия на инициативата „Да съхраним изконните български традиции“, в основата на която е кметът на Община Несебър Николай Димитров.

Градоначалникът поздрави всички присъстващи с празника-предвестник на пролетта, като благодари и връчи грамоти на участниците, вложили много усърдие в изработването на изящните и красиви творби, съхраняващи и показващи най-силно българщината чрез високото си художествено майсторство. В словото си г-н Димитров подчерта, че инициативи като тази ни обединяват и дават тласък на националното ни самочувствие и воля да изявяваме нашите традиционни ценности, национални символи и богатство, както и да съхраняваме своята идентичност.

И тази година участниците бяха измайсторили уникални по своята същност, послание и фантазия мартеници.

Между тях с оригиналност и прецизност изпъкваха композициите, изработени от сръчните ръце на жените от село Баня - макет на Община Несебър и на Сдружението на занаятчиите и творците с техния уникален проект под надслов „В очакване на Баба Марта“. Той изобразява прецизно изработени фигури и символи на пролетта. Използваната техника е пластене на вълна. Всички вложени материали и цветове са естествени и строго съобразени с традиционните изисквания при изработка на мартеници. Представителките от ФГ „Магия“ към НЧ „Светлина“ с. Кошарица наистина омагьосаха със своята композиция по пролетни мотиви с много национална наситеност. Много оригинални бяха и направените от кратунки мартеници, представени от НЧ „Пробуда“ гр. Свети Влас.

Не по-малко интересни и впечатляващи бяха и произведенията на другите участници, представящи традиционно изработени от вълнени и памучни конци мартеници.

Хубаво е, че и децата се включват в празника като с много фантазия и естетика бе изработката на ОДК-Несебър.

Всяка година все повече граждани от цялата община, обществени организации, клубове, детски градини, училища и сдружения се участват в инициативата.

Грамоти за участието си в конкурса получиха пенсионерските клубове в градовете Обзор и Свети Влас, Несебър–нова част, и селата Равда, Гюльовца, Оризаре, Тънково, к.к. „Слънчев бряг”, ФГ „Магия“ към НЧ Светлина -Кошарица, НЧ „Г. С. Раковски 2013” – с. Раковсково, Центърът за обществена подкрепа, Демократичен съюз на жените – град Несебър, Сдружението на занаятчиите и творците в община Несебър, НЧ „Пробуда-1938“ - Свети Влас, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Гюльовца, ОДК – Несебър, ОУ „Г. С. Раковски“ с. Оризаре, ДГ „Радост“ с. Оризаре, НЧ „Пробуда 2016“ - с. Баня, Тракийско дружество гр. Несебър, както и жителите на с. Приселци и с. Паницово.

Мартеницата е позната за по-голямата част от населението на Балканите, но само българите са успели да я превърнат в предмет с обредно-художествена стойност, който с годините добива все по-голямо значение, като се вписва в културния живот на страната.

В поздравителния концерт по случай празника участие взеха: Ана-Мария Петрова от ДТС при НЧ „Яна Лъскова-1905“ с изпълнение на стихотворение за Баба Марта, детски танцов състав към НЧ „Пробуда“-гр. Свети Влас, фолклорна група „Зора“ към НЧ „Зора“ с.Оризаре, група за автентичен фолклор към НЧ „Светлина“ с. Гюльовца, фолклорна група „Равдалина“ към НЧ „Гоце Делчев“- с. Равда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони