За 8 март – поклон пред Мара Белчева

1. Всички участници в поетичната вечер

Поетичен маратон за 150-годишнината от рождението на поетесата

През мрака ми трепти звездата... За нов живот ще се родя” – под това мото в навечерието на Международния ден на жената в София се проведе поетичен маратон, поводът беше 150-годишнината от рождението на поетесата Мара Белчева – вдъхновителка и спътница на великия Пенчо Славейков. Събитието беше организирано от Националния литературен музей и събра в къща-музей „Петко и Пенчо Славейкови” десетки почитатели на „дамската” поезия. Защото в рецитала взеха участие 12 поетеси. Вечната тема за жената, любовта, противоречивата женска природа и драмата на разделите беше интерпретирана от Петя Цолова, Рада Александрова, Надежда Захариева, Павлина Павлова, Здравка Шейретова, Анжела Димчева, Кети Бозукова, Елица Виденова, Марина Матеева, Жени Костадинова, Росица Ангелова и Елена Алекова, която водеше събитието.

Мъжете, ако са истински мъже, пишат за жените. А жените, ако са истински жени, пишат за мъжете... Националният литературен музей винаги се е стремял да пази паметта на големите български писатели, както и да поддържа духа на съвременните творци, които днес изживяват трудни времена. Но словото винаги побеждава” – каза директорът на тази значима институция Атанас Капралов.

Със забележителното си чувство за хумор д-р Тотко Найденов илюстрира предимствата на хетеросексуалните отношения пред еднополовата любов и заключи: „Ние, истинските мъже, сме против Истанбулската конвенция. Консумирайте любовта, за да сте здрави и да живеете дълго! Обръщайте внимание на мъжете си, защото над 550 мъже годишно у нас се самоубиват...”

С пиеси на Скот Джоплин, Моцарт и Бетовен поетичният дух беше награден от Румяна Петрова (флейта) и Ивона Ангелова (виола).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура