За 80 на сто от учениците в Сливенско българският не е майчин език

Повече от 80 на сто от учениците в област Сливен са билингви - деца, за които българският език не е майчин. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Сливен Бисерка Михалева пред "Фокус". Общо в областта се обучават над 2000 ученици.

Голяма част от двуезичните деца са от ромския етнос, и съвсем малка - от турския, както каракачани, арменци,евреи и др.

По данни на Синдиката на българските учители, представени през 2015 г., българският език не майчин средно за 43% учениците у нас.

Според Бисерка Михалева, проблемът е в това, че една част от учениците, предимно от ромски произход, тръгват на училище без да знаят български език. Обучението им в детските градини започва с изучаването на езика. Именно заради това, заяви Василева, е толкова важно децата да бъдат обхванати в предучилищното образование.

Сериозен проблем била и липсата на подкрепа от семейството към тези деца да посещават училище.

Според началника на РУО по-добри резултати при децата - билингви ще има, ако прекарват повече време в училище. Бисерка Михалева посочи като примери за добри практики опитите да се приобщят родителите, преподаване на уроци с различни игрови елементи, използването на електронни уроци , онагледяването им и др.

Коментари

Задължително поле