Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

За 80 на сто от учениците в Сливенско българският не е майчин език

Повече от 80 на сто от учениците в област Сливен са билингви – деца, за които българският език не е майчин. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – Сливен Бисерка Михалева пред „Фокус“. Общо в областта се обучават над 2000 ученици.
Голяма част от двуезичните деца са от ромския етнос, и съвсем малка – от турския, както каракачани, арменци,евреи и др.

По данни на Синдиката на българските учители, представени през 2015 г., българският език не майчин средно за 43% учениците у нас.

Според Бисерка Михалева, проблемът е в това, че една част от учениците, предимно от ромски произход, тръгват на училище без да знаят български език. Обучението им в детските градини започва с изучаването на езика. Именно заради това, заяви Василева, е толкова важно децата да бъдат обхванати в предучилищното образование.

Сериозен проблем била и липсата на подкрепа от семейството към тези деца да посещават училище.

Според началника на РУО по-добри резултати при децата – билингви ще има, ако прекарват повече време в училище. Бисерка Михалева посочи като примери за добри практики опитите да се приобщят родителите, преподаване на уроци с различни игрови елементи, използването на електронни уроци , онагледяването им и др.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Това е един необратим процес. Идва времето когато българите ще си блъскат главите по стените и ще стенат с полуглас :“Къде останаха нашите приятни , работливи, културни турци, които работеха безплатно по каторжните строителни войски, ТКЗС-тата, пътищата и ж.п. линийте и въпреки всичко ги гонихме и мъчехме?“
  Настават тягостни години за българите в булгаристан. След около 10-тина години тези цифри ще бъдат още по-фрапиращи и на много места българите ще бъдат малцинство.
  Иде приятната за мене ера да видя как се гърчат тези които прокудиха без причинно 500.000 турци от родината им. Бог забавя но не забравя.

 2. Мидия-Енес ще е линията на граница между България и Циганистан(Турция) каза:

  Турци няма! Турчин е неологизъм, това е смес от цигани , чергези и татари. Както няма и югославяни, няма и румънци(това са власи и молдовци). През 19 век турчин е било тежка обида-турчин са казвали на най-бедните черкези. Днес черкези и татари се наричат турци-по престижно е. но това не променя ,че са смес от цигани, черкеци и татари-това са турците.

  И никой не гонил 500 000турци, а около 300 000 цигани и татари през 1989г сами отидоха към към Турция. Пита се ,защо са запазили българските си паспорти? Крайно време е двойното гражданство да се отнеме.
  И не сме забравили за 1-милион българи от източна тракия, изгонени през 1913-1927г. Тези хора пазят спомена за Одрин, Лозеднград, Булгаркьой, Енес в сърцето си. Един ден тези земи ще са пак български!

  1. Гоноха ги ходжите и им обещаваха мед и масло.

 3. Кой извършва този геноцид над българите и българския народ?????? Българските политици и българските чорбаджии (бизнесмени).

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.