БЛС ще представи позицията си по случая с починалото 3-годишно дете в София

Втората група участници в 28-та Национална антарктическа експедиция заминава за ледения континент

Отнемат деца без съд В Закона за социалните услуги “цъка нова Истанбулска бомба”

Кой е най-лесният начин да се изпокараш с всички на Коледа?

Книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” беше представена в София

Фандъкова: В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци 

Крадци отмъкват коли в София, докато собствениците им ги чистят от снега

Хиляди излязоха на протест срещу чешкия премиер Андрей Бабиш

Жълт код за гъста мъгла в 15 области на страната

Остава отцепена бензиностанцията на „Цариградско шосе“, в която се заби кола Движението по булеварда е нормално, няма опасност за хората в околността

Горещи снимки от почивката на Бела Хадид в Маями

Тръмп предупреди Русия да не се намесва в изборите в САЩ

Три коли изгоряха на паркинг в столичен квартал

Кметът на Перник предлага по-лек режим на водата за празниците

Шестима загинали при стрелба в Ню Джърси

За 80 на сто от учениците в Сливенско българският не е майчин език

Повече от 80 на сто от учениците в област Сливен са билингви – деца, за които българският език не е майчин. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – Сливен Бисерка Михалева пред „Фокус“. Общо в областта се обучават над 2000 ученици.
Голяма част от двуезичните деца са от ромския етнос, и съвсем малка – от турския, както каракачани, арменци,евреи и др.

По данни на Синдиката на българските учители, представени през 2015 г., българският език не майчин средно за 43% учениците у нас.

Според Бисерка Михалева, проблемът е в това, че една част от учениците, предимно от ромски произход, тръгват на училище без да знаят български език. Обучението им в детските градини започва с изучаването на езика. Именно заради това, заяви Василева, е толкова важно децата да бъдат обхванати в предучилищното образование.

Сериозен проблем била и липсата на подкрепа от семейството към тези деца да посещават училище.

Според началника на РУО по-добри резултати при децата – билингви ще има, ако прекарват повече време в училище. Бисерка Михалева посочи като примери за добри практики опитите да се приобщят родителите, преподаване на уроци с различни игрови елементи, използването на електронни уроци , онагледяването им и др.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Това е един необратим процес. Идва времето когато българите ще си блъскат главите по стените и ще стенат с полуглас :“Къде останаха нашите приятни , работливи, културни турци, които работеха безплатно по каторжните строителни войски, ТКЗС-тата, пътищата и ж.п. линийте и въпреки всичко ги гонихме и мъчехме?“
  Настават тягостни години за българите в булгаристан. След около 10-тина години тези цифри ще бъдат още по-фрапиращи и на много места българите ще бъдат малцинство.
  Иде приятната за мене ера да видя как се гърчат тези които прокудиха без причинно 500.000 турци от родината им. Бог забавя но не забравя.

 2. Мидия-Енес ще е линията на граница между България и Циганистан(Турция) каза:

  Турци няма! Турчин е неологизъм, това е смес от цигани , чергези и татари. Както няма и югославяни, няма и румънци(това са власи и молдовци). През 19 век турчин е било тежка обида-турчин са казвали на най-бедните черкези. Днес черкези и татари се наричат турци-по престижно е. но това не променя ,че са смес от цигани, черкеци и татари-това са турците.

  И никой не гонил 500 000турци, а около 300 000 цигани и татари през 1989г сами отидоха към към Турция. Пита се ,защо са запазили българските си паспорти? Крайно време е двойното гражданство да се отнеме.
  И не сме забравили за 1-милион българи от източна тракия, изгонени през 1913-1927г. Тези хора пазят спомена за Одрин, Лозеднград, Булгаркьой, Енес в сърцето си. Един ден тези земи ще са пак български!

  1. Гоноха ги ходжите и им обещаваха мед и масло.

 3. Кой извършва този геноцид над българите и българския народ?????? Българските политици и българските чорбаджии (бизнесмени).

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.