Звезда на "Ла Скала" и "Метрополитън Опера" омагьосва пловдивчани като Кармен в "Колодрума"

Звездата на "Ла Скала" и "Метрополитън Опера" Анита Рачвелишвили ще омагьосва в сряда от 19 часа пловдивската публика като Кармен в главната роля на едноименната опера на Жорж Бизе.

Ден по-рано - във вторник от 11 часа, в голямата конферентна зала на Дома на културата "Борис Христов" чаровната грузинка ще се срещне със заместник-кмета на Пловдив по култура и туризъм Амелия Гешева заедно със сънародника си Михаил Шишаберидзе (в ролята на Дон Хосе), Венцислав Анастасов (в ролята на Ескамилио), диригентката Вилиана Вълчева и световноизвестния български бас Орлин Анастасов.

Кармен

Неговата едноименна фондация организира мащабния проект - Фестивал "Опера Голд", който си е поставил амбициозната цел да доведе в града под тепетата някои от най-забележителните гласове на съвремието ни в ексклузивни спектакли само пред пловдивската публика. Следващите проекти от фестивала "Опера Голд" включват и провеждане на майсторски класове с гостуващите световни имена, като разходите на талантливите млади български оперни надежди, които ще се възползват от невероятния шанс, ще бъдат поети от фондацията на Орлин Анастасов. Въпреки че графикът на Анита Рачвелишвили е запълнен за години напред, нейното участие във фестивала "Опера Голд" е специален жест, както към нейния талантлив колега и приятел Орлин Анастасов, на чиято покана Анита откликна с радост, така и към българската публика в града, обявен за Европейска столица на културата през 2019 г.

В "Кармен" мецосопраното Анита Рачвелишвили ще си партнира със сънародника си – грузинеца Михаил Шишаберидзе, Венцислав Анастасов и Йоана Железчева, солистите, балета и оркестъра на Старозагорската опера, детско-юношеската студия "Маргаритки" и прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур". Мегапродукцията ще бъде с ефектни костюми, мащабен декор, мултимедия, а във финалните сцени тореадорите ще влязат на коне в "Колодрума". Сред тях в ролята на Ескамилио ще бъде и Венцислав Анастасов Ескамилио, който дни преди премиерата под тепетата се научи да язди. За удобство на публиката многофункционалната зала Колодрума ще бъде тотално прекроена, като са предвидени места само за 2000 души. Всички те ще са разположени амфитеатрално и фронтално срещу сцената.

"Кармен" с Анита Рачвелишвили е събитие, което оперните критици определят като "огън на сцената" заради невероятното сценично присъствие на страстната млада грузинка, отличаваща се с вокална мощ и завладяваща артистичност. Билетите за спектакъла "Кармен" на цени от 20, 30, 40 и 50 лв. се продават на касата пред община Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура