Звездица помръкна заради ада с кучетата

Най-космическото село се разширява с нови улици и къщи

Хора живеят на „Марс“, пазаруват на „Венера“, пият кафе в „Галактика“

На фона на масовото обезлюдяване на селата, Звездица е притегателна сила за млади хора, бизнесмени и предприемачи. Най-космическото село у нас наброява вече 3 хиляди души, но само половината са с административна регистрация тук.

„Живея на „Марс”, пазарувам хляб на „Венера”, но си пия кафето на „Галактика”. Ежедневните реплики в красивото варненско село са предизвикани от имената на улиците му, назовани на звезди и планети. Обаче местните са в шок заради разкрития, свързани кучешкия Освиенцум - онзи ад за отглеждане и нелегална търговия с кучета, за който не спира да се говори. Медиите посочиха, че мястото му е в землището край Звездица. А тук не са и подозирали какво се случва с четириногите, защото живеят мирно и тихо - междузвездни войни не се водят, кражби и инциденти не са ставали.

„Доста проверки сме правили с органите на реда по сигнали, но удряха на камък. Стените на кучкарника са високи, има камери, пиле не може да прехвръкне, а животните изчезваха от там яко дим при всеки опит да се влезе вътре”, каза кметът на селото Николай Йорданов, който е бивш полицай. Думите му бяха потвърдени след успешното разбиване на развъдника със съдействието на евродепутата Емил Радев от окръжния прокурор Владимир Чавдаров. Тогава стана ясно, че за кучкарника са подавани стотици сигнали, полицията е правила проверки, но собственикът все успявал да се спаси.

„Действал е конспиративно, вероятно и с протекции на служители от контролните институции”, посочи обвинител №1 във Варна. Скандалният собственик на развъдника не е местен човек, но с незаконната си дейност и нечовешка жестокост спрямо гладните и завързани с вериги четириноги потресе цяла България, която ще продължи да го свързва със селото, ядосват се жителите му. Много от тях вече се включват в подписката, която се организира с искане до прокуратурата за съд и най-тежко наказание за собственика на концлагера за кучета.

В Звездица са свикнали да вдигат красиви къщи, да изграждат китни дворове и да живеят в хармония с невероятната природа – селото е между морето, Варненското езеро и Момино плато, чиято надморска височина стига 205 м. Веднага след табелата на селото човек попада сякаш в друга вселена. Кметът с няколко души е разчистил тази пролет от храсти и треви пътя до там, поставени са отражателни ленти на близките дървета, за да очертават маршрута и да не стават катастрофи.

„Личен контакт и личен контрол”, е принципът на младия управник, който е и местният лидер на ГЕРБ.

На улица „Калисто”, където живее местният арт елит, 65–годишният Петър Великов е превърнал двора си в алпинеум с речни и морски камъни, които е събирал и редил фигури с тях. Визията на ботаническата градина, както я нарича стопанинът й, се запазва през цялата година с красиви цветя и дървета. След повече от три десетилетия като докер на пристанище Варна бай Петър, вече пенсионер, е вдигнал къщата си в селото, за да се радва на красивата панорама и чистия въздух тук.

На „Калисто” се е разположила Задругата на майсторите, но един по един местните занаяти осиротяват. Майсторът на бъклици се разболял, на керамиката - остарял, а бъчварят починал. Продължава да твори изкусният иконописец Лазар Калинов, брат на скулптора и художник Ставри Калинов . Селото има и дама художничка, поетеса и преподавателка в Националното училище по изкуствата във Варна. В Звездица живее почетният консул на Израел проф. д-р Красимир Методиев, който има издадена стихосбирка „Опит за поезия във време на проза”.

Атрактивна и забележителна е къщата-дърво на известния морски бизнесмен и колекционер на ретроколи Георги Бонин. Той е и сред най-щедрите дарители в селото, където всички до един помагат – с лептата, или с труда си. За храма на „Св.Иван Рилски”, който е покровител на селото, осигурили половината от парите за ремонт по проекта „Красива България”, а другата половина събрали звездичани.

Селото непрекъснато се застроява. В момента се вдигат поне 20 нови къщи, като прибавя към себе си и нови селищни образувания, които попадат в регулация, появяват се и нови улици. И за тях ще има имена в духа на тукашната традиция, нали астрономите откриват все нови звезди и планети, спокоен е кметът Йорданов.

Досега с решение на ОбС във Варна са назовани 28 улици. Ред за именуване чакат още десетина в местността „Летище” - от другата страна на магистралата. Жителите й дават предложения, свързани с космоса и авиацията –като „Дирижабъл”, „Братя Райт”, както на името на първия български военен пилот Радул Милков и др. В селищно образувание „Под селото” улиците носят имената „Млечен път”, „Северно сияние”, „Луна”, Голяма и Малка мечка, „Кентавър”, „Персей”, „Уран” и др.

Главната улица се казва „Феникс”, а големият площад, на който е кметството, е „Галактика”. В момента се изработват по поръчка табелите с наименованията, за да се подновят старите.

На улица „Сатурн” стои и бившото й име „улица №13”. В селото живеят и доста чужденци. Двама братя от Казахстан са купили парцели, за да строят къщи тук. Терените се продават средно по 30 евро на кв. м, кандидатите да се заселят се увеличават непрекъснато. Има булки от Латвия, Русия, кметът на селото е довел съпруга от Грузия, където бил представител на „Нестле”.

В Звездица е останал да живее и англичанинът Дейвид. При това разширение, елмощностите няма да стигнат и трябва да се сменят трафопостовете, казва Николай Йорданов. Готов е техническият проект за канализация, но трябва да бъде одобрен от ОбС. Сега домакинствата карат на септични ями и локални пречиствателни станции. Вода има, но може и тя да стане дефицит при това нашествие на все нови пришълци . Край селото има и древни чешми, някои останали от времето на траките.

В селото няма безработни- препитание дават цеховете за пакетиране на кафе, за производство на щори, туршия, а наоколо има богати лозови масиви. Кметството има бюджет за тази година от 54 000 лв., но община Варна и кметът Иван Портних помагат при възникнали проблеми и неотложни нужди. 120-130 ученици пътуват с градския транспорт до Варна, а при новата организация ремонтът на Аспаруховия мост не създава толкова задръствания, както беше миналата година.

Старото име на Звездица е Кьоклуджа, което означава корен. Неизвестни някога кръстници са дали сегашното име на селото, вярвайки в пътеводната си звезда за по-добър живот и то е преименувано на 26 февруари 1889 г. Истина е, че се намира на най-високото място край морето, по-близо до звездите и светлините му се виждат да блестят дори от Варна, която е на десетина километра. Идеята за именуване на улиците на звезди и планети хрумнала на бившия кмет Никола Николов, който се консултирал с астрономите от варненската обсерватория „Николай Коперник”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи