Звезди от утре

Солистите на концерта „Звезди от утре”

Студенти от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” с концерт в зала „България”

Под това мото най-изявените студенти от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” представиха твърде любопитна програма в зала „България” в рамките на 49-тия Международен фестивал „Софийски музикални седмици” – 2018. Концертът на 20 юни включваше произведения от оперната и инструментална класика, като от първата към втората част публиката беше изненадана с плавно включване на поп и джаз изпълнения. Подобна изява в храма на класиката рядко може да бъде видяна, при това миксирана талантливо от диригентите Виктор Крумов и Светлин Христов.

Концертът започна с творба на Лудвиг ван Батовен – Концерт за пиано и оркестър № 3, със солово участие на пианиста Таньо Чиликов от класа на проф. д-р Маргарита Кръстева. Последваха изпълнения на младите надежди в оперния жанр: Калина Томова, сопран, възпитаничка на проф. д-р Маргарита Баснарова (ария на Моргана от оп. „Алчина”, Хендел) и Яна Узунова, мецосопран от класа на проф. Мила Дюлгерова (ария на Розина от оп. „Севилския бръснар”, Росини).

Градусът на аплаузите се покачи с появата на групата Banishora Forever с трима изключителни китаристи – Боян Дафов, Христо Нейчев и доц. д-р Цветан Недялков.

Българската класика беше застъпена с ария на Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев в изпълнение на Елена Мишинова (от класа на проф. д-р Мария Белчева).

В богатата програма от различни стилове и инструментални солови изпълнения публиката се радваше на виртуозните изяви на тромпетиста Християн Радоев (от класа на проф. Атанас Дюлгеров) и на виолончелиста Калоян Русев (възпитаник на гл. ас. д-р Атанас Кръстев).

Истинско лятно настроение завладя залата с изпълненията на студенти от поп и джаз факултета на академията, чиито преподаватели са проф. д-р Стефка Оникян и доц. Алис Боварян. Техните възпитаници Миглена Русева, Хараламбос Пецинакис и Станислав Събев си партнираха с група от елитни ритъм и брас музиканти в един емоционален пърформанс, включващ емблематичната поп песен „The very thought of you”, изпълнявана някога от Елла Фиджералд и Франк Синатра, както и джаз композициите „When Joanna loved me” и „Steppinout with my baby”.

Очевидно границите на различните жанрове в музикалното изкуство се преминават лесно в общия тон на талантливото музициране, което е важна тенденция за освежаване на класическия тип концертиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура