На 25 май 2019 да почерпят

Андрей Миронов – вечният Остап Бендер Може да е знак на Съдбата, но руският актьор се ражда и умира на сцената

„Лудогорец“ е шампион на България за осми пореден път

Тръмп изпраща още 1500 войници в Близкия изток заради Иран

МВнР: Няма информация за пострадали българи при експлозията в Лион

13 души са ранени при експлозията в Лион, сред тях и дете

Светлана Иванова от София: Плодолечението е вид изкуство Доктор Емилова е неговата муза, споделя музикантката

Експлозия в Лион, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Славимир Генчев спечели конкурса „Биньо Иванов”

Шумен награди заслужили ученици, учители и студенти

Камбуров вече е кошмар №1 за „Левски“

Килограмът вече не е същият Тихата научна революция настъпи

Президентът Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Цвета Караянчева в базиликата Сан Клементе: Ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

Звън на чанове и фолклорни ритми огласиха втория ден на фестивала „Балкански игри” в Благоевград

Вторият ден на Международния фестивал „Балкански игри” събра стотици жители и гости на Благоевград на площад „Македония”. И днес събитието започна с атрактивно шествие, в което се включиха младежи във фолклорни носии от България и Гърция. В дефилето участваха и кукери от Трети квартал, с ръководител Илия Дамянов. Площадът бе огласен от уникалните им чанове с лика на Александър Македонски.

Празникът бе официално открит от заместник-кмета Зорница Кралева. „Поздравявам ви от името на кмета на община Благоевград – д-р Атанас Камбитов, от мое име и от името на целия екип, който организира това прекрасно събитие. Това е един от проектите, които Община Благоевград изпълнява заедно със своите партньори от Гърция и е резултат от дългогодишно партньорство, целенасоченото сътрудничество в областта на културата и туризма. Проектът е своеобразен мост между поколенията, общностите и културите на двете страни. Допринася за поддържане на трайни добросъседски отношения между двете държави. Вярвам, че фестивалът „Балкански игри” ще даде възможност на всеки един от вас да открие нови неща за културата и бита на двата народа. Сигурна съм, че тук ще намерите много нови приятели, а приятелствата ще продължат и за в бъдеще”, каза Зорница Кралева.

Двама от гръцките партньори по проекта – Анастасиос Заферидис и Джордж Арапакис, благодариха на Община Благоевград за топлото гостоприемство и за доброто сътрудничество. „Интересът към фестивала е много голям. Културата ни съединява, туризмът ни обединява. Чрез този фестивал ще се възползваме точно от тези възможности”, каза Заферидис. Международният фестивал се провежда за първи път в Благоевград и цели да представи богатото културно наследство на България и Гърция с изпълнение на традиционни и за двете държави фолклорни песни, танци и игри. Той се реализира по проект „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация”, с акроним „Култура без граници“.

Фестивалът популяризира уникалното културно-историческо наследство от автентичния фолклор на България и Гърция.

Паралелно с „Балкански игри” на площад „Македония” се провежда и „Занаят фест“, който продължава до 6 май. Жители и гости на Благоевград могат да се запознаят с тънкостите на занаяти като звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, изработка на накити и български народни инструменти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.