Самоубиецът от ДАНС е отвлякъл самолет през 1981 г.

Отчетоха рекордно ниска безработица във Варненска област

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Двама ще лежат по 15 г. в затвора за зверското убийство на пенсионер Проникнали дрогирани в дома му да търсят пари, ограбеното проиграли на хазарт

Обявиха грипна ваканция във Велико Търново от 29 януари до 9 февруари включително

Смяна на стави по нов метод спестява кръвопреливане и съкращава периода на възстановяване

Полицията изсели над 1000 мигранти от северната част на Париж

Вдигат нов строеж върху съборената Картофена къща във Варна Върховният съд отмени ветото и задължи общината да одобри проекта

Шофьорка с 3,66 промила блъсна паркирала кола

Над килограм марихуана и старинни предмети иззеха в Пещера

СОС реши София да помогне на Перник заради водната криза (СНИМКИ)

11 мъже са задържани след скандал в Ботевград

От Борда по туризъм искат отлагане на данъчна наредба Н—18 да влезе в сила от 30 септември, предлагат от бизнеса

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР пристигат в София

Откраднали 70 мъртви пилета от контейнер

Здравните изследвания – без лимит Медицинските сестри с приходи и от пътеките за болниците

Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса подписаха НРД 2020-2022 г.

Нов модел за профилактика

Личните лекари няма да имат лимити за профилактични изследвания на своите пациенти. Това стана ясно при подписването на Националния рамков договор (НРД) между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Нещо повече, личните лекари ще могат да правят профилактични прегледи на пациентите си по нов модел, които са ги потърсили и по други поводи. Договорът ще е с действие три години, но във всеки един момент към него може да има анекси, без да се започват тежки преговори.

“Важно е да се отбележи, че във всеки един момент през тези три години, за които важи Рамковият договор могат да бъдат правени промени при желание на някоя от преговарящите
страни”, обясни новостта председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той посочи, че всички искания, които са били поставени на УС на БЛС по време на 71-вия Извънреден събор са изпълнени.

Така вече при надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика на общопрактикуващия лекар, няма да се налагат глоби и той няма да бъде лимитиран и отпада регулацията и за изследванията при профилактика.

Болничното лечебно заведение не може да заплаща по-малко от 80 на сто от половината от месечния му приход за заплати на лекари и на медицинските сестри, както и на всички специалисти по здравни грижи. От тези 80 на сто сумите са около 64% за лекари и близо 36% за специалистите по здравни грижи. Припомняме, че при срещата при премиера Бойко Борисов протестиращите сестри получиха това уверение от здравния министър Кирил Ананиев.

Новият рамков договор ще спре и свръххоспитализацията, която през 2019 година достигна над 2,2 млн. пациенти, а за 2020 година завишението бе прогнозирано с още 10 процента. Това става като се увеличават цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14%, а са намалени обемите със 7 на сто.

Лекар без специалност ще има право да извършва дейности под непосредствена координация на лекар със специалност, което ще помогне на медиците в по-отдалечените райони да оказват здравни грижи на пациентите си.

Увеличени са средно с 18% цените на медико – диагностичните дейности и с около 7 на сто цените в специализираната извънболнична медицинска помощ за първичен преглед, за първичен профилактичен преглед по програма “Майчино здравеопазване”, вторичен преглед, медицинска експертиза и др. В новия НРД няма да има промяна по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти.

До 80 лв. ще плащат възрастните на зъботехник

Безплатни ченета за пенсионери над 65 г.

Хората над 65-годишна възраст ще получат безплатни зъбни протези според подписания рамков договор за 2020 година между Българския зъболекарски съюз и Здравната каса. Това съобщи председателят на зъболекарския съюз д-р Николай Шарков.

“Падна горната граница за всички хора, които са обеззъбени”, каза Шарков. По думите му всички български граждани над 65-годишна възраст имат право на подвижни протези. Самата протеза е безплатна. Те трябва да доплатят цената на зъботехническия труд, която е много малка сравнено с цената на самата протеза – 70-80 лв.”, обясни шефът на съюза.

“Пакетът за деца е достоен пакет. Децата до 18-годишна възраст имат право на един преглед и четири дейности. Те включват както кариес, така и неговите усложнения, вадене на временни зъби”, каза Шарков.
За 2020 г. бюджетът на Касата за зъболекарска дейност е почти 180 млн. лв. Пакетът от дейности за деца и възрастни, който се покрива от здравния фонд, остава като пакета от тази година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.