Здравният министър: Новият рамков договор ще гарантира сигурност в системата

Снимки: Благой Кирилов

Новият рамков договор може и да не е най-добрият, но ще гарантира сигурност в системата. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след официалното подписване на Националния рамков договор за 2018 г.

„Мога категорично да заявя, че тези рамкови договори надграждат сега действащите, като дават много позитиви както на медиците, така и на българските граждани. Всички ние положихме много усилия и направихме много отстъпки, докато стигнем до този рамков договор, който ще гарантира сигурност в системата. Този договор осигурява над 400 млн. лв. допълнителни за здравния сектор, близо половината от клиничните пътеки са увеличени и то в значителен размер. Това, което поех като ангажимент към общинските болници, вече е факт – клиничните пътеки, по които те работят, са увеличени, така че могат да бъдат спокойни. Основен приоритет на правителството и на държавата като цяло е и майчинството, където парите също нарастват. Нарастват и парите и на личните лекари, и в рехабилитацията и т.н. Мога да кажа и за Зъболекарския съюз - осигуряваме протези и за хората над 69 г.“, каза още той.

Министър Ананиев посочи, че това може и да не е най-добрият договор, но е най-добрият от действащите досега. „Очаквам той да създаде определено спокойствие в системата, но в никакъв случай не трябва да се задоволяваме само с това, защото искаме ефективна здравна система. А за да стане тя такава, трябва да положим още усилия“, обясни Ананиев и посочи, че ключовите думи за този договор са „контрол“ и „дисциплина“.

„На днешната среща при министър-председателя всички се убедихме, че заедно като екип ще провеждаме тази контролна дейност и очакваме те да бъдат факт още в първите месеци на действието на този рамков договор. Не трябва да допускаме пари,които са предназначени за лечението на българските граждани, да отидат другаде“, каза още министърът.

„Искам да благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов, с които водихме през последните дни много дълги разговори. Въпросът беше дали този екип може да гарантира сигурност и мисля, че аз и моят екип успяхме да убедим ръководството на държавата, че имаме готов план да не изпадне НЗОК във финансови затруднения в края на годината“, каза още здравният министър в и посочи, че този рамков договор се приема на база на договорените неща с двата съюза – Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз.

„Задълженията към чуждестранните каси не влияят на договорените обеми и цени в двата национални рамкови договора. Направихме план, влязохме в контакт със здравните каси в другите държави и до 15 май ще направим разсрочване на падежите до края на годината и нашите задължения ще бъдат изпълнение в рамките на тези 73 млн. лева, които са заложени в бюджета“, обясни министър Ананиев.

Коментари

Задължително поле