Здравният министър: ТЕЛК комисиите ще продължат да работят по действащите нормативи

Здравният министър проф. Николай Петров

ТЕЛК комисиите ще продължат да работят съобразно действащата към момента нормативна уредба. Това заявява министърът на здравеопазването Николай Петров в отговор на депутатско питане относно решението, с което ВАС отмени текстове от наредбата за медицинската експертиза и методиката, по която се определя процентът на намалената работоспособност.

Петров уточнява, че към момента важи наредбата в редакцията й след отменените от съда разпоредби. Те не променят медицинските критерии, свързани с развитието на съответните заболявания, от които следва да се водят органите на медицинската експертиза при постановяване на своите решения.

Всички решения на ТЕЛК и НЕЛК, ако са мотивирани и постановени съобразно медицинските критерии, ще бъдат издадени на валидно законно основание, уверява той.

Здравното министерство е подготвило проект на нова наредба, която е публикувана на страницата на ведомството още на 6 април и е изпратена за съгласуване на Министерски съвет. Предстои разглеждането й в съвета за тристранно сътрудничество (НСТС), но все още не е определена дата за това. Едва после наредбата ще може да бъде одобрена от правителството и да влезе в сила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве