Здравното министерство подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения

Работна група към здравното министерство подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения. Това съобщи управителят на Националният осигурителен институт Ивайло Иванов преди заседанието на Надзорния съвет, на което се обсъжда проектобюджета на общественото осигуряване за догодина, предаде БНР.

По думите му, той не е притеснен от негативната реакция на бизнес и синдикати към документа.

Иванов каза още, че към момента няма нагласа да се оттегля предложението за намаляване на обезщетенията за болест през първите три дни. Той обяви, че в анализа са упоменати фрапантни случаи на злоупотреби с издаването на болничните. Само при един работодател от Ихтиман са издадени 700 документа, от които само един лекар е издал 200.

Заместник здравният министър Мирослав Ненков също потвърди, че се работи по нови мерки за ограничаване на фалшивите болнични листове без основание. "Последващият контрол, след като вече е издаден болничният лист е абсолютно безпредметен, защото той документално е прекрасно оформен. Трябва да образоваме моите колеги, тези, които издават болничните листове. В крайна сметка те нанасят огромна щета," коментира Ненков. Димитър Манолов от "Подкрепа" и Димитър Бранков от Стопанската камара потвърдиха, че ще гласуват против проектобюджета на НОИ.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България