Зебри и жирафи идат в столичния зоопарк

Промени по обекта не са били извършвани от създаването му

След ремонтирането на секторите „Големи котки“ и „Примати“ започва цялостната реконструкция на атракцията

Зебри, жирафи, фламинго и пингвини са само част от новите видове животни, които се очакват да пристигнат в столичния зоопарк след приключването на основната му реконструкция. Това заяви пред “Труд” директорът на зоологическата градина в София Добромир Бориславов и обясни, че до края на годината се очаква да бъде финализиран генералният план за визията на обекта, а до 3 години ще се видят първите резултати от промяната на цялостната му визия и разделянето му на зони.

07-1-new“Новостите в софийския зоопарк тепърва предстоят. Плановете са за една година, изпълнена с ремонти на секторите “Големи котки” и “Примати”, след което да се завърши концепцията за новата му визията, от която изключително много се нуждае”, уточни Бориславов. По думите му промени в столичния зоопарк не са били извършвани от създаването му преди 40 г. и сегашният модел вече е остарял и изчерпан.

“Новата визия на столичния зоопарк се разработва по модел на европейските зоологически градини - хората да бъдат заобиколени от животни, а не обратното. Той ще бъде разделен на зони, като идеята е обитателите на градината да бъдат комбинирани в смесени експозиции. Например зона “Африка” ще обитават заедно щрауси, жирафи и зебри - видовете, които могат съвместно да съжителстват, без да се създава риск за тях”, заяви Бориславов и допълни, че зоопаркът ще бъде променен изцяло на зони - “Америка”, “Азия”, “Австралия”, “Африка” и други. Идеята е помещенията, които ще обитават животните, да бъдат декорирани с материали, които да наподобяват естествената им среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България