Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Зелена далавера за 11,5 млн. лв отива в прокуратурата

Обжалват обществената поръчка пред ВАС

Поискаха и оставката на директора на Изпълнителната агенция по околна среда

Сигнал до Върховната прокуратура подготвят от ПК „Екогласност” заради скандалната обществена поръчка за 11,5 милиона лева, обявена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към екоминистерството.

В същото време от Националната асоциация “Българско Черноморие” разпространиха искане за оставката на Ваня Григорова, която оглавява ИАОС.

Действията на политическата формация и неправителствената организация са предприели след разследването на “Труд”, публикувано в началото на седмицата.

Тогава вестникът изнесе факти как под прикритието на националната трагедия в Хитрино ИАОС е решила да прокара наново поръчката на стойност 11,5 млн лв. за научни изследвания и теренни проучвания на местообитанията у нас. Тя бе прекратена в края на август, но сега излиза при абсолютно същите условия, направени така, че победителят е предрешен – организациите от коалицията “За да остане природа в България”.

Така наречените зелени трябва да изпълнят заданието срещу огромната сума, след което информацията да отиде в Еврокомисията, Там ще установят две неща. Първо – достатъчна ли е площта на мрежата “Натура 2000” в България или тя следва да бъде увеличена? Второ – колко лошо е състоянието на видовете и местообитанията в страната и какви допълнителни ограничения и забрани да бъдат въведени.
Председателят на ПК “Екогласност” Емил Георгиев заяви пред “Труд”, че в момента юристите на формацията подготвят сигнала до главния прокурор.

“Освен това ще обжалваме обществената поръчка пред Върховния административен съд”, допълни Георгиев.
В позицията на Националната асоциация “Българско Черноморие” (НАБЧ) определиха случая като недопустим и настояха за оставката на Ваня Григорова.

“От раздадените до момента десетки милиони евро за броене по критерии на агенцията, ръководена от г-жа Григорова, ефектът е – природата и животните в нея са в същото много добро състояние в сравнение с периода, преди да започнат да ги броят, но хора в тези зони почти не са останали или ако са останали, са на прага на бедността или под този праг”, пишат от НАБЧ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Искрено се надявам един ден да имаме реални и истински природозащитници, а не такива като сегашните. Дано!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.