Ученици танцуват в междучасие за здраве

Арестуваха турчин, опитал да подкупи полицаи в Харманли

Полицията в Румъния разследва “подозрителната” смърт на местен журналист

Кристиан Вигенин: Не съм чул премиерът ни да е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Фотографска изложба представя красотата на Велико Търново през всички сезони

Хакери манипулирали игрални автомати в цялата страна Четирима души са задържани

Палестинският президент Махмуд Абас нарече американския посланик в Израел „кучи син“

Задържаха Саркози, ще го разпитват за изборни нарушения

Цветан Цветанов: Темата сигурност не трябва да има политически оттенък

Ръководството на МВР даде положителна оценка за работата на ОДМВР- София

Милен Велчев: Би било грешка, ако страната ни настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на необявено посещение в САЩ

Телефонните измамници действат от територията на Румъния

Какво изчислява най-новият радар на КАТ?

Гръцки депутати са получили писма със смъртни заплахи, ако гласуват за съставно название на Македония

Зелена измама зад скандала „Пирин“

Дават за пример техен неприет план за управление

Екологичната оценка на новия план за управление на Национален парк “Пирин” е задължителна, защото вече такава е възлагана за документа за природен парк “Странджа”. Тази теза развиха представители на зелените по време на изявлението на екоминистърката Ирина Костова, докато тя обявяваше решението си да възложи въпросната процедура. Сред най-гласовитите бе нелегитимният шеф на Асоциацията на парковете в България Тома Белев, който изтъкна аргумент за заданието, позовавайки се на случая “Странджа”.

Проверка на “Труд” показа, че екологична оценка на “Странджа” действително е възложена от Висшия екологичен експертен съвет с негово Решение №3 от 2004 г. Причината е, че в природния парк влизат част от инвестиционните намерения, заложени в общия устройствен план на община Царево. Именно за такива намерения е необходима екологична оценка според приложенията в Закона за опазване на околната среда. В плана за “Пирин” обаче инвестиционни намерения няма и така аргументът на зелените за оценката увисва.

В същото време трябва да се припомни, че планът на ПП “Странджа” бе разработван от фондация “Биоразнообразие”, част от коалиция “За да остане природа в България”. Въпреки гръмките изявления до днес този документ не е приет и “Странджа” се управлява без план.

 

След изявлението на министърката

Рекет в МОСВ

Побеснели „еколози” искат уволнения във ведомството

Гласовитите „природозащитници” – като у дома си

07-1-1
Министър Ирина Костова прави изявлението си под одобрителния поглед на зелените (зад кадър), които я снимат и правят клипове с телефоните си.

Подведохте доверието на президента, трябва да има уволнени, това е гаф – с тези думи представители на протестиращите няколкостотин души пред сградата на МОСВ се обърнаха към ресорния министър Ирина Костова. Репликите бяха направени след изявлението на Костова в понеделник вечерта, че отменя решението си за одобрение на предварителното изпълнение на НП “Пирин”, станало повод за митинга.

В залата беше и Тома Белев, който обясни на министърката, че трябва да има екологична оценка на плана за управление (виж материала вдясно).

Костова не отговори дали ще удовлетвори претенциите за уволнения, които си бяха познатият зелен рекет от последните години.

Като формален повод за отмяната на решението си тя изтъкна, че има административно производство след жалба от частно лице. Вчера документът с нейния подпис стана достъпен, като датата на него е 6 март – денят, в който бе привикана при президента Румен Радев, според когото одобрението на предварителното изпълнение е прибързано. На срещата присъства и служебният премиер проф. Огнян Герджиков.

Решението на Костова, с което отменя решението си за предварителното изпълнение на плана на НП „Пирин”.
Решението на Костова, с което отменя решението си за предварителното изпълнение на плана на НП „Пирин”.

Позиция на ВМРО

Това ни връща в други години

Патриотите възмутени от МОСВ

07-3Решението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова е издадено в остър конфликт с установените законови и демократични правила в Република България и в ущърб на 600 000 българи, живеещи в планинските региони, се казва в официална позиция на ВМРО, подписана от лидера Красимир Каракачанов.

Според партията “отмяната на официален документ, издаден съгласно Закона за опазване на околната среда и свързаните с него наредби, не по законов ред, а по т.нар. целесъобразност, ни връща в годините на отдавна отминали времена”.

Каракачанов пита и кой е заблудил президента Румен Радев, за да разпореди на правителството да бъде преразгледано взетото законово решение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Гледайки протестиращите по новините виждам само познати лица от последните 10 години, особено онзи брадатия който е навсякъде. По данни на „Зелени Балкани“ годишно се изсичат над 6.5 млн плътни куб м дървесина за огрев. Около 1/3 – 2 млн куб. м. , се добиват незаконно, това са доста стряскащи данни а ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА ??? срещу незаконната сеч /ежедневно съм свидетел на циганските набези в Западен парк, а еколозите ги няма/, ами са се загрижили че при изграждането на втори лифт в Банско ще се изсечат контролирано около 15000 куб.м дървесина /и то за сметка на залесяване на други райони на Пирин/ или 0,25% от годишната сеч в България. Стига ЗЕЛЕН РЕКЕТ !!!

  2. Eх, и този път им се вързаха на глупостите! Много жалко! Само манипулират обществото ни!

  3. Имат някаква изгода от Странджа и сега са се зажалили за Пирин, защото там нямат

  4. Естествено всичко опира до пари. На времето плана за управление на Пирин, който некадърника Белев и неговите хора бяха изготвили беше отхвърлен и сега използва всеки удобен случай, за да си отмъщава. Сигурно се надява, че ще получи нова възможност да лапа милиони.

  5. Каракачанов, нима не знаем кой ти дава пари за предизборната кампания. В твоята компания е бившия кмет Краваров – фамилия на говедари. Оставете на мира зеленото богатство на Пирин. Цеко Минев и тебе и подкупил Каракачан. Подкупи и големи интереси има за Пирин. НЕКА ПИРИН ДА ИМА ЧЕСТА ПРИРОДА. БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА. КОСТОВА ВЕДНАГА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКА.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.