Президентът Радев: Преодоляването на растящите неравенства е фундаментален проблем за обществото ни

Хора от САЩ и Унгария купуват имоти край морето Взимат втори дом на кредит

РЗИ: Качеството на водата в жилищен блок в Перник е влошено заради остаряла вътрешна водопроводна система

В Европа инвестират в домове за хора над 80 г. Германия и Франция са най-привлекателни

Оставиха за постоянно в ареста Данчо Катаджията

Нови стипендии за БГ студенти във Великобритания Университети със стратегии за привличане на кандидати след Брекзит

През 2020 г. имотите остават атрактивни

Катастрофа между бус и тир на магистрала „Струма“, двама пострадали

Касовите апарати без връзка с НАП до 72 ч.

Борисов: Прокуратурата не е място, където да се решават политически препирни (ВИДЕО)

Задължително ли е медицинско, преди да започнем работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 18 февруари 2020

Париж вещае кръв за сделка с Лондон

Борисов: 58 милиарда лева е износът на България през 2019 г. (ВИДЕО) Премиерът и президентът си стискаха ръцете на отбелязването на 30-годишнината от учредяването на КНСБ

Жилищата в София са най-достъпни от 10 години Най-често дават 90 хил. евро за нов дом

Зелена шашма с пещерните води за Перник В плана си „екологът“ Атанас Русев гарантираше поне 100 л в секунда от карстов извор на Витоша, оказаха се 30

Чистите води в пещерата „Попов извор“ вече текат кални заради проучванията на „експерта“ Атанас Русев и екипа му. Снимка Dir.bg

„Експертът“ получи 340 000 лв. с одобрението на МРРБ

Във воден режим градът ползва 300 л/сек

Пълен провал бележи до момента планът на „зеления“ Атанас Русев за захранване на язовир „Студена“ от пещерите на Витоша – това показват последните данни, обявени от „експерта“. Той и екипът му получиха извънредно 340 000 лева от правителството в средата на декември, за да реализират стратегията си за справяне с водната криза в Перник. Средствата бяха отпуснати с одобрението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Обещание за 450 л в секунда

На 29 миналия месец Атанас Русев обяви, че от пещерата „Попов извор“ могат да бъдат осигурени поне 100 литра секунда към язовира. В разгара на лятото можело да се достигне дори 450 – но те ще са абсолютно излишни, защото тогава язовир „Студена“ ще се пълни от естествените си притоци заради снеготопенето. Това напълно обезсмисля обещанието на Русев.

На 5 януари се оказа, че от „Попов извор“ могат да потекат едва 30 л, вместо обещаните поне 100. А в момента дори на воден режим жителите на Перник ползват 300 литра в секунда.

Така изниква въпросът до колко са оправдани държавните средства, дадени с благословията на МРРБ, за реализиране на неуспешния до този момент план за добив на вода от пещерите. Защото още при неговото обявяване от Русев голяма част от експертите по води у нас предупредиха, че идеята е нелепа и няма да доведе до нищо. Други заподозряха, че Русев и екипът му се опитват да изкарат над 300 000 лева на гърба на бедстващите хора в областта.

„Специалистът“

Планът бе подкрепен само от „зелените“, от които Атанас Русев е част. С помощта на партийните „еколози“ Русев държа година концесията на плаж „Корал“. Тогава той превърна дюните в нелегален къмпинг от каравани, палатки и скъпи джипове и кемпери. На обикновените посетители продаваше вода и ток, а неговите съмишленици „природозащитници“ изкарваха там цяло лято безплатно. Сега Атанас Русев е в ново амплоа – спасява Перник от водната криза.

Въпросът към МРРБ е – след като планът на „специалиста“ досега не постига успех и няма изгледи да има такъв, кой ще понесе отговорност за отпуснатите 340 000 лв.

В същото време никой не обръща внимание на неправителствените организации, различни от притихналите в случая с Перник „зелени“. Няколко НПО обявиха, че стратегията на „експерта“ Русев е в противоречие с българското и европейското екологично законодателство. Причината е, че пещерите, от които ще се отклонява водата, се намират в защитени зони и територии и в тях има десетки застрашени видове. Всяка дейност, която влияе негативно на тяхното състояние, трябва да мине съответните екологични оценки. Отделно карстовите извори захранват реките в Природен парк „Витоша“ и отклоняване на вода от тях може да доведе до намаляване на дебита им.

„Труд“ научи, че вече има внесен сигнал до Инспектората на Министерския съвет с искане за проверка как точно се реализира планът на Атанас Русев и не нарушава ли редица закони.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.