„Зелените” аут от коалицията „Демократична България”

Членовете на политическия съвет на “Партия на зелените” показаха решението на ВКС, с което печелят делото за името срещу ПП “Зелените”.

Откраднали името на партията си, не могат да го сменят за евровота

Използването на името на Политическа партия “Зелените”, която е част от коалицията “Демократична България”, вече е незаконно след окончателното определение на Върховния касационен съд (ВКС). Това съобщиха на пресконференция в София от ръководството на “Партия на зелените”, която е спечелила делото за автентичност след дългогодишна съдебна сага.

Според магистратите из­ползването на “Зелените” в името на осъдената формация е незаконно още от 2008 г. насам и трябва да се смени. В противен случай ще бъде постановено заличаването й от официалните регистри.

В резултат на определението на ВКС ПП “Зелените”, която е едно с коалицията “За да остане природа в България”, няма да може да се яви на изборите за Европарламент на 26 май. Регистрацията за вота е до 10 април, а ПП “Зелените” имат сбирка за смяна на името на 21 същия месец. Така коалицията “Демократична България”, в която са “еколозите”, остава от две формации - “Да, България” и ДСБ.

С постановеното ВКС по­твърждава решението на Софийски градски съд. То гласи, че ПП “Зелените” е осъдена да преустанови използването на наименованието.

“При лингвистична, семантична и граматическа съпоставка на вписаните наименования на двете партии, настоящата инстанция намира, че е налице пълно съвпадение на наименованията”, пишат в мотивите си магистратите. И подчертават, че не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа.

“Така те се съгласяват с нашата жалба, че законът гарантира правото изключителен носител на името да е по-рано регистрираната партия и отстраняват грешката, която е допуснал Софийският градски съд, регистрирайки ПП “Зелените” през 2008 г., обясни Христо Николов, член на политическия съвет на “Партия на зелените”. Той припомни, че формацията е основана през 2001 г. и само тя може да използва името.

“Да не си мислят, че ако използват други наименования със “зелен”, като например “Зелен алианс” или “Зелена алтернатива”, номерът им ще мине. Има една “Партия на зелените” и това е нашата”, подчерта Николов.

Призив: ЦИК да вземе мерки срещу фалшификацията

Въпреки че всички са информирани за окончателното решение на ВКС, медии продължават да рекламират ПП “Зелените” абсолютно незаконно. Вече са записани няколко репортажа, в които с огромни букви е изписано “Зелените”, заявиха от политическия съвет на “Партия на зелените”.

Оттам добавиха, че очакват Централната избирателна комисия (ЦИК) да спре репортажите за незаконните екополитици във връзка с предстоящите европейски избори.

Христо Николов призова медиите да не използват името на партия “Зелените”, защото при всяко нарушение ще информират ЦИК и съда, за да налагат санкции.

Николов добави, че “Партията на зелените” ще участва самостоятелно на предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май 2019 г., като ще излъчи собствена листа от кандидати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България