Почина дългогодишният оператор и режисьор в БНТ Валентин Гоневски

Николина Ангелкова участва в дискусия „Туризъм и експорт“, част от Петербургския икономически форум

Задържаха австрийски бизнесмен в Румъния заради детска порнография

42 години затвор за убийство с вила Тримата осъдени изпотрошили и окървавили къщата на свой враг

Ердоган: Турция ще продължи да укрепва икономическите и политическите си отношения с ЕС

Руското МО: Нито един руски зенитно-ракетен комплекс не е преминавал руско-украинската граница

Доналд Тръмп: Планираната среща с Ким Чен-ун няма да се състои

Баби пълнят дупки по пътя към Чудните мостове

Стотици мигранти блокираха магистрала край Солун

Ангелкова и губернаторът на Калужска област обсъдиха възможностите за сътрудничество в туризма

Вежди Рашидов празнува с Васко Василев

“Газпром” няма да иска обезщетение от България за “Южен поток”

Младежите от БСП – София отбелязаха 24 май с акция „Ние пишем на кирилица“

Кърлеж ухапа рибар, морските в паника

Посещението на Бойко Борисов в Рим през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Зелените саботират държавни интереси на България и на българите

Министерството на околната среда и водите организира кръгла маса за ски зона “Банско”. В нея участват ресорният министър Нено Димов, министърът на туризма Николина Ангелкова, на спорта Красен Кралев и представители на неправителствени организации. На разговора са оше бившите министри на МОСВ Нона Караджова, Евдокия Манева.

Обсъждането, организирано по нареждане на премиера Бойков Борисов, е бойкотирано от представителите на коалиция “За да остане природа в България”. Това са единствените противници на частично изменение на стария, но все още действащ план за управление на Национален парк “Пирин”, както и в актуализиране на концесията на ски зона Банско. Вместо това те изпратиха 100 въпроса до МС, в които няма почти никаква екотематика, а основно политика и икономика.

“Това в продължение на срещата от ноември, проведена в Министерския съвет”, каза Нено Димов. Той добави, че тогава се обединили около 4 точки – хората на Банско да не чакат на опашка, извозването на хората с коли да намалее, границите на концесията да не търпи промяна и дигитализиране на границите за по-голям контрол върху концесионера.

След това Димов даде думата на тези, които имат въпроси, като се започна от концесията.

Ваня Бижева от Балканския център за Екоинженеринг призова да се изяснят всички въпроси, които могат да бъдат тълкувано “невежествено”. Тя постави въпроси, които по-рано бяха отправени от зелените.

Петър Петров от концесионера Юлен АД обясни, че първата концесия се е опитала да изброи всички изключени обекти, но това не е станало правилно. Отделно държавата нямало как да даде нещо, което не е нейни под аренда.

Относно питането, че ще има узаконяване на незаконни обекти, Петров каза, че договорът за концесията не може да има такава сила. А и нямало незаконни обекти.

Нона Караджова коментира спекулациите, че ще има увеличаване на концесионната площ.
Тя обясни, че относно становищата на зелените, че сегашният договор противоречи на директивата за концесиите, не можело да се прави препратка, защото тази концесия не влизало в тази евродиректива. Община Банско не е можела да внесе преди няколко години проект за втори лифт. “Това и сега не е възможно, защото е забранено от сега действащия план. Тоест спорът дали лифт ще въздейства върху природата и пак – невъзможно е да се каже, защото просто няма проект и не може да се каже нищо, защото не може да се направи оценка на проект, който го няма, защото планът забранява неговото предлагане”, каза Караджова.

Относно площта на концесията Караджова обясни, че сигналът на зелените е още от нейно време. “МОСВ възложи замервания на специализирани фирми. И на пръв поглед установихме, че има противоречие. Тогава аз излязох и съобщих резултатите, но община Банско и концесионера възразиха. Оказа се, че не сме прави, а има огромни противоречия в договора за концесията. В този си вид този договор е абсолютно неприложим и не може да продължи да съществува под тази форма. Необходима е промяна”, каза Караджова. Според нея изначално са направени пропуски, защото през 2001 година това е било първа такава концесия.
Тя припомни, че от ЮНЕСКО са идвали преди няколко години, запознали са се с казуса и да дали положителни оценки за НП “Пирин”. Ски зоната е била извадена от обхвата на ЮНЕСКО, а извън нея не може да се правят никакви промени. Караджова добави, че буферната зона всъщност е ски зоната и границите им съвпадат.

“На практика аз не виждам екологични аргументи дори в тези 100 въпроса, поставени от Коалиция “За да остане природа в Българи”, каза още ексминистърката.

Тя припомни, че преди да стане министър, през 2009 година, зелените обжалвали решение за концесията, което МОСВ приело. Заради това имала остри пререкания с концесионера. Думите й бяха по повод обвиненията на зелените, че е на страната на концесионера.

След това думата взе Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм. Тя обяви, че е необходимо устойчиво развитие на планините.

“Туризмът е безалтернативен, когато става дума за планинските райони. През последните години ставаме свидетели на саботаж, от който някои неправителствени организации успяха да получат доходи. Това е саботаж и срещу българските граждани”, заяви Поли Карастоянова.

“Надяваме се да спрем да хабим обществен ресурс да си говорим едно и също. Нека се вземе решение”, призова Карастоянова депутатите и министрите.

След това думата взе Николина Ангелкова. Тя обяви, че министерството на туризма подкрепя зимния туризъм.
“Още миналата година създадохме работна група за развиване на планинския туризъм. Има и конкретни предложения за законови промени за изграждане на лифтове, влекове и писти. Лифтовете са най-екологичният транспорт. В тази група бяха и зелените организации, които отсъстват днес. Предстои решенията на работната група да бъдат пуснати за обществено обсъждане заедно с промените, които предлагаме в Закона за туризма”, каза министърката.
Според нея навсякъде в България, където има възможност, трябва да се развива зимен и планински туризъм.

Поли Карастоянова приветства изказването на Ангелкова, но подчерта, че бордът иска резултати на оперативно ниво и пожела решение още на заседанието на кабинета тази седмица.

Министър Нено Димов каза, че не се съмнява, че в скоро време ще има решение.

Евдокия Манева припомни, че концесията е започнала по нейно време преди 17 години.
“Направихме нещо хубаво. Да, имаше пропуски, защото това бе първият такъв договор. А такива дискусии вече не помня колко са провеждани – аз съм участвала в осем. Тази концесия не е вредна за хората и за околната среда. През годините се прави внушението, че всички, участвали в процеса с концесията, са мошеници и има само едни (зелени -б.а), грижещи се за природата. Не, аз категорично заявявам, че тази концесия е добра за България. Няма основания и категорично е доказано, че НП “Пирин” като част от ЮНЕСКО не е застрашен. Няма и незаконни обекти. Съдът се е произнесъл за това”, обясни Манева. После припомни, че всички министри на околната среда са били обект на искания на оставки и е имало протести под прозорците им.

Манева посочи, че всички млади хора, викащи оставка, са манипулирани от зелените.

Тя обясни още обясни, че повечето планове за управление за управление са рестриктивни и няма начин да се развива планински туризъм. Тя даде за пример Витоша. “ Как е възможно правителството да няма смелост, след като толкова сме обсъждали всичко, отново да не взима решение. Четох стенограмата от последното заседание – г-жо Ангелкова, вие най-добре знаете, че няма опасност за Пирин. Но никой от вас не подкрепи. Трябва смелост”, каза още Манева.

“Алтернативата на втора кабинка е ясна – 130 автобуса по склона на Пирин, които да возят туристите. Ясно е къде ще бъде екологичната вреда – няма да е в лифта”, каза министърът на спорта Красен Кралев. Той посочи, че най- близките на България държави развиват ски туризма. “В Банско сме били домакини на пет световни купи, сега за втори път ще сме домакин на Световната купа по сноуборд. Но идват и виждат огромна опашка пред лифта. Това няма как да е добра реклама за България”, каза Кралев.

Бившият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев обяви, че дори в Андора има повече писти от Бълария, както и лифтове.
“А тук, където имаме 92 общини с възможност за развитие на зимен туризъм, но не правим нищо”, каза Ботев.

Срещата приключи с консенсус, че промяната в концесията е необходима. Бяха отправени и призиви към министерствата и правителството процесът да се извърши в най-кратки срокове. Зелените така и не се появиха, а напълниха социалните мрежи с негативни коментари и манипулации относно бъдещето ски зона “Банско”.

Очаквайте подробности

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Типично за истински демократи… същото правят всички подкрепяни от демократичния ес опозиционни движения.

  2. A после някой ще се опита да ме убеди, че зелените искат нещата да се развиват и да вървят напред, по-скоро искат да си тъпчем на място и страдаме

  3. като са толкова заинтересовани за екологията защо не отидоха на срещата? егати еколозите са тия, няма що.

  4. Зелените пак си показаха истинското лице, на незаинтересовани и подкупни хора.

  5. Защо не се поинтересувате кои са тези ” зелени ” и кой ги ” спонсорира ? Никой не работи днес без пари !

  6. Това не са зелени, а организация,обладана от ТЪМНАТА СТРАНА НА ДАРТ ВЕЙДЪР.Време е СИЛАТА ДА СЕ СЪБУДИ.

  7. Зелените саботирали държавни интереси, а държавата прокарва интересите на цекоминев и парцала борисов, защото в концесията за новите зони има 30% сеч, а тези говеда ще отсекат поне 50% от дърветата. Всяко дърво стези огромни размери в Пирин струва няколко хиляди евро до 10 000. От сечта ще паднат няколко стотини милиона евро чиста пара, а лифта ще мине в ръцете на монополист, който не плаща данъци в България, всичките му печалби и обороти отиват в офшорни сметки и фирми. Та въпроса е кои с по вредни, зелените или парцала борисов с цеко минев????

  8. Ами ще бойкотират защото нямат никакви доводи в защита на исканията си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.