РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейности по почистване на река Вит

Осъдиха двама инспектори от Агенция по храните, взели подкуп

Сестрата на Бергюзар Корел е чистачка в САЩ

Катастрофа между два тира блокира движението на пътя Плевен – София

Калоян Паргов: Притеснява ме омразата в БСП

Ремонт ограничава движението в тунел „Траянови врата“ на „Тракия“ в посока Бургас

ОССЕ: Изборите в Беларус са опорочени

Откриха сифилис на 11-годишно момиченце

АПИ не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от магистрала „Хемус“

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в международнен бизнес форум в Делхи

Велико Търново с богат културен календар и изненади за децата за Коледа

САЩ ще наложи санкции на Египет, ако купи руски изтребители

Хванаха двама извършители на грабежи в столицата

„Ферари“ вика на съд Фетел и Льоклер

Влак прегази легнал на релсите мъж край гара „Костенец“

Зелените заграбват Рила под носа на МОСВ

Целият Национален парк „Рила“ да бъде обявен за биосферен резерват – това ще поискат днес представители на екологичните организации от коалицията „За да остане природа в България“. Те ще направят предложението по време на заседанието на обществения консултативен съвет към дирекцията на парка, научи „Труд“.

Източници на вестника коментираха, че това е поредният опит на зелените да заграбят територията под носа на Министерството на околната среда и водите, чиито представители отново са потънали в мълчание.

Ако еколозите успеят да прокарат идеята, в планината ще бъде създадено ядро, което ще обхваща цялата територия на парка (81 000 хектара), където човешката дейност ще е напълно забранена. Отделно ще бъде определена и буферна зона в по-ниската част на Рила, където също ще има ограничения. Накрая всичките тези територии се „обгръщат“ от така наречената преходна зона.

При този сценарий туризмът, земеделието, животновъдството, пашуването, брането на гъби и билки ще бъдат ликвидирани завинаги, тъй като попадат в графата „човешка намеса“. Дори и без тези забрани районът се обезлюдява заради съществуващите рестрикции в парка. От неговото създаване до сега през 1992 г. са закрити 40 населени места, където преди това са живели 27 000 души. Прогнозите са, че ако сегашното искане на еколозите и директора на парка се изпълни, катастрофата за местните хора ще е пълна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. А просро трябва да спрат лифта до езерата. Просто, но опасно :))

  2. Тези, които се качват в планината пеш, с раниците на гърба, те не посягат на природата. Напротив, даже се грижат за нея и винаги чистят след другите.

  3. Ako има да се сключва сделка със зелените, трябва 10 адвоката минимум да прегледат условията, защото схемите там са страшни, а краденето-голямо

  4. МОСВ и лично министър Ивелина Василева нееднократно са си затваряли очите за безобразията на „зелените“ на Иво Прокопиев! Случайност?!? Не вярвам…

  5. „При този сценарий туризмът, земеделието, животновъдството, пашуването, брането на гъби и билки ще бъдат ликвидирани завинаги, тъй като попадат в графата „човешка намеса“.“ –
    Ей това е всичко дето могат да напряват Зелените, да оставят сумати хора без препитание.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.