Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Заплатите у нас са 4 пъти по-малки от европейските

АПИ: Над 1000 машини почистват пътните настилки

Зелените заграбват Рила под носа на МОСВ

Целият Национален парк „Рила“ да бъде обявен за биосферен резерват – това ще поискат днес представители на екологичните организации от коалицията „За да остане природа в България“. Те ще направят предложението по време на заседанието на обществения консултативен съвет към дирекцията на парка, научи „Труд“.

Източници на вестника коментираха, че това е поредният опит на зелените да заграбят територията под носа на Министерството на околната среда и водите, чиито представители отново са потънали в мълчание.

Ако еколозите успеят да прокарат идеята, в планината ще бъде създадено ядро, което ще обхваща цялата територия на парка (81 000 хектара), където човешката дейност ще е напълно забранена. Отделно ще бъде определена и буферна зона в по-ниската част на Рила, където също ще има ограничения. Накрая всичките тези територии се „обгръщат“ от така наречената преходна зона.

При този сценарий туризмът, земеделието, животновъдството, пашуването, брането на гъби и билки ще бъдат ликвидирани завинаги, тъй като попадат в графата „човешка намеса“. Дори и без тези забрани районът се обезлюдява заради съществуващите рестрикции в парка. От неговото създаване до сега през 1992 г. са закрити 40 населени места, където преди това са живели 27 000 души. Прогнозите са, че ако сегашното искане на еколозите и директора на парка се изпълни, катастрофата за местните хора ще е пълна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Тези, които се качват в планината пеш, с раниците на гърба, те не посягат на природата. Напротив, даже се грижат за нея и винаги чистят след другите.

  2. Ako има да се сключва сделка със зелените, трябва 10 адвоката минимум да прегледат условията, защото схемите там са страшни, а краденето-голямо

  3. МОСВ и лично министър Ивелина Василева нееднократно са си затваряли очите за безобразията на “зелените” на Иво Прокопиев! Случайност?!? Не вярвам…

  4. “При този сценарий туризмът, земеделието, животновъдството, пашуването, брането на гъби и билки ще бъдат ликвидирани завинаги, тъй като попадат в графата „човешка намеса“.” –
    Ей това е всичко дето могат да напряват Зелените, да оставят сумати хора без препитание.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.