Зелените излъгали 2823 пъти за Национален парк “Пирин”

Вторият кабинков лифт ще бъде построен само в 0.017% от територията на парка

Точно 2823 пъти преувеличават зелените в поредната си манипулация за развитието на зимния туризъм в ски зона “Банско” в Национален парк “Пирин”.

Лъжата, с която за пореден път организациите от коалицията “За да остане природа в България” се опитват да заблудят обществото, бе разкрита с идейния проект за трасето на втория кабинков лифт. Съоръжението, което концесионерът на ски зона “Банско” предлага да изгради, ще минава през 0,017 % от НП “Пирин” и само в ски зоната. Това няма нищо общо с измамата на зелените, че ще се строи в 48% (с 2823 път повече от 0.017%) от защитената територия.

Проектът стана възможен, след като на 28 декември Министерският съвет одобри частично изменение на действащия план за управление на НП “Пирин”. Тази стъпка вбеси “еколозите”, тъй като те от години спират развитието на зимния туризъм в цялата страна, обслужвайки интересите на други държави, развиващи ски спорта.

Точно лъжата за 48% строителство в Националния парк е основната опорна точка на “За да остане природа в България”, откъдето в края на миналата година организираха два протеста в центъра на София, блокирайки първо бул. “Патриарх Евтимий”, а после кръстовището на Орлов мост. Но българите явно усещат манипулацията, защото общо за двата дни не се събраха повече от 300 души.

В момента зелените подготвят протест утре, като обявяват, че жителите на седем града ще излязат на улицата в защита на Пирин, като в София движението отново щяло да бъде блокирано от няколко десетки митингуващи. Но идейният проект за втори кабинков лифт вече бе показан и развенча поредната зелена манипулация.

Според него новото съоръжение ще е с капацитет 3000 души на час и обща дължина от 5,8 километра. По този начин огромните опашки пред сега действащата кабинка ще се стопят и всички желаещи да се качат от Банско в планината, ще могат да го направят.

В проекта се предвижда началната станция на втората кабина да бъде точно до тази на другия лифт. Трасето до междинна станция, разположена в местността “Чалин валог”, ще се движи почти успоредно на настоящия лифт и ще продължава до другия естествен център на ски зона “Банско” - “Шилигарника”.

“По този начин ще могат да се разделят туристопотоците, за да не се създаде отново проблем с опашка на “Бъндеришка поляна”. Така двата центъра – “Бъндеришка поляна” и “Шилигарника” ще поемат равномерно всички скиори без да се получават нови опашки. Акционерно дружество Юлен, концесионер на ски зона “Банско”, е готово да поеме твърд ангажимент, като компенсаторни мерки във връзка с изграждането на втория кабинков лифт, че срещу всяко отстранено дърво ще засади пет нови дървета, на посочено от Дирекцията на НП “Пирин” място”, написаха от дружеството.

Министър Димов обори

“природозащитниците”

Никакви 48% от планината няма

да се застрояват

Още няма постъпило инвестиционно намерение за втора кабинка

“Разрешават се инвестиционни намерения в 2.6% от територията на парка, което представлява ски зоната”, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Би Ти Ви. Той каза отново, че инвестиционно намерение за изграждане на втори кабинков лифт в ски зона “Банско” още няма. Когато постъпи, тепърва щяло да мине всички стъпки на екологичното законодателство и процесът ще е дълъг.

Относно идейния проект на концесионера “Юлен” АД той каза, че това не е инвестиционно намерение и ще привика представители на дружеството за обяснение какво точно означава разпространената информация.

Колкото до протестите срещу промяната на Плана за управление на Национален парк “Пирин”, организирани от шепа “природозащитни” организации и твърденията им, че 48% от парка ще се застрои, Димов бе категоричен:

“В решението на МС има точка за водохващания. Това е пропуснато в плана за управление и сега никой не може да водохваща за питейни нужди. Им 45 процента само за водохващания за питейни нужди на населението, за нищо друго”. Министърът показа карта, изготвена от експертите в МОСВ, на която ясно се вижда, че строежи и то само на спортни съоръжения, ще има единствено в ски зоната.

Зимните общини отново блокират пътя за Гърция

Голям митинг край Банско в подкрепа на решението на правителството

СВЕТЛАНА ВАСИЛЕВА

ТРУД, БЛАГОЕВГРАД

Голям митинг срещу продължаващия екорекет подготвят на 4-ти януари след 18:00 ч зимните общини от Благоевградска област. Хората отново ще отидат на водещия за Гърция главен път Е-79 и ще го блокират. Сборният пункт е край Симитли, на разклона за Банско.

“Псевдоеколозите продължават да тиражират лъжи и свикват протестно шествие в София срещу решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк “Пирин”. Ние няма да стоим безучастни и ще им отговорим както се полага”, каза кметът на Банско Георги Икономов.

“Призовавам да се се съберем отново при Симитли на 4 януари и да изразим нашия протест срещу зелената мафия. Нека подкрепим правителството и неговото решение, с което се дава зелена светлина за развитието на Банско като световна ски дестинация и курорт от европейска величина. Решението на кабинета дава старт и за развитието на зимния туризъм в цяла България” - така се обърна Икономов към банскалии и хората от региона.

От Сдружение “Бъдеще за община Банско” също приканиха хората да се опълчат на зелените лъжи.

“Предупреждаваме, че ако отново държавата се поддаде на шантажа на зелените, за дълго ще затворим границата с Гърция. За да разберат най-накрая всички европейски граждани и институции как в страна от 11 години членка на ЕС не може да се построи един лифт. Питаме много остро същите тези институции, дали за Франция, Австрия, Италия, Германия и други страни-членки, Европейската комисия решава дали да бъде построен лифт или не”, се казва в съобщение на сдружението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини