„Зелените“ източват $13.2 млн. от защитена местност „Калимок-Бръшлен“

Местността „Калимок-Бръшлен“ трябваше да бъде магнит за туристи и любители на природата. Нищо такова не се случи – вместо това във вторник някой предизвика пожар в района. Кадър БНТ

Над 13 млн. щатски долара са прибрали „зелените“ покрай защитената местност „Калимок-Бръшлен“, където във вторник избухна пожар. От 5 години „Труд“ периодично съобщава за проваления проект на „еколозите“, според който днес районът трябваше да бъде развит, в него да има биоземеделие, риболов и природосъобразен туризъм. Въпреки че всичко остава на хартия, парите са усвоени.

На практика „природозащитниците“ управляват „Калимок-Бръшлен“ повече от 20 години. В края на миналия век тяхната организация „Зелени Балкани“ купува най-големите рибарници в България, разположени на 6000 декара в с. Нова Черна, близо до Тутракан.

В началото на 2000 г. от “Зелени Балкани” изготвят предложение как тези 6000 декара рибарници да се превърнат във “влажни зони”, чрез които да се участва в проекти, финансирани от Европейския съюз и Световната банка.

Изработен е проект, към който са привлечени община Тутракан и други по-малко местни управи, които предоставят част от землищата си. Включва се и държавата с поземления си фонд. На собствениците на частни имоти е обещано обезвъзмездяване, но остават излъгани.

В началото на 2001 г., след натиск от „еколозите“, Министерството на околната среда и водите издава заповед, с която обявява Защитена местност “Калимок - Бръшлен” с площ от 60 000 декара. Ядрото на тази зона са 6-те хил. декара рибарници, собственост на “Зелени Балкани”. Няколко месеца след този акт МОСВ изпраща молба до Световната банка да финансира възстановяване “влажни зони” в „Калимок – Бръшлен“.

Банката отпуска 7 млн. и 500 хил. Долара, но настоява и държавата в лицето на МОСВ да участва. Ведомството осигурява 3 млн. и 50 хил. долара от държавния бюджет. Привлечени са и други донори с още 2 млн. 730 хил. долара. Общата стойност на проекта набъбва до 13 млн. и 280 хил. долара.

Проектът на „зелените“ предвижда на изградените при комунизма диги да се построят шлюзове. Намерението е 2 месеца в годината, в началото на пролетта, те да се отварят и Дунав да залива и да се заблатява защитената местност. Така трябва да се увеличава популацията на различни защитени видове. Отделно се предвижда увеличаване на рибния ресурс и развитие на риболова. “Калимок-Бръшлен” уж ще превърне и в привлекателна туристическа дестинация . В защитената местност ще има биоземеделие, чиято продукция ще носи марката на “Калимок-Бръшлен”. Такова нещо до днес няма.

А още 2009 г. е регистрирано и Търговско дружество “Калимок-Бръшлен” ЕООД. Нови 1 млн. 361 хил. лв. са отпуснати от МОСВ за възстановяване на биоразнообразието и мониторинг на защитената местност. А през 2015 г. „еколозите“ изпълняват и проект на стойност 3 млн. евро, който отново е за възстановяване и наблюдение на “влажните зони”.

Откакто управляват „Калимок-Бръшлен“ „Зелени Балкани“ непрекъснато провеждат там още многобройни програми, свързани с броене на птици, мониторинг, косене на тръстика.

В момента прокуратурата е образувала досъдебно производство за пожара в района. Държавното обвинение трябва да се поинтересува и за действията на „зелените“, които управляват „Калимок-Бръшлен“ от две десетилетия и изкарват милиони от там. Съмнение буди и факта, че за по-малко от месец това е третият пожар в защитена местност, свързана с „еколозите“, след Драгоманското блато и Дуранкулашкото езеро. Напълно е възможно да става въпрос за умишлени действия, чрез които да се прикрие, че „зелените“ са прибирали пари за дейности, които не са извършили.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България