„Зелените“ източват $13.2 млн. от защитена местност „Калимок-Бръшлен“

Местността „Калимок-Бръшлен“ трябваше да бъде магнит за туристи и любители на природата. Нищо такова не се случи – вместо това във вторник някой предизвика пожар в района. Кадър БНТ

Над 13 млн. щатски долара са прибрали „зелените“ покрай защитената местност „Калимок-Бръшлен“, където във вторник избухна пожар. От 5 години „Труд“ периодично съобщава за проваления проект на „еколозите“, според който днес районът трябваше да бъде развит, в него да има биоземеделие, риболов и природосъобразен туризъм. Въпреки че всичко остава на хартия, парите са усвоени.

На практика „природозащитниците“ управляват „Калимок-Бръшлен“ повече от 20 години. В края на миналия век тяхната организация „Зелени Балкани“ купува най-големите рибарници в България, разположени на 6000 декара в с. Нова Черна, близо до Тутракан.

В началото на 2000 г. от “Зелени Балкани” изготвят предложение как тези 6000 декара рибарници да се превърнат във “влажни зони”, чрез които да се участва в проекти, финансирани от Европейския съюз и Световната банка.

Изработен е проект, към който са привлечени община Тутракан и други по-малко местни управи, които предоставят част от землищата си. Включва се и държавата с поземления си фонд. На собствениците на частни имоти е обещано обезвъзмездяване, но остават излъгани.

В началото на 2001 г., след натиск от „еколозите“, Министерството на околната среда и водите издава заповед, с която обявява Защитена местност “Калимок - Бръшлен” с площ от 60 000 декара. Ядрото на тази зона са 6-те хил. декара рибарници, собственост на “Зелени Балкани”. Няколко месеца след този акт МОСВ изпраща молба до Световната банка да финансира възстановяване “влажни зони” в „Калимок – Бръшлен“.

Банката отпуска 7 млн. и 500 хил. Долара, но настоява и държавата в лицето на МОСВ да участва. Ведомството осигурява 3 млн. и 50 хил. долара от държавния бюджет. Привлечени са и други донори с още 2 млн. 730 хил. долара. Общата стойност на проекта набъбва до 13 млн. и 280 хил. долара.

Проектът на „зелените“ предвижда на изградените при комунизма диги да се построят шлюзове. Намерението е 2 месеца в годината, в началото на пролетта, те да се отварят и Дунав да залива и да се заблатява защитената местност. Така трябва да се увеличава популацията на различни защитени видове. Отделно се предвижда увеличаване на рибния ресурс и развитие на риболова. “Калимок-Бръшлен” уж ще превърне и в привлекателна туристическа дестинация . В защитената местност ще има биоземеделие, чиято продукция ще носи марката на “Калимок-Бръшлен”. Такова нещо до днес няма.

А още 2009 г. е регистрирано и Търговско дружество “Калимок-Бръшлен” ЕООД. Нови 1 млн. 361 хил. лв. са отпуснати от МОСВ за възстановяване на биоразнообразието и мониторинг на защитената местност. А през 2015 г. „еколозите“ изпълняват и проект на стойност 3 млн. евро, който отново е за възстановяване и наблюдение на “влажните зони”.

Откакто управляват „Калимок-Бръшлен“ „Зелени Балкани“ непрекъснато провеждат там още многобройни програми, свързани с броене на птици, мониторинг, косене на тръстика.

В момента прокуратурата е образувала досъдебно производство за пожара в района. Държавното обвинение трябва да се поинтересува и за действията на „зелените“, които управляват „Калимок-Бръшлен“ от две десетилетия и изкарват милиони от там. Съмнение буди и факта, че за по-малко от месец това е третият пожар в защитена местност, свързана с „еколозите“, след Драгоманското блато и Дуранкулашкото езеро. Напълно е възможно да става въпрос за умишлени действия, чрез които да се прикрие, че „зелените“ са прибирали пари за дейности, които не са извършили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България