„Зелените“ изтърваха червеногушата гъска

БДЗП получила 2,6 милиона евро от Брюксел, за да пази застрашения вид

Не е ясно има ли полза от работата им

Над 2.6 милиона евро пари от Брюксел потрошили “зелените” от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) да спасяват червеногушата гъска у нас. Въпреки това се оказва, че популацията й намалява и е сериозно застрашена. Това стана ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на НПО-то. За какво похарчиха парите "еко"-защитниците и не е ли време да се спре бъдещото еврофинансиране за безрезултатни акции, се питат хората.

“Еко” активистите вече започнаха да си търсят оправдания за неуспеха на своята скъпо платена работа. Едно от тях е, че им пречели бракониери. Неотдавна на сайта на БДЗП дори бе публикувана снимка на автомобил с логото на НПО-то и дупка на предния калник. От организацията твърдят, че по колата е стреляно от бракониери, които предния ден били прогонени от нейни смели служители.

Засега няма информация от официалните власти дали става въпрос за нападение или за нечия развинтена “зелена” фантазия. Но в съобщението има оправдания как бракониерите пречели на опазването на вида, превърнал се в “златна” гъска за БДЗП.

Проектът бе даден на дружеството през 2010 г. - той е финансиран от Брюксел по програма LIFE. Срещу милионите евро са извършени дейности като: “огледи на местата за хранене, осигуряване на регулиран достъп до водоемите, отваряне на нови места за риболов, монтиране на камери, изграждане на наблюдателни кули и създаване на патрулни екипи срещу бракониери”.

Въпреки всички тези обяснения, написани на хартия, в действителност ползите от работата на БДЗП се оказват меко казано съмнителни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България