Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Жена даде 4400 лева на телефонни измамници за ваксина за дъщеря си

11 бойци са убити при израелските въздушни удари в Сирия

34-годишен хасковлия без книжка блъсна дете на пешеходна пътека

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава Няколко признака за предстоящия глобален спад

Rolls-Royce с рекордни продажби Британската компания изпрати най-успешната си година

Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Проф. Кантарджиев: Всяка година смъртните случаи у нас са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа

Германия ограничава до 130 км/ч скоростта по магистралите си от 2023 г.

Облачно време днес

Шофьор на автобус издъхна зад волана, блъскайки се в две коли в Бургас

Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Как са измислени ирландските танци?

Мария Габриел: Една от силните страни на ГЕРБ е, че говори за България с един глас в трите европейски институции

Изненада: Треньорска рокада в „Левски“

Зелените насъскват Европа срещу България по казуса „Кресна“

На чии разноски заминават голямата група еколози за Страсбург (на снимката - заседание на комитета към Бернската конвенция).

Пореден опит за насъскване на европейските институции срещу държавата ни по казуса лот 3.2 на магистрала „Струма“ направиха представителите на организацията „За да остане природа в България“.

За целта те се разходиха до Страсбург, където на 16 ноември се проведе заседание на Постоянния комитет към Бернската конвенция – той отговаря за спазването на природозащитните директиви.

Преди да отидат във френския град, представителите на екокоалицията, за чийто неформален лидер е сочен бившият шеф на Природен парк „Витоша“ Тома Белев, изпратиха донос до Комитета под формата на доклад. Под него стоят и подписите на Петко Ковачев от Института за зелена политика и Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“. Двамата са и членове на Комитета за наблюдение на строежа на АМ „Струма“, където опитват да прокарат идеята през Кресненския пролом да минава 15.2-километров тунел – идея, определена като опасна и мега скъпа от представителите на строителния бранш и учените.

Според зелените по време на заседанието те опитали да направят всичко възможно, за да може Еврокосмията да поеме отговорност за строежа на лота, но представителят на българското правителство Асен Антов „бламирал“ усилията им.
Всъщност еколозите са поискали да бъде отворено досието за проекта, което ще доведе до налагане на санкции срещу България. От комитета към конвенцията не са удовлетворили това желание, а са обявили, че мониторингът на изграждането на лот 3.2 ще бъде удължен. Тоест при нередности Европа си запазва правото да се намеси с препоръки.

Отговорът е на регионалното министерство: Не се подаваме на натиск и пропаганда

„Бернската конвенция не е инструмент за натиск над правителството или Европейската комисия, както се заявява в съобщението на група екоактивисти, а инструмент за опазване на биоразнообразието. Именно тя е основата за разработване на екологичното законодателство на ЕС“ – това се казва в позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От там обясняват, че на заседанието на 16 ноември българската страна успешно защитила подхода си при изготвяне на Оценка за въздействието на околната среда за АМ „Струма“ Лот 3.2 и досие на проекта не било отворено, въпреки настояванията на български екологични организации.

Защита

Ето какво се казва още в позицията: „Това решение (отварянето на досието – б.а.) беше подкрепено с изказвания на представителите на редица страни, а представителите на български НПО бяха изрично призовани към по-конструктивен диалог и представяне на конкретни предложения, каквито липсваха в позицията им. Представителят на ЕК заяви, че комисията е запозната с хода на проекта и следи внимателно развитието му. Бернската конвенция не служи и не може да служи като инструмент за пропаганда и натиск, както и не служи за налагане на едно или друго проектно решение, нито е инструмент за осигуряване на финансиране. Фактът, че досие за проекта не беше открито, ясно показва, че от българска страна в подготовката на проекта до момента не са допуснати недостатъци. До момента в преговорите с Европейската комисия и всички заинтересовани групи е провеждан прозрачен и ясен диалог с експерти и граждански организации, без да са скривани или пренебрегвани факти или предложения“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Това да си българин и да насъскваш срещу свои сънародните си е престъпление

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.