Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Зелените на прокурор за удари по националната сигурност

Факсимилета от доноса на зелените (горе) и от писмото на експертите (долу) до Постоянния комитет на Бернската конвенция.

Продължава атаката срещу магистрала “Струма”

Заради дейността им десетки региони се обезлюдяват, инвестиции за милиони са блокирани

Представители на организациите от коалицията “За да остане природа в България” извършват действия срещу националната сигурност на страната – това е записано в сигнал до главната прокуратура, който подготвят от политическия клуб “Екогласност”, научи “Труд”.

Конкретните имена в сигнала са на двама членове от комитета за наблюдение на изграждането на магистрала “Струма” – Андрей Ковачев и Петко Ковачев. Първият ходи на заседанията на звеното от името на Сдружение за дива природа “Балкани” и коалиция “Да спасим Кресненското дефиле”. Вторият представлява Института за зелена политика. В комитета двамата бранят интересите на кръга еколози около нелегитимния председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Самата цел на комитета е прозрачност и бързина при работата върху довършването на АМ “Струма”. В него членуват 36 души – представители на официалните власти, експерти по пътно строителство, учени, природозащитници. Работата по завършването на магистралата в момента е под въпрос, защото двамата еколози непрекъснато саботират дискусиите, на които трябва да се разглеждат важни решения за трасетата.

Всъщност Петко Ковачев и Андрей Ковачев прокарват лобистките интереси на коалиция “За да остане природа в България”. От години обединението от няколко неправителствени организации се опитва да прокара реализацията на строеж на 15,2-километров тунел през Кресненското дефиле, което е част от лот 3.2 от “Струма”. Въпреки че неговото изграждане се изчислява на над 1 млрд. евро, зелените са категорични, че това е най-добрият вариант. През пролетта на тази година те привидно се съгласиха за възможността движението в посока Гърция да бъде извадено извън дефилето, а другата част от “Струма” да остане в пролома и да бъде ремонтирана. Преди няколко седмици те излязоха с неочакван ултиматум – или тунел, или цялото движение се вади от дефилето, друго не може. Второто оскъпява многократно лот 3.2 от аутобана. Забавянето на “Струма”, която е част от паневропейския транспортен коридор №4, може да излезе скъпо на данъкоплатците, припомнят пред “Труд” членове на комитета за наблюдение. Ако магистралата не бъде завършена до 2020 г., страната ни ще трябва да връща парите, отпуснати за лот 3, както и за останалите вече изградени или строящи се отсечки. Сумата е над 1 млрд. лева. Именно това е един от аргументите в сигнала до прокуратурата.

Членове на комитета задават и въпроса кога службите за сигурност ще обърнат внимание на дейността на зелените. От години те усвояват милиони от ЕС за съмнителни проекти. Когато не получат това, което искат, плашат властите с протести, с които блокират пътища или възлови кръстовища в столицата.

Последните действия на Белев и компания удариха директно по националната сигурност – екологът прати писмо до областния управител на Бургас с ултиматум да спре изграждането на оградата по българо-турската граница, която спира бежанския натиск, тъй като тя минавала през резервата “Узунбуджак”.

Действията на зелените и в друг сектор – икономиката – застрашават сигурността на страната. Със саботажите си на проекти в зимния и летния туризъм групичката еколози спира инвестиции за милиарди, а в регионите, където плановете са замразени, населението мизерства. Хората напускат районите в търсене на поминък и те се обезлюдяват.

Въпреки това службите за сигурност и прокуратурата до днес не са предприели действия, за да разбият екологичната мрежа, която е оплетена във финансови и лобистки интереси.

 

Пореден донос срещу България

Клеветят на международно ниво

В “доклад” до Бернската конвенция настояват за наказания

07-2
На чии разноски заминават голямата група еколози за Страсбург (на снимката – заседание на комитета към Бернската конвенция).

Клеветническата кампания на зелените в международен план продължава усилено през последните месеци. Членовете на комитета за наблюдение на “Струма” Петко Ковачев и Андрей Ковачев са подписали поредния донос до постоянния комитет на Бернската конвенция (еврозвеното, което отговаря за спазването на природозащитните директиви) по доклад, който громи проектите за строеж на аутобана. Те защитават тезата, че 15,2 км тунел е един от най-добрите варианти. Настояват евроинституциите да отворят така нареченото досие за България, което ще доведе до налагане на санкции. Заради доноса десетки експерти от строителни, академични и различни от зелените екоорганизации изпратиха своите аргументи в комитета на конвенцията. В него те обясняват своята гледна точка за проектите за “Струма” и дават аргументи срещу идеите на природозащитниците на Белев.

Писмото явно е имало ефект, защото голяма група зелени, предвождани от Петко и Андрей Ковачеви, заминават идната седмица за Страсбург, където ще останат седмица, за да опитат да убедят комитета да удари по българската държава.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Поредната поръчкова статия на фирмите на Пеевски, които искат да строят магистрала Струма през самото Кресненско дефиле, защото не могат да участват в изграждането на тунела там. И изкарват еколозите виновни. А Европейският съюз дава всичките средства, необоходими за магистрала Струма, само ако се направи тунел, защото така се е разбрал с България преди 20 години.

    1. Този тунел е абсолютна грешка. Освен че изграждането му ще струва близо 1 млрд. лв. повече на българските данъкоплатци при проектирането му не са били отчетени редица рискове от екологично и чисто човешко естство. Само дренирането на един бъдещ 15 км. тунел, ще обезсуши трапецовидната зона над него и това буквално ще причини екологична катастрофа за растителните и животински видове по цялата му продължителност.

  2. Факт, е че тези псевдо зелени пречат на големи проекти, така и срещу ограда на турската граница, изнудват бизнеса, играят заедно с тези, които секат незаконно горите. Това са едни много подли хора.

  3. Много добре. Дано дамо не е политически предизборен ход заради балотажа. Тия човечета имат нужда от осмиряване.

  4. “Зелените” заслужават съд за своята работа срещу България!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.