Зелените на прокурор за удари по националната сигурност

Продължава атаката срещу магистрала “Струма”

Заради дейността им десетки региони се обезлюдяват, инвестиции за милиони са блокирани

Представители на организациите от коалицията “За да остане природа в България” извършват действия срещу националната сигурност на страната - това е записано в сигнал до главната прокуратура, който подготвят от политическия клуб “Екогласност”, научи “Труд”.

Конкретните имена в сигнала са на двама членове от комитета за наблюдение на изграждането на магистрала “Струма” - Андрей Ковачев и Петко Ковачев. Първият ходи на заседанията на звеното от името на Сдружение за дива природа “Балкани” и коалиция “Да спасим Кресненското дефиле”. Вторият представлява Института за зелена политика. В комитета двамата бранят интересите на кръга еколози около нелегитимния председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Самата цел на комитета е прозрачност и бързина при работата върху довършването на АМ “Струма”. В него членуват 36 души - представители на официалните власти, експерти по пътно строителство, учени, природозащитници. Работата по завършването на магистралата в момента е под въпрос, защото двамата еколози непрекъснато саботират дискусиите, на които трябва да се разглеждат важни решения за трасетата.

Всъщност Петко Ковачев и Андрей Ковачев прокарват лобистките интереси на коалиция “За да остане природа в България”. От години обединението от няколко неправителствени организации се опитва да прокара реализацията на строеж на 15,2-километров тунел през Кресненското дефиле, което е част от лот 3.2 от “Струма”. Въпреки че неговото изграждане се изчислява на над 1 млрд. евро, зелените са категорични, че това е най-добрият вариант. През пролетта на тази година те привидно се съгласиха за възможността движението в посока Гърция да бъде извадено извън дефилето, а другата част от “Струма” да остане в пролома и да бъде ремонтирана. Преди няколко седмици те излязоха с неочакван ултиматум - или тунел, или цялото движение се вади от дефилето, друго не може. Второто оскъпява многократно лот 3.2 от аутобана. Забавянето на “Струма”, която е част от паневропейския транспортен коридор №4, може да излезе скъпо на данъкоплатците, припомнят пред “Труд” членове на комитета за наблюдение. Ако магистралата не бъде завършена до 2020 г., страната ни ще трябва да връща парите, отпуснати за лот 3, както и за останалите вече изградени или строящи се отсечки. Сумата е над 1 млрд. лева. Именно това е един от аргументите в сигнала до прокуратурата.

Членове на комитета задават и въпроса кога службите за сигурност ще обърнат внимание на дейността на зелените. От години те усвояват милиони от ЕС за съмнителни проекти. Когато не получат това, което искат, плашат властите с протести, с които блокират пътища или възлови кръстовища в столицата.

Последните действия на Белев и компания удариха директно по националната сигурност - екологът прати писмо до областния управител на Бургас с ултиматум да спре изграждането на оградата по българо-турската граница, която спира бежанския натиск, тъй като тя минавала през резервата “Узунбуджак”.

Действията на зелените и в друг сектор - икономиката - застрашават сигурността на страната. Със саботажите си на проекти в зимния и летния туризъм групичката еколози спира инвестиции за милиарди, а в регионите, където плановете са замразени, населението мизерства. Хората напускат районите в търсене на поминък и те се обезлюдяват.

Въпреки това службите за сигурност и прокуратурата до днес не са предприели действия, за да разбият екологичната мрежа, която е оплетена във финансови и лобистки интереси.

 

Пореден донос срещу България

Клеветят на международно ниво

В “доклад” до Бернската конвенция настояват за наказания

Клеветническата кампания на зелените в международен план продължава усилено през последните месеци. Членовете на комитета за наблюдение на “Струма” Петко Ковачев и Андрей Ковачев са подписали поредния донос до постоянния комитет на Бернската конвенция (еврозвеното, което отговаря за спазването на природозащитните директиви) по доклад, който громи проектите за строеж на аутобана. Те защитават тезата, че 15,2 км тунел е един от най-добрите варианти. Настояват евроинституциите да отворят така нареченото досие за България, което ще доведе до налагане на санкции. Заради доноса десетки експерти от строителни, академични и различни от зелените екоорганизации изпратиха своите аргументи в комитета на конвенцията. В него те обясняват своята гледна точка за проектите за “Струма” и дават аргументи срещу идеите на природозащитниците на Белев.

Писмото явно е имало ефект, защото голяма група зелени, предвождани от Петко и Андрей Ковачеви, заминават идната седмица за Страсбург, където ще останат седмица, за да опитат да убедят комитета да удари по българската държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България