Спасителите от Банско прибраха закъсали девойка и семейство

Турската армия установи контрол над всички селища в района Африн

Майка на 6 деца скубе и бие учителка Поморийският съд разпореди глоба за инцидент в училище

Бинали Йълдъръм: Никой не може да определя бъдещето на Близкия Изток без Турция

Комисар Явор Колев: Увеличава се педофилията в интернет

Стамен Белчев: Каранга пречи на конкурентите Труд

Посланикът на Турция дари апаратура за лечение на деца

Вековна икона на Богородица пристигна от Украйна във Варна

Д-р Джафер с отличие “Здравен политик”

Отстраняват 13 граничари заради издънката на Аерогара София На тяхно място идват служители от Варна и Бургас, каза вътрешният министър Радев

Цветан Цветанов: Да се подготвим за фалшивите новини и спекулации от нашите опоненти Руски дипломати ще се гонят само при заплаха за националната сигурност, каза в Поморие зам.-председателят на ГЕРБ

С кого пие всеки втори в България?

Художник от Търново дари Цветан Цветанов със своя картина

ГДБОП закопча разпространител на филми с насилие над непълнолетни

По-високи глоби на пътя в Гърция: 1500 евро за пушене в кола с дете, 2000 – за антирадар Отпада намалението от 50% при плащане до седмица

„Зелените“ оплетени в бизнес схеми в Трън В техния отбор са общинарите Олег Тодоров и Десислав Банков

„Зелените“ и двамата предприемачи играят и с местните съветници Олег Тодоров (на преден план вляво) и Десислав Банков (до него).

В района играят с бизнесдамата Диана Кишкилова и строителния предприемач инж. Искрен Миланов

Коалицията “За да остане природа в България”, която е известна като “зеления октопод”, се забърка в бизнес схеми в Трън. Освен зелените големи противници на добива на злато в региона се оказват още бизнесдамата Диана Кишкилова и строителният предприемач инж. Искрен Миланов, научи “Труд”. Двамата имали сериозни бизнес интереси в региона и настройвали жителите срещу местния референдум, на който трябва да се реши ще има ли добив на злато.

Кишкилова е собственик на фирмата за минерална вода “Торн Спринг”, която от няколко години е спряна от производство. Причината е, че дамата не си е спазила ангажиментите от договора за концесия на минералния извор в Трън, от който бутилира “Торн Спринг”. Не е изплатила концесионни вноски и местни данъци и такси на обща стойност около 200 хиляди лева, твърдят от общината. Кишкилова е завлякла почти всички свои бивши служители, като не им е платила няколко заплати. Тя се съди с местната управа за отнетата концесия на минералния извор.

Инж. Искрен Миланов е един от най-яростните противници на мината. Той е родом от Трънско и има вила там. Собственик е на строителната фирма “Вълканов и Миланов” и притежава дялове от софийския хотел “Метрополитен”. Инж. Миланов дори финансира и концерт, агитиращ да се гласува срещу мината, който трябва да се състои на 9 юни.

Местните хора твърдят още, че инж. Миланов е свързан с бъдещ инвеститорски проект, който има за цел да бъде построен комплекс от 150 къщички до град Трън в близост до язовир и до сръбската граница. Не е ясно как ще получи инвеститорът разрешително за строеж до язовир, без да има ОВОС, и как ще се гарантира опазването на околната среда и водата от битовите отпадъци на бъдещите собственици на тези китни къщички.

“Зелените” и двамата предприемачи играят и с местните съветници Олег Тодоров и Десислав Банков. През февруари служителка на компанията “Евромакс сървисиз”, която работи в Трън, е получила съобщение, в което първоначално се искат 100 000 лв. В есемеса пише: “Кажи на твоите шефове да дарят 100 000 лв. за референдума и тогава ще говорим.” По-късно на служебен мейл на “Асарел Инвестмънт” ЕАД (”Евромакс Сървисиз” е част от групата компании “Асарел-Медет” АД) е получено писмо, в което се искат вече 200 000 лв. и е посочена банкова сметка за превод на парите. От компанията са сезирали Главната прокуратура и окръжната прокуратура в Перник. В момента тече разследване. Данните досега показват, че посочената банкова сметка всъщност е на Олег Тодоров, общински съветник в Трън от местната коалиция “Трънчани за Трънско”. Зад нея твърдо стоят “зелени” неправителствени организации. Олег Тодоров е един от основните противници на намеренията на “Евромакс Сървисиз” за възстановяване на добивната дейност в мина “Злата”. Той активно работи за провеждането на референдум и води негативна кампания срещу проекта заедно със “зелените”.

Другият виден представител на коалиция “Трънчани за Трънско” е Десислав Банков, който също е общински съветник. Местните твърдят, че често са обект на заплахи от страна на Банков и Тодоров заради мината. Всеки, който изрази мнение в подкрепа на отварянето на рудника, е подлаган на натиск. На последните местни избори Олег Тодоров се явява и като кандидат-кмет от името на коалиция “Трънчани за Трънско”. Не е избран, но става общински съветник. Двамата с Десислав Банков, освен че са общински съветници от коалиция “Трънчани за Трънско”, имат и обща фирма за търговия със земеделски земи. Проверка в Търговския регистър показва, че Олег Тодоров има регистрирани няколко фирми – от интернет доставка и компютри до земеделско производство и търговия със земеделски земи.

Олег Тодоров и Десислав Банков са свързани с известния от близкото минало Ангел Кръстев по прякор Геле Черния. Местните в Трън разказват, че Геле Черния през 90-те години е бил един от босовете на СИК в Пернишко. През последните години се занимава с аренда и купуване на земеделска земя с цел усвояване на евросредства. Трънчани разказват, че зад Олег Тодоров и Десислав Банков стои именно Кръстев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Ясно има ли измама има и замесен представител на зелени организации, то затова и екология у нас няма

 2. пробудил се трънчанин уплашил се "инвеститор" каза:

  Пропадналите пропаганди на инвеститорските глашатаи, липсата на уран, която твърдяха, а се оказа че уран потече по чешмите, факта, че народът се събуди и не иска да мре от уран, радон, силикоза, арсен и цялата менделеева таблица, фактът, че Банков и Тодоров са от страната на народа водят до кампания по тяхното очерняне. А инвеститорите дето искат да лапат са чисти като момина сълза, нали труд? За Каролев дето агитира за мината със собствения бензинец пък няма какво друго да се каже освен че е е и ще бъде защитник на всички икономически по-мощни субекти във всевъзможни инвистиционни изяви над местното население по света и у нас.

 3. Бесни са, че трънчани ги отсвириха и сега правят единственото което могат – мръсотии и компромати срещу хората дръзнали да се опълчат на златотърсачите -бизнесмени.

  Позорно е, че Труд дава глас на такива долни инсинуации

 4. ТОВА ЧЕ ДВЕ ГРУПИ ВОДЯТ БИТКИ ЕДВА ЛИ Е ИЗНЕНАДА ;ЯВНО ОБЧЕ Е НЕЩО ДРУГО -КАК ТАКА ДВЕТЕ ГРУПИ СА В ЕДИН КЮП И НИКОЙ ДО СЕГА НЕ Е РАЗГАДАЛ ОБЩИЯ ИМ ИНТЕРЕС!
  НАСЕЛЕНИЕТО , КОЕТО СЕ ОПЛАКВА ЧЕ НЯМА РАБОТА И СЛЕДОВАТЕЛНО – БЪДЕЩЕ ЗАГЪРБВА ХИНТЕРЕНИТЕ СИ И ТЕЗИ Н ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ ? ЯВНО ЩЕ РАЗЧИТАТ В ЧИСТ ВЪЗДУХ ИШ ЗЕЛЕНА ТРЕВА И ЩЕ ЧАКАТ ПРААВИТЕЛСТВТА ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЯХНОТО ИЗХРАНВАНЕ..Е , ОСТАВА ИМ Д ПИЯТ ЕДИН ДЕН И МИНЕРАЛНА ВОДА……

 5. До “пробудил се трънчанин уплашил се “инвеститор”: В мина “Злата” никога не се добивал уран, защото там просто няма промишлени концентрации на този метал. На времето държавна фирма “Редки метали” изпращаше свои специалисти да изследват подземните изработки за уран. Дори сондираха (ако не ме лъже паметта), но не откриха нищо, което да си заслужава вниманието. Сега личните интереси на някои “местни” дерибеи пречат да се възобнови златодобива в района, лъжейки и плашейки населението с урана. А такъв, отговарящ на критериите за промишлен добив там просто няма.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.