Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Грипът превзема нови области в страната 3-годишно дете от Шумен е в болница с усложнения

Президентът и германски инвеститори у нас обсъдиха перспективите и трудностите за развитието на бизнеса в България

Зелените ползват Пирин като трамплин към властта Водачите на „За да остане природа в България“ - до един неуспели кандидати за депутати

Политически цели ясно личат зад протестите срещу развитието на зимния туризъм у нас, организирани от коалицията „За да остане природа в България“.

Най-активни в социалните мрежи, където върви организацията, са хора от „екологичното“ обединение, които до един са неуспели кандидати за депутати на последните парламентарни избори от 26 март 2017 г.

str-15
Тогава Тома Белев, Андрей Ковачев, Петко Цветков, Борислав Сандов и още няколко души бяха в листите на Движение „Да, България“. Това бе коалицията, в която участваха едноименната формация, начело с бившия правосъден министър от кабинета „Борисов 2“ – Христо Иванов, политическа партия „Зелените“ и ДЕОС. Трите формации не успяха да достигнат дори 3 процента, което прави под 1 на сто за всяка от тях.
По време на предизборната кампания на КП „Движение Да, България“ нейните членове до един бяха убедени, че ще намерят място в 44-тото Народно събрание.

Изборните листи показаха истината

Именно след нареждането на листите се видя, че широко лансираната като неправителствена природозащитна коалиция „За да остане природа в България“ и партия „Зелените“ са едно и също – факт, който „Труд“ десетки пъти е доказвал в разследванията си по темата. Именно като НПО-та членуващите в обединението юридически лица получават финансиране за милиони евро от Брюксел за екологични проекти, а в същото време активно развиват политическа дейност.

В листата на „Да, България“ Андрей Ковачев, когото всички представят като експерт, е описан така: „Учредител на ПП „Зелените” през 2008 година и един от дългогодишните съпредседатели на партията. Инициатор на политическата кампания „Да върнем държавата на гражданите” от 2008г. и сред учредителите на Реформаторския Блок“. Това е човекът, който в момента лъже обществеността от телевизионния ефир, че Министерският съвет е нарушил законите с приемането на частичното изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Друг човек от листите на КП „Движение Да, България“ е Петко Цветков, сочен като експерт от Българската фондация „Биоразнообразие“. Като такъв е описан в презентацията, изготвена за кампанията: „Член-учредител на Политическа партия Зелените…“. Същата е ситуацията с Борислав Сандов: „Съпредседател е на ПП Зелените в годините 2012, 2013 и 2014…“

Върлият противник

Колкото до най-върлия противник на развитието на зимния туризъм, Тома Белев – той бе кандидат за евродепутат на първите избори у нас за представители в ЕП. Тогава беше издигнат от Зелената партия (не ПП „Зелените“ – б.а.), водена от бившия кмет на София Александър Каракачнов. На вота Белев получи 0.5% подкрепа.

Тогава Зелената партия практически е в управлението като част от „Коалиция за България“, която е в тройната коалиция, съставена след изборите през 2005 година. Зам.-председателят на Зелената партия Димитър Бонгалов дори получава заместник-министерски пост в Министерството на правосъдието. А през това време Тома Белев, който никога не е искал да бъде свързван с политически формации, е кандидат за евродепутат. Така че и неговата политическа кариера датира отдавна, което не му пречи в момента да се представя като граждански активист. През март „Да, България“ го издигна в родния му град Кърджали. Тома Белев беше втори в листата, която събра общо 292 гласа.

Още няколко от най-гласовитите граждански активисти на зелените се оказват политически лица – Петър Кърджилов, Андрей Ралев, Александър Дунчев – те също са неуспели кандидат-депутати от КП „Движение Да, България“.

Употребата на гражданското общество

От „За да остане природа в България“ правят пореден опит да употребят гражданското общество за политическата си цел – днес събират протест уж в защита на НП „Пирин“ в София и още няколко града. На митинга в столицата сто на сто ще се появи и шефът на „Да, България“ Христо Иванов – той вече беше пред Министерския съвет, за да „спаси Пирин“. До него бяха и другите политици, маскирани като „зелени“. На един от протестите в края на годината се пови и Радан Кънев, който също има амбиции за влизане в НС. А в момента цялата дружина на „Да, България“ е мобилизирана за организацията на митинга и сее лъжливи твърдения, че вместо да се развива зимният туризъм в ски зона „Банско“, Пирин ще бъде унищожен.
Манипулацията е представена като инициатива на гражданското общество, но очевидно става дума за политическа кампания, целяща да дестабилизира кабинета. Причината – маскираните като граждани политици отново ще опитат да влязат в парламента, като използват Пирин за трамплин.

Обречени на неуспех

Анализите сочат, че този напън е обречен на неуспех. По време на кръглите маси за зимния туризъм у нас, провеждали се през годините, се видя едно – зелените нямат нито един екологичен аргумент – те говорят за икономика, демография, но не и за опазване на околната среда.
За разлика от тях в Европа зелените партии са в националните парламенти и дори в някои страни участват като коалиционни партньори в управлението. Но те се занимават реално с екология, докато българските им събратя ползват тази дума само за политически цели.

Министър Димов в онлайн дискусия с „природозащитниците“:
Никакво строителство
извън ски зоните

15-2-zakareto

На картата, изработена от експертите в МОСВ ясно се вижда в кои зони какво може да се прави след частичното изменение на плана за управление на НП „Пирин“. В червено са съществуващите ски зони над Банско и Добринище – само там ще може да се изграждат спортни съоръжения и нищо друго. В зоната от 45% с корекциите на плана се разрешават водохващания за питейни нужди – нещо, което е предвидено в закона.
След частичното изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин“, прието от Министерския съвет на 28 декември, в ски зона „Банско“ (2% от парка) могат се изграждат само спортни съоръжения – никакви сгради, хотели. Промяната в Зона II A, която обхваща 45% от територията на НП „Пирин“, е само за водохващания за питейни нужди. В действащия план за управление това е пропуснато и трябва да бъде въведено, а законът е над плана като нормативен акт. Нищо друго освен водохващания няма да има в Зона II А.

Това са акцентите от отговорите на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който вчера беше на живо в социалната мрежа Фейсбук и разясни всичко по темата „Пирин“, като показа и карта на парка, в която се вижда какви промени има в зоните.

Докато Димов даваше отговорите, под живото включване имаше стотици провокации от активисти на шепата организации на коалицията „За да остане природа в България“ – обединението от години саботира развитието на зимния туризъм у нас в полза на чужди интереси. Въпреки провокациите, на голяма част от зададените с нормален тон и без вулгаризми въпроси на зелените бе отговорено.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Много ясно. Те винаги са били политическа партия, екологията при тях е просто параван да се набутат във властта.

  2. естествено, че е така. на тях не им пука грам за банско, вие кво си мислите. те само себе си гледат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.