„Зелените“ разочаровани от Кресна, хората не уважиха сбирката им за говорене срещу АМ “Струма“ в Кресненското дефиле

Зелени активисти, водени от Андрей Ковачев, останаха разочаровани от бойкота, който им направиха гражданите в община Кресна, като не дойдоха на обявената предварително среща за разговор срещу строителството на АМ “Струма“ в Кресненското дефиле.

На уречения час 18,30 часа в залата на общината дойде кметът Николай Георгиев, еколожката на общината и още двама-трима местни.

„Вие сте повече от хората, то се вижда с просто око, кажете сега да чуем какво искате, каза кметът Георгиев. А "зелените" в лицето на Десислава Стоянова, Фиданка Бачева и Андрей Ковачев обясниха, че са ходили до Европейската комисия, внесли са 800 подписа на кресненчани, които са против трасе на магистралата в дефилето, но тяхната позиция е ясна. Брюксел искал да чуе хората, тяхното мнение. “Вие трябва да се организирате и да кажете, че не сте съгласни, направете организация, а ние ще ви помогнем да си формулирате исканията, насрочете си общо събрание, ние ще ви подкрепим, акъл даваше през цялото време Ковачев и активистите, дошли с него.

„Много се пренебрегва ролята на Европа, нашата позиция те я знаят, ясна е, но само ние сме, а Кресна, хората не говорят, какво можете вие да направите, нека измислим нещо това да се промени, прикани Ковачев.

„За нас битката за дефилето не е изгубена, защото виждате, че още няма решение за европейско финансиране на този участък на магистралата, не всичко е изгубено, но всичко е във вашите ръце, каза още и Десислава Стоянова. Тя обясни, че според нея обществените обсъждания преди две години са били нагласени, но не може да го докаже. Тя заяви още, че за да се случи нещо, хората трябва да поемат нещата.

Един животновъд директно попита кмета какво мнение има, защото той навсякъде казва, че подкрепя източния вариант, както и общинският съвет. А кметът отговори - тогава да, но ме излъгаха, обещаха ми водопровод за Кресна, ама сега ще си помисля. Но трябва да сме единни, когато решаваме нещо, а ние тук в Кресна не сме единни, допълни още кметът по казуса.

Чуха се гласове да се прави инициативен комитет или нещо подобно, но в изборно време никой не поиска да се ангажира, защото ще стане много политиката.

Един от "еколозите" пък обясни, че в края на месеца можел да докара хора от Брюксел в Кресна и журналист, който да отрази мнението на хората, че са срещу магистралата, но трябвало тези хора поименно да им се посочат.

Така или иначе десетината души, които умуваха как да се разбунтува община Кресна срещу източния вариант на магистралата, явно не отчетоха едно нещо - че нито един обикновен гражданин на общината не уважи сбирката им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България