Зеленият пояс край София расте с 21 500 фиданки

Над 200 доброволци се включиха в кампанията на Столична община

Досега са засадени над 80 000 акации

Проектът е с 225 дка площ

Над 200 доброволци начело с кмета на София Йорданка Фандъкова откриха през изминалия уикенд есенния залесителен сезон на проекта на Столична община - Новата гора на София. Тази есен в мащабния доброволчески проект се очаква да бъдат засадени над 21 500 фиданки на площ от 43 дка.

Както е известно, проектът “Новата гора на София” стартира през 2017 година и до момента на двата му терена са засадени общо над 80 000 акации. Той цели трансформация на пустеещите общински земи в гора и обособяване на зелен филтър край София. За реализирането му, общината предоставя фиданките, инструментите и ръкавиците, а за самото засаждане общината кани доброволци. “Новата гора в София” ще е на 225 дка площ с широколистни дръвчета от вида липа и акация в ж. к “Суходол”, а целта е в тази площ да бъдат засадени над 125 000 броя ароматни дървета.

За максимално улеснение на желаещите да се включат в залесителния процес, Столична община вече разкри и временна линия от градския транспорт с номер 56А, която е с начална спирка - метростанция “Вардар”. Разписанието на автобуса е съобразено с реализацията на проекта. Автобусът е на разположение на гражданите всяка събота и неделя в рамките на залесителния сезон до края на ноември, между 9 и 16 часа с интервал от час и половина.

Отделно в градска среда Столична община засажда по-големи дървета, като тази есен са предвидени да бъдат засадени 3000.

Всичко за проекта може да научите на сайта www.novatagora.bg или в страницата във Фейсбук.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони