Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

Зелени подменили зони в НАТУРА 2000 Двете организации, тогава са се ръководили от Тома Белев и жена му Веселина Кавръкова

Ръководството от 2009 година, в което е извършена подмяната и със странен код 62СО се появяват Понто-самарски степи на мястото на Божуровите, като за илюстрация са сложени същите снимки от 2005 година, с които са илюстрирани Божуровите степи.

Проверка на експертите на НАБЧ повдига съмнения и въпроси, че появяването на Понто-сарматските степи в българския правен мир е резултат от документална измама

Национална асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) изпраща сигнал до Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, че „Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост в България”, който е официалният документ, служещ при полева работа за идентифициране на референтните (базисни) за България природни местообитания от Приложение 1 – Директива 92/43 ЕЕС, е подправено в процеса на обявяване на приоритетните хабитати и зони от мрежата НАТУРА 2000.

Става въпрос за нашумелите покрай кризата в Каварна „Понто-сарматски степи”, чието съществуване се оказва не просто необяснимо и необосновано за държавните институции и местните общности, но и напълно незаконно. Проверка на експертите на НАБЧ повдига съмнения и въпроси, че появяването на Понто-сарматските степи в българския правен мир е резултат от документална измама, заради която срещу България е проведена наказателна процедура и има влязло в сила осъдително решение на съда в Страсбург.

Хронологията е, както следва:

През 2005 година с подпис на министър Долорес Арсенова е утвърдено ръководството, по което се определят местообитанията в страната, предвид присъединяването ни към ЕС. В това Ръководство под код 6290 фигуриратЗападнопонтийските божурови степи – като малко местообитание, неприоритетно и не от Европейска значимост, т.е. не е застрашено от изчезване. Определянето на този хабитат е въз основа на академични трудове на Бондев, Цонев и други.

Имайки предвид този факт, към 2005 г. не е имало никакви индикации, че зоните с такива местообитания биха могли да станат обект на драстични рестрикции. Съответно, в период на икономически възход започват инвестиционни проекти в района на Калиакра.

Постфактум, през 2009 година, неясно по чие разпореждане, Ръководството е променено и на мястото на „Западнопонтийските божурови степи” с код 6290 изведнъж се появяват анонимно, без автор и без налична научна обосновка, Понто-сарматските степи с код 62C0 – вече приоритетно,„със звездичка” местообитание. То обхваща почти 25 000 декара и създава предпоставки за драстични ограничения на човешките дейности в района на Приморска Добруджа. Фалшификаторите толкова са се оплели, че са оставили същите снимки от 2005 година, с които са илюстрирани Божуровите степи.

Основните съмнения за закононарушения идват от факта, че никъде в подмененото ръководство от 2009г. не е описано кой експерт и на базата на какви научни данни е включил Понто-сaрматските степи с код 62С0. По каква причина, от кого, как и защо, Понто-сарматските степи, които не са характерни за нашата държава, са определени като приоритетно местообитание 62C0?

Друго, което се вижда е, че в преамбюла на подмененото ръководство от 2009 г. продължава да присъства местообитание Западнопонтийски божурови степи 6290, което е описано и включено в ръководството от научния работник Веска Русакова.

От съществена важност е и друг факт, че такова местообитание не фигурира в нито един текст, послужил за основа на ръководството.

Въз основа на повдигнатите съмнения, Национална асоциация „Българско Черноморие” е подала сигнал до Главния прокурор, целящ да се образува проверка по съмнения за подмяна, фалшификация и/или незаконни и необосновани промени в „Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост”, заради които за България възникват следните негативни последици:

Плащания по наказателната процедура и осъдителното решение и санкции от Европейската Комисия

Вълна от съдебни искове срещу държаватапо Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нанесени върху хилядите собственици на земи и предприемачи в района, претърпели пропуснати ползи и вреди за стотици милиони.

Общи щети за държавата вече се измерват с милиони евро, без да са отчетени загубите на собствениците на засегнати от измамата земи и проекти.

От Национална асоциация „Българско Черноморие”, настояват да се разкрие кой е подменил неправомерно местообитание Западнопонтийски божурови степи с код 6290 със приоритетното местообитание Понто-сарматски степи с код 62С0.

За да се разбере истината, казват от асоциацията, е необходимо да се вземат обяснения от: министрите, които са били начело през този период на околната среда и водите, началниците на дирекции и експертите от МОСВ, научните работници, които са вписани като изработили местообитанията в двете ръководства от 2005г. и 2009г., а също така от управляващите тогава Зелени Балкани и WWF- Дунавско-карпатска програма, както и редакторите и коректорите на издадените ръководства.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Е нема такива бандити.Тоя Белев, като го гледам какъв толупест е, си мисля, че е голям загубеняк, а май е сериозен схемаджия.

  2. Зелената мафия е създадена от управляващите- ,,демократи“, царисти, тройна коалиция и ГЕРБ. Всички управляващи и в момента са имали полза от ,,зелени“ войничета, които по сигнал да маршируват в центъра на София. Срещу това главатарите на зелената мафия са получавали милиони евро чрез МОСВ и Министерството на земеделието и горите. Премиера Борисов не веднъж официално е заявявал, че постоянно се консултира с Тома Белев. Този човечец през живота си не е произвел абсолютно нищо, но е успял да хване за ….. ,,шлифера“ Борисов. Далаверите вървят, щом здраво държим премиера за ….. ,,шлифера“!

  3. на тези всяко действие им е измама с цел печалба. добре, че някой се е сетил да ги сигнализира, от там нататък дано и резултат има. че тях ако ги оставаш да си развяват коня, не е на добре.

  4. хахах пак са се опитали да послъжат зелените, каква огромна изненада ;–)

  5. За пореден път става ясно, че Томата и жена му са вредни за България. Въпросът е кога ще се задействат най-после властите?

  6. Каква изненада. Само се чудя дали са го направили от алчност, за да вземат повече пари от държавата за мнимо опазване на уж защитени видове или просто са толкова некадърни, че не знаят къде са обитанията на различни видове животни. Все пак нека отбележим, че нашите зелени няма нищо общо като образование с екологията и природата. Те са я юристи, я счетоводители, я социолози.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.