Зеленски: Китай може да повлияе на Русия

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Китай и страните от развиващия се свят да присъстват на срещата на върха за мир, която ще се проведе следващия месец в Швейцария. Според него държави като Китай имат влияние върху Москва. Русия не е поканена на форума, съобщава Франс прес.

По думите на Зеленски Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за АФП украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и съоръжения за противовъздушна отбрана. Според него най-голямото предимство за Русия е забраната Украйна да използва оръжия от западните държави за удари на руска територия.

Руските войски успяваха бавно и постепенно да напредват през последните няколко месеца, но постигнаха по-големи успехи по североизточната граница от началото на офанзивата в Харковска област на 10 май, посочва Франс прес. Зеленски обаче подчертава пред агенцията, че Украйна ще удържи отбранителните линии и ще спре какъвто и да било голям руски пробив. "Никой няма да се откаже", категоричен е украинският президент пред Франс прес. Той каза още, че ситуацията в Харковска област е контролирана, но не и стабилизирана.

Относно закона за мобилизацията, който ще влезе в сила днес, Зеленски призна, че има проблем с морала и набирането на войници в украинската армия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят